Simone Biles is kiállt mellettük.

A csapat öltözéke hasonlóan nézett ki, mint a többieké a teremben, ahogy az aréna fényei megcsillantak a mellkasukon és a bíbor és fehér ujjaikon végigfutó kristályokon. De a német tornászcsapat új olimpiai ruhái nem értek véget a csípőjüknél.
A női tornászok évtizedek óta viselnek bikinivágású trikót. A vasárnapi selejtezőben azonban a német csapat inkább bokáig érő ruhákat viselt, amelyek ellentétben állnak a magasan kivágott trikókkal, ezzel is tiltakozva a nők szexualizálása ellen.
Tokyo 2020
Simone Biles: ma sem változtatnék semmin
21/08/2021 15:11
A tokiói olimpia az első nyári játékok azóta, hogy Larry Nassart, az USA tornacsapatának korábbi orvosát 176 évre börtönbe küldték, amiért több száz tornászt, köztük a sportág legnagyobb sztárjait szexuálisan zaklatta. Az ítélethirdetésen a sportolók - köztük néhány olimpikon - elmondták, hogy a sport kultúrája hogyan tette lehetővé a fiatal nők és lányok zaklatását és tárgyiasítását.
A férfi tornászok viszonylag testhezálló ruházatot viselnek: a talajgyakorlatokhoz és az ugráshoz trikót, a talajgyakorlatokhoz és az ugráshoz bő rövidnadrágot, a rúd- és pástgyakorlatokhoz pedig hosszú nadrágot.
A német csapat először az áprilisi művészi torna Európa-bajnokságon viselt egységruhát. A 21 éves német Sarah Voss elmondta, hogy nem voltak biztosak abban, hogy az olimpián is viselni fogják, amíg a találkozó előtt össze nem jöttek.

Sarah Voss

Fotó: AFP

"Összeültünk, és azt mondtuk, oké, nagy versenyt akarunk rendezni." - mondta Voss. "Csodálatosan akarjuk érezni magunkat, meg akarjuk mutatni mindenkinek, hogy csodálatosan nézünk ki."
A ruhatári forradalmuk, bár széles körben támogatják, egyelőre nem indított el trendet. A tokiói játékok selejtezői során minden második tornásznő olyan trikót viselt, amely szabadon hagyta a lábát.
A ruhák a "tornasport szexualizálódása" elleni állásfoglalás - közölte a Német Tornaszövetség áprilisban, hozzátéve: "A cél az, hogy esztétikusan mutassák meg magukat - anélkül, hogy kényelmetlenül éreznék magukat."
A Nemzetközi Tornaszövetség szerint a versenyen megengedett a teljes vagy fél ujjú és lábszárvédővel ellátott tornaöltözet, amennyiben a ruha színe megegyezik a trikóéval.

Elisabeth Seitz akcióban

Fotó: AFP

"Az a lényeg, hogy mi az, ami kényelmes." - mondta Elisabeth Seitz, német tornász. "Meg akartuk mutatni, hogy minden nőnek, mindenkinek el kell döntenie, mit visel."
A német csapat elmondta, hogy az olimpián való viseletükről csoportosan döntöttek, és az edzők is támogatták őket.
"Úgy döntöttünk, hogy ez a legkényelmesebb trikó most." – említette Seitz a csütörtöki dobogós edzés után. "Ez nem jelenti azt, hogy nem akarjuk többé a normál trikót viselni. Ez spontán hozott döntés, az alapján, hogyan érezzük magunkat és mit szeretnénk. A verseny napján fogjuk eldönteni, hogy mit veszünk fel."
Seitz elmondta, hogy más sportolók is pozitívan reagáltak a ruhadarabokra, és reméli, hogy a jövőben mások is bátran viselhetik majd az általuk választott dresszt.

Kim Bui

Fotó: AFP

A 142 centis amerikai szupersztár, Simone Biles júniusban azt mondta, hogy azért kedveli a trikókat, mert azok meghosszabbítják a lábait, és magasabbnak tűnik tőle.
"De kiállok a döntésük mellett, hogy azt viseljenek, amit csak akarnak, és amiben jól érzik magukat." - mondta sportszerűen Biles. "Szóval, ha valaki odakint egyrészes ruhát vagy trikót akar viselni, az teljesen rajtuk múlik."
Matt Cowan, a GK Elite, az Egyesült Államok első számú trikógyártójának kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a legtöbb kérés a trikókra mostanában olyan országokból érkezik, ahol kulturális és vallási okokból szerénységre van szükség. Egyébként nem tapasztaltak rohamot a testhez simuló egyrészes női ruhák iránt.
"Megtennénk? Természetesen. Megvannak a lehetőségeink a tervezésre és a kivitelezésre, és már meg is tettük." - mondta Cowan. "De a fogyasztói kereslet szempontjából még nem tartunk ott."

Pauline Schafer

Fotó: AFP

A tornára gyakran úgy tekintenek, mint olyan sportra, amelyet leginkább a nagyon fiatal nők és lányok űznek. A 24 éves Biles gyakran viccelődik azzal, hogy öreg; nemrég nagymamának nevezte magát a közösségi médiában.
Más nemzetek azonban szembeszálltak a fiatalok erőltetésével, köztük a németek is: Elisabeth Seitz 27, Kim Bui 32, Pauline Schafer 24, Voss pedig 21 éves. Az átlagéletkoruk 26 év. Voss szerint a torna szokásainak teret kell engedniük a női testek öregedésének és változásának.
Ruházatuk megfelel a Nemzetközi Tornaszövetség ruházati szabályainak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a női sportolók általában szabadon eltakarhatják a testüket, ahogyan akarják.
Néhány nappal az olimpia kezdete előtt a norvég női strandkézilabda-válogatott nem volt hajlandó bikiniben játszani az európai tornákon, helyette inkább szűk rövidnadrágot választottak. Ezért pénzbüntetést kaptak, mert megsértették az öltözködési előírásokat.
De a vasárnapi torna selejtezőjén a hangosbemondó a ruhákat "valóban nagyon szépnek" nevezte. A német csapat nem jutott be a döntőbe, de a szpíker elgondolkodott azon, hogy a csapat debütálása az olimpia színpadán növelheti az egységruhák népszerűségét.
via AP, CNN

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Tokyo 2020
15 évesen már világbajnok volt, Tokióban 30 évesen szerezte meg első olimpiai érmét az olasz tornász
14/08/2021 17:00
Tokyo 2020
Már lezárta pályafutását, mikor Biles visszalépése adott neki még egy esélyt, ezüstérmet szerzett
11/08/2021 13:26