Vanessa Ferrari az első olasz női tornász, aki egyéni érmet szerzett olimpián.

Nagyon jól sikerült a tokiói olimpia az olaszok számára, több olyan sportágban is remekül teljesítettek, ahol az elmúlt ötkarikás játékokon érem nélkül maradtak. Az olasz női tornászok utoljára 1928-ban szereztek olimpiai érmet, mikor második helyen végeztek csapatban. Idén Tokióban Vanessa Ferrari révén először volt egyéni érmesük női tornában.
Ferrari az elmúlt két olimpián is közel állt az éremszerzéshez. 2012-ben Londonban úgy maradt le a dobogóról talajon, hogy pontosan ugyanannyi pontot szerzett, mint Aliya Mustafina, jobb kivitelezési pontszáma miatt kapta az orosz a bronzérmet, és zárt Ferrari negyedikként. Négy évvel később Rióban szintén negyedik helyen fejezte be a talajversenyt, majd most Tokióban a csapatverseny során, ahol az ifjúsági olimpiai bajnok Giorgia Villa sérülése miatt került be az olasz együttesbe, újabb negyedik helyet gyűjtött be a 30 éves tornász.
Tokyo 2020
Simone Biles: ma sem változtatnék semmin
21/08/2021 15:11
Vanessa Ferrari 2006-ban 15 évesen világbajnok lett összetettben, mindezt első olasz női tornászként érte el. Már akkor elkezdődött tornászkarrierje, mikor az összetett friss olimpiai bajnoka, Sunisa Lee még csak három éves volt. Tokióban 30 évesen szerezte meg pályafutása első olimpiai érmét, miután talajon a második helyen végzett. Ferrari a tokiói tornaversenyek legidősebb érmese lett.

Vanessa Ferrari

Fotó: Getty Images

Jól mutatja a fiatalok dominanciáját a női tornasportban, hogy az elmúlt 50 évben Ferrari mindössze a második olyan 30-as női tornász, aki olimpiai érmet nyert. A legendás Oksana Chusovitinához csatlakozik, aki épp Tokióban zárta le egészen bámulatos pályafutását nyolc olimpiai részvétel után. Ferrari negyedik alkalommal vett részt ötkarikás játékokon, és negyedik próbálkozásra érte el legszebb eredményét.
„Versenyeztem Pekingben, Londonban és Rióban is. Pekingben két évvel a világbajnoki címem után, nagy volt rajtam a nyomás, és nem ment túl jól, mert fizikai problémáim is adódtak. Londonban jól éreztem magam, és semmit sem bánok a talaj végeredményén kívül: holtversenyben harmadikként végeztem, de valamilyen szabály miatt végül a negyedik helyre kerültem. Rio előtt szenvedtem az edzéseken a sérüléseim miatt, de ott már jó állapotban voltam. Sajnos a talaj döntőben volt pár ellépésem, és újra a negyedik helyen zártam” - összegezte korábbi olimpiai pályafutását még Tokió előtt az Olympic Channelnek.
Ferrari hosszú pályafutását sokszor nehezítették sérülések, a riói olimpiát követően is műteni kellett őt Achilles-ín sérülése miatt, melyből felgyógyulva újra rásérült. Voltak olyan pillanatok, mikor úgy érezte, hogy feladja, és elengedi a tokiói indulást, de végül folytatta, sőt, a koronavírus-járvány miatti lezárások idején úgy döntött, nemcsak talajon, hanem a többi szeren is próbálkozik, felemás korlátra például több mint négy év kihagyás után tért vissza. Az utolsó pillanatokban sikerült kiharcolnia a tokiói indulást egyéniben, s miután az olaszok legjobb összetett tornásza, Giorgia Villa júliusban megsérült, Ferrari végül a csapatban is szerepet kapott az olimpián.

Vanessa Ferrari 30 évesen szerzett ezüstérmet

Fotó: Getty Images

Már az áprilisi Európa-bajnokságon érződött, hogy Ferrari jó formában van, hiszen bronzérmet szerzett talajon. Tokióban pedig első helyen került be a talaj döntőjébe, a selejtezőben a hibázgató Bilest is megelőzte. A Biles nélkül megrendezett fináléban végül egy másik amerikai, Jade Carey nehezebb gyakorlatának köszönhetően az olasz versenyző előtt végzett, aki így sem szomorkodhatott, miután 30 évesen végre összejött neki a hőn áhított olimpiai érem.
„Mikor a gyakorlatom befejezése után rájöttem, hogy ezüstérmet nyertem, az járt a fejemben, hogy végre megcsináltam. Nagyon akartam, természetesen az aranyért mentem, ami lehetségesnek tűnt, miután első helyen kvalifikáltam magam a döntőbe. Örültem volna, ha meghallgathatom a himnuszom, de így is nagyon boldog vagyok.” – mondta el Ferrari a versenyt követően a Sky Italiának.
Szeretnék példát mutatni, hogy az emberek higgyenek az álmaikban a sok nehézség ellenére is. Látom, hogy végre tornában is nő a versenyzők életkora, nem túl szép, ha csak lányokat látsz, akik a problémák és nehézségek miatt kénytelenek befejezni. Jó dolog érettebb tornászokat is látni.
Ferrari talajgyakorlatát Andrea Bocelli Con te partirò/ Time to Say Goodbye című klasszikusára adta elő, a világhírű tenor maga is üzent az ezüstérmet szerző tornásznak.
„Tudom, mennyi munka, áldozat, szenvedély és szív van egy ilyen eredményben. Örülök, hogy ezzel a dallal kívülről én is részese lehettem ennek a sikernek” - állt Bocelli üzenetében.

Vanessa Ferrari

Fotó: Getty Images

Ferrari egyelőre még nem tudja, mit hoz számára a jövő. Az olimpia után úgy fogalmazott, először pihen egy kicsit, és utána dönti el, megpróbálkozik-e az ötödik olimpiai részvétellel.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
Már lezárta pályafutását, mikor Biles visszalépése adott neki még egy esélyt, ezüstérmet szerzett
11/08/2021 13:26
Tokyo 2020
Simone Biles: „Mi is emberek vagyunk, nem csak mások szórakozásai”
04/08/2021 07:00