Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megint történelmet írt az NFL, először bíráskodott fekete nő a ligában

Takács Márton

Publikálva 15/09/2021 - 19:23 GMT+2

Maia Chaka vasárnap történelmet írt, mivel ő lett az első fekete nő, aki egy NFL-meccsen bíráskodott.

Maia Chaka beírta nevét a történelembe.

Fotó: AFP

Chaka a második nő, akit főállású NFL-bírónak alkalmaznak.

A Carolina Panthers 19-14-re győzött a New York Jets ellen, de nem az eredmény volt a legfontosabb ezen a mérkőzésen.
Maia Chaka volt ugyanis az első fekete nő, aki hivatalos személyként dolgozott egy NFL-meccsen, éppen ezen.
"Ez a történelmi pillanat számomra megtiszteltetés, és kiváltság, hogy engem választottak ki arra, hogy képviseljem a nőket és a színes bőrű nőket Amerika legnépszerűbb sportágában" - mondta Chaka az NFL által tweetelt videóban. "Ez a pillanat nagyobb, mint egy személyes teljesítmény” - tette hozzá. "Ez az összes nő, a közösségem és a kultúrám teljesítménye."
Chaka a második nő, akit főállású NFL-bírónak alkalmaznak. Az első Sarah Thomas volt, aki idén a Super Bowl játékvezetője volt.
Chaka 2014-ben csatlakozott az NFL Officiating Development Programjához, egy olyan programhoz, amelynek célja, hogy a főiskolai ranglétrán a legjobb bíróknak "olyan játék közbeni tapasztalatokat nyújtson, amelyekkel az NFL játékvezetői szembesülnek, hogy megállapítsák, képesek-e a sikerre" - írja az NFL.
Az NFL márciusban jelentette be, hogy 2021-ben Chaka-t is felveszi a játékvezetők közé.
"Remélhetőleg ez másnak is ad némi inspirációt és erőt, hogy kilépjen a keretek közül, és valami mást csináljon" - mondta Chaka a fent említett videóban.
Shannon Eastin volt az első nő, aki még 2012 augusztusában NFL-meccset vezethetett, és Sarah Thomas volt az első nő, aki Super Bowl-on bíráskodott idén, a hét, pálya szélén található bíró egyikeként, úgynevezett down judge-ként, a játékok szabályos indítását figyelte, valamint a megítélt büntetéseknél ellenőrizte, hogy hová kerüljön az új vonal.
A The Undefeated beszámolója szerint Chaka első álma gyerekként az volt, hogy ő legyen az első nő az NBA-ben. Az NFL 1965-ben vette fel az első fekete játékvezetőt, Burl Tolert. Ahhoz képest még 56 évet kellett várni, hogy az első fekete női bíró is bemutatkozhasson a ligában.
Maia Chaka beírta nevét a történelembe.
via CNN, npr

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés