Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világ legjobb tornászának vasárnap csak saját maga lehet ellenfele

Sergő Z. András

Frissítve 25/07/2021 - 10:34 GMT+2

Ő lehet minden idők legjobbja, és hol van még a vége.

Biles nails most difficult vault in training ahead of Olympic bid

Fotó: Getty Images

Az olimpiai játékok második teljes napján a női tornászok is megkezdik küzdelmeiket. A szerenkénti és az egyéni összetett selejtező napján az lesz a legfontosabb kérdés: képes-e Simone Biles már most minden idők legjobb tornászává válni?

​​Simone Biles-t már akkor széles körben a világ legjobb tornászaként ünnepelték, mielőtt még a sportág legnagyobb színpadán versenyzett volna. A londoni olimpiáról fiatal kora miatt maradt le, ha három hónappal később rendezik, már ott lehet. 3 egyéni összetett vb-címet és 14 érmet szerzett már a világbajnokságokon, köztük 10 aranyat, amikor öt évvel ezelőtt Brazíliában részt vett élete első olimpiáján.
A Houston külvárosából származó, 142 cm magas és 47 kilós kislánynak valahogy sikerült valóra váltania az őt övező lehetetlen elvárásokat, és hét felejthetetlen nap alatt négy aranyéremmel váltotta be régóta dédelgetett ígéretét az Arena Olímpica do Rióban. Már eleve szupersztár volt a torna szűkebb világában, de Biles egyik napról a másikra vált közismertté.
Simone Biles és legnagyobb riválisai (Forrás: Guardian)
És most? Amerika legnagyobb sportolója, és neki van a legnagyobb esélye arra, hogy több mint öt évtized óta a legidősebb nő legyen, aki olimpiai bajnok lesz egyéni összetettben, ami egyértelműen a sportág csúcsát jelenti. Ráadásul ezt a címet senkinek nem sikerült megvédeni azóta, hogy a csehszlovák Vera Čáslavská 1968-ban megtette ezt Mexikóvárosban.

Ahol Biles elindult egyéni összetettben, több mint 8 éve mindig nyer is. Az egyetlen vetélytársa ő maga.

A fantasztikus riói szereplés az egekbe emelte az akkor még csak 19 éves lányt. Szabó Katalint. 1984-es szereplése után ekkor lett meg ismét a mesternégyes, ami azelőtt csak három lánynak sikerült: Larisa Latynina, Keleti Ágnes és a már említett Vera Čáslavská. Az olimpia utáni évet azonban kihagyta, és többek között könyvet írt.
Amikor másfél év szünet után visszatért a versenyzéshez, tovább írta a rekordok könyvét, és 25 vb-érmével felülmúlta a belorusz Vitaly Scherbo rekordját, mint a világbajnokságok történetének legtöbb érmet szerzett tornásza. Riválisai befejezték pályafutásukat, ő pedig még akkor is érinthetetlennek bizonyult, amikor elmaradt a legjobbjától.
Simone Biles

A 2018-as világbajnokságon a valaha volt legnagyobb különbségű győzelmét aratta annak ellenére, hogy két esés és egy vesekő miatt kevesebb mint 24 órával a tervezett verseny előtt a dohai sürgősségi osztályra került.

Annak ellenére, hogy a tornasportban szokatlanul nagy különbséggel győzött, Biles folyamatosan új és nehezebb gyakorlatokat illesztett a talajgyakorlataihoz, gerendához és ugráshoz, és feszegette a sportág technikai határait. Az utóbbi időben a Yurchenko-szaltó dupla változatát gyakorolta bicskamozdulattal, és ezzel ő lett az első nő, aki versenyen is megcsinálta ezt a nagy nehézségű gyakorlatot. Ha a tervek szerint Tokióban sikerül neki, ez lesz az ötödik elem, amelyet Biles-ről neveztek el a női tornászok pontrendszerében. Az alábbi linken részletesen bemutatják ezt a gyakorlatot, ragyogó animációval illusztrálva.
Biles világra gyakorolt hatása azonban nem áll meg a tornacsarnokban. A lány, aki egykor kényes kérdésekben nem szívesen szólalt meg, később a változás egyik legfőbb hangjává vált az amerikai válogatottban. Amióta 2018-ban Larry Nassar szexuális visszaélésének túlélőjeként előállt, nyíltan kritizálta a szövetséget a sportolók védelmében és gondozásában elkövetett mulasztások miatt. A címlapokra kerülő tweetjei vezettek a Károlyi Ranch bezárásához, ahol sok tornászt molesztáltak, és szerepet játszott az Amerikai Tornász Szövetség elnökének, Mary Bonónak a lemondásában.
Biles továbbra is olyan messze van mindenkitől, hogy a sportágnak évekbe fog telni, mire felzárkózik. Tokiót mégis sokan sokáig egy rendkívüli karrier megkoronázásának várták. De mintha megváltozna a trend: 50 éve nem volt ilyen magas a női tornászok átlagéletkora. Nemrég nyitva is hagyta az ajtót, hogy 2024-ben, amikor 27 éves lenne, harmadik olimpiai szereplését is megpályázza.
Forrás: The Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben a legfontosabb sporthíreket, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés