Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Biles távollétében bajnokká vált fiatal tornásznő nehéz küzdelmek után jutott el az olimpiáig

Wojciechowski Patricia

Publikálva 30/07/2021 - 17:21 GMT+2

A topfavorit Simone Biles mentális okokra hivatkozva visszalépett a női tornászok egyéni összetett versenyétől, ennek ellenére nem szakadt meg az amerikaiak sorozata, és zsinórban ötödik alkalommal is elvitték az aranyérmet. Sunisa Lee 2020-ban kis híján befejezte pályafutását, de nem tette, és olimpiai bajnokká vált Tokióban.

Sunisa Lee.

Fotó: Getty Images

A 18 éves tornász elismerte, hogy Biles távollétében nagyobb nyomás nehezedett rá, és kemény időszakon túljutva gyűjtött be olimpiai aranyérmet.

Szoros csatát hozott a női tornászok egyéni összetett versenye, ahol többen is igyekeztek kihasználni, hogy Simone Biles személyében a legnagyobb esélyes nem indult el. Végül a négyszeres olimpiai bajnok hiányában is amerikai siker született, a 18 éves Sunisa Lee nyakába került az aranyérem. Az ezüstöt a talajon kisebb hibákat vétő, és ezáltal az olimpiai bajnoki címről lemaradó brazil Rebeca Andrade kaparintotta meg, aki országa első érmét szerezte női tornában, harmadik helyen az orosz Angelina Melnikova zárt. Kovács Zsófia egy szép 14. helyezést gyűjtött be.
Biles kiválása után egyértelműen az amerikaiak vezérévé vált Lee már a csapatverseny során is, ott azonban az Orosz Olimpiai Bizottság együttese mögött csak az ezüstérem jött össze neki, egyéniben viszont teljesült álma, és összetett olimpiai bajnoki címmel távozhat Tokióból.

Közösségének is példát akar mutatni

A Suni becenévre hallgató fiatal tornász nemcsak saját magáért küzdött a versenyek során, hanem az Egyesült Államokban élő hmong közösségnek is példát szeretne mutatni. A hmong egy délkelet-ázsiai etnikai csoport, akik a vietnámi háború során az amerikai csapatok oldalán harcoltak. A háború végeztével nagy számban érkeztek hmong menekültek az Egyesült Államokba, akik gyakran hátrányos megkülönböztetéstől szenvedtek, illetve a társadalom perifériájára szorulva a megélhetésért kellett, illetve kell küzdeniük. Sunisa Lee az összetartó minnesotai hmong közösség tagja, és győzelmével szeretne utat mutatni az USA-ban élő hmong embereknek, hogy képesek lehetnek sikeres utat bejárni.
„Fantasztikus a közösség. Együtt nézték a versenyt, mindenki látta, ahogy megnyerem az aranyérmet, bárcsak velem lehettek volna! Túl sokan voltak ahhoz, hogy beférjenek a házunkba, úgyhogy a közösségi házba vonultak, és ott nézték a döntőt”- mondott köszönetet Lee a hmong amerikaiak támogatásáért.
picture

Sunisa Lee won the Gymnastis all-around.

Fotó: Getty Images

Lee népes családból származik: öt testvére van, és távolabbi rokonaival is aktívan tartja a kapcsolatot. Szülei gyermekként kerültek Laoszból az Egyesült Államokba. Nagyon sok energiát fektettek abba, hogy edzésekre, versenyekre szállítsák tehetséges lányukat, és anyagilag is biztosítsák pályafutása előrehaladását Mikor a friss olimpiai bajnoknak gerendára volt szüksége, hogy otthon is gyakorolni tudjon, édesapja saját maga készített neki egyet. Az egész család azért dolgozott, hogy Suni pályafutása beinduljon.
Lee 2019-ben arra készült, hogy bekerüljön az olimpiai csapatba. Egy szerencsétlen baleset azonban majdnem egész pályafutását megváltoztatta: Suni édesapja közvetlenül az amerikai bajnokság előtt fametszés közben leesett a létráról, és részlegesen lebénult.
Lee először nem is akart elmenni a versenyre, hiszen képtelen volt megfelelően összpontosítani, s tornában komoly sérülésveszélyt jelent, ha a versenyző nem 100%-os fókusszal kezdi meg gyakorlatát. Végül mégis részt vett a bajnokságon, és Biles mögött második lett összetettben, felemás korláton pedig győzni tudott. Ez volt az addigi legnagyobb eredménye a felnőttek között, amivel elérte, hogy elvigyék a 2019-es stuttgarti vb-re, ahol csapatban nyert, felemás korláton és talajon pedig érmes helyen zárt. Lee azóta az edzések mellett édesapja gondozásából is kiveszi a részét, a koronavírus-járvány idején különösen nagy aggodalmat keltett benne, hogy édesapja légzési problémái miatt veszélyeztetettnek számított. Az apuka korábban megígérte, hogy hátraszaltóval ünnepli, ha Suni érmet szerez az olimpián, sajnos ez balesete és a járvány miatt nem valósulhatott meg.

2020-ban közel állt a visszavonuláshoz

Az olimpia előtt benne volt a pakliban, hogy Lee aranyéremmel utazik haza Tokióból, egyéni összetettben viszont maga a tornász sem számolt győzelemmel Biles dominanciája miatt. Sunisa Lee még csak 18 éves, az egyéves halasztás tehát nem érinthette olyan rosszul, mint sok vetélytársát, mégis kis híján a visszavonulás mellett döntött, annyira megviselte a járványhelyzet és a lezárások. Mint elmondta, az olimpia halasztását követően szinte folyamatosan csak sírt és aludt, nagyon nehezen viselte a helyzetet. Az edzőközpontok bezártak, soha nem hagyott ki olyan sok időt, mint a járvány alatt.
picture

Sunisa Lee

Fotó: Getty Images

Lee végül nem adta fel, s folytatta pályafutását, de rögtön azt követően, hogy tavaly júniusban visszatért az edzésekhez, eltörte a lábát, majd nem sokkal később a koronavírus miatt elveszítette nagynénjét és nagybátyját. Nagybátyja, aki a hmong közösségben sámánként tevékenykedett, gyógynövényekből készült kenőcseivel ápolta Lee sérüléseit, nagyon szoros kapcsolatban állt elhunyt rokonaival az amerikai tornász.
Tavaly nyáron Lee lakhelye, Minneapolis, a George Floyd halála után kialakult többhónapos tüntetéssorozatok egyik központi helyszíné vált, és miután az Egyesült Államokban élő ázsiaiakkal szembeni bűncselekmények száma a feszült helyzet során megnövekedett, Suni és testvérei nem nagyon mertek egyedül kimenni az utcára. A George Floyd haláláért felelős rendőr (azóta már ex-) felesége, illetve egy másik bíróság elé állított rendőr az amerikai hmong közösséghez tartoznak, így a tüntetéssorozatok során a hmong emberek erőszakos megnyilvánulásokkal szembesülhettek, boltjaikat megtámadták, és több házba is betörtek. Sunisát nagyon megviselte ez az időszak, és tovább növekedett benne az érzés, hogy közössége miatt is bizonyítani szeretne.

Kihúzta a 2020-as évet, és olimpiai bajnok lett

A nehézségek ellenére Lee visszatérése remekül sikerült, az amerikai válogató során különösen felemás korláton tűnt erősebbnek, mint valaha. „Nehéz év volt, de nagyon büszke vagyok magamra. A COVID és a karantén után motiválatlan voltam, mert olyan sok időt hagytam ki, és azt éreztem, hogy többé már nem vagyok elég jó. De azóta erősebb lettem mentálisan, és ez a tornámon is érződik”- mondta el a nemzeti bajnokság során.
picture

Sunisa Lee

Fotó: Eurosport

Az olimpián pedig igazi közönségkedvenccé vált azzal, hogy Biles távollétében is tovább tudta vinni az Egyesült Államokban kiemelt figyelemmel követett tornasport döbbenetes sikersorozatát a női mezőnyben, és a hmong amerikaiak számára is sokat jelentett, hogy első olimpikonjuk rögtön aranyérmet gyűjtött be.
Sunisa Lee számára nem ért véget az olimpia, hiszen két szerdöntőben, gerendán és felemás korláton is érdekelt lesz, ahol tovább gyarapíthatja érmei számát.
Forrás: részben ESPN, ELLE
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés