Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Forradalmasította a közvetítéseket, mégis egy videojáték miatt emlékeznek az NFL héten elhunyt legendájára

Szabó Bence

Publikálva 02/01/2022 - 13:59 GMT+1

John Madden edzőként és kommentátorként is meghatározó volt az amerikai foci történetében, a nevét viselő videojáték pedig milliókat tanított meg a sport alapjaira. Halálakor a liga sztárjai egy emberként tisztelegtek a legenda előtt.

John Madden

Fotó: AFP

Mindig a tökéletes pillanatban váltott, így minden területen ahol dolgozott, az amerikai foci történetének legnagyobb alakjai közé került a héten elhunyt John Madden.

Valószínűleg mindenki, aki az amerikai futball rajongója, hallott már az EA Sports által kiadott hivatalos NFL-es videójáték-sorozatról, a Maddenről. Sokan viszont nem tudják, a játékok miért ezt a nevet viselik, nem mondjuk az általános NFL XX-et (az adott évjárat), mint a gyártó más címei (FIFA, NBA). Ők azok, akik még nem hallottak a sportág napokban elhunyt legendájáról, az egykori játékos, edző és kommentátor John Maddenről.
A héten váratlanul, 85 éves korában elhunyt Madden ismertségéről és népszerűségéről mindent elmond, hogy amikor a sorozat 1988-ban elindult, őt kérték fel, hogy adja hozzá a nevét. Akkor és a következő szűk két évtizedben az ország legnépszerűbb kommentátora volt, aki színes és szórakoztató megnyilvánulásival forradalmasította az NFL közvetítéseit. Ennyi már önmagában elég lenne, hogy valaki bevonuljon a sportág történetébe, Madden viszont ennél is jóval többet ért el hosszú pályafutása során.
John Madden 1936-ban született és Kaliforniában nőtt fel, ahol édesapja autószerelő volt. Egyetemen kezdett el focit játszani, ahol térdsérülése ellenére utolsó évére már elismert támadófalember lett belőle. A drafton el is vitte a Philadelphia Eagles, de profi karrierje játékosként nem tartott sokáig: már az első edzőtáborban megsérült a másik térdére, soha egy snapet sem játszott az NFL-ben.
Ez azonban nem vette el a kedvét, hogy a focival foglalkozzon. Tanári diploma mellett kezdett el edzősködni, rövidesen pedig a San Diego State egyetemén találta magát, védelemért felelős asszisztensként. Utolsó ott töltött évében, 1966-ban a suli a legjobb kis egyetemi program volt az országban, nem csoda, hogy Maddenre is lecsapott egy profi csapat, a szintén kaliforniai Oakland Raiders.
Kezdetben a nem túl jelentős linebacker-edzői munkát kapta meg, de villámgyorsan lépett előre a ranglétrán. Részese volt a második Super Bowlon vereséget szenvedő csapat edzői stábjának, majd amikor John Rauch vezetőedző 1969-ben lemondott, mindössze 32 évesen, a liga egyik legfiatalabb főedzőjeként kapta meg a munkát.
Madden 10 szezonon át, 1978-ig volt a Raiders vezetőedzője, irányítása alatt pedig a csapat sohasem zárt negatív mérleggel. Alapszakaszban elért jobb, mint 75%-os győzelmi mutatója máig a liga történetének legjobbja a legalább 100 meccset megélt főedzők között. Edzői karrierje csúcsaként 1977-ben bejutott a Super Bowlba, amit a Minnesota Vikings 32-14-es legyőzésével meg is nyert a csapata.
A győzelemnél is fontosabb volt viszont a Raiders általa és a tulajdonos Al Davis által kialakított karaktere. A franchise máig viseli az ekkoriban formálódó képet, hogy a Raiderst (nevükhöz méltóan) igazi rosszfiúk, „banditák” alkotják. Olyan lázadó karakterű játékosokkal, mint Kenny 'A Kígyó' Stabler, Gene Upshaw, Art Shell, Willie Brown vagy Fred Biletnikoff, a Raiders meccsén mindig történt valami felháborító, amihez Madden izgalmas karaktere is hozzátett. Al Davis legendássá vált mottója nem véletlenül volt „Just Win, Baby” (vagyis lényegében, „csak a győzelem számít”).
Az 1978-as szezon után aztán Madden gyomorfekély és kimerültség miatt visszavonult, de nem ült sokáig a babérjain. A következő évben vágott bele a közel 30 éven át tartó munkájába, amiről a mai futballszurkolók többsége ismeri: ekkor kezdett el kommentátorként dolgozni a CBS csatornánál.
picture

Maddent 2006-ban a Hírességek csarnokába is beválasztották

Fotó: AFP

Az évek során az összes nagy közvetítőtársaságnál dolgozott, munkájával pedig tényleg átformálta a focimeccsek kommentálását. Nem spórolt az olyan egyszerű, hangulatot adó megjegyzésekkel, mint a „boom”, a szórakoztatás mellett mégis hihetetlen hozzáértéssel átadva az eseményeket.
Nem hiszem, hogy volt bárki, aki nála érdekesebbé és relevánsabbá tette az NFL-t és nála több embert tanított volna a futballal kapcsolatban” –mondta róla Al Michaels, aki hosszú éveken át volt társa a közvetítésekben.
Már kommentátorként dolgozott, amikor 1984-ben megkeresték a Madden játék ötletével. Modern gondolkodású emberként egyetértett vele, hogy az amerikai foci tökéletes alapanyag egy videojátékhoz. A technológia akkoriban viszont még nem állt készen arra, hogy 22 játékost mozgasson egyszerre a képernyőn, másba pedig Madden nem ment bele, így még éveket kellett várni az első kiadás megjelenésére. A játék azonnali siker lett, Madden népszerűsége pedig ennek hatására tovább nőtt. Ez egy időben a legjobban fizetett kommentátorrá is tette, a FOX-nál a kilencvenes években jobban keresett, mint a játékosok többsége.
Az évek során Madden egy fura szokást is felvett. Mivel félni kezdett a repüléstől, egy speciális, közel 14 méter hosszú luxusautóval járta az országot, aminek kialakítása 800 ezer dollárjába került, cserébe tartalmazott egy óriási ágyat, két fürdőszobát, egy teljesen felszerelt konyhát és még egy szaunát is. Repülés nélkül még elképesztőbb belegondolni, hogy 2008. október 19-ig összesen 476 hétvégén kommentált sorozatban.
Utolsó mérkőzése 2009 elején az Arizona Cardinals-Pittsburgh Steelers Super Bowl volt, ami egy drámai, utolsó pillanatos elkapással dőlt el az utóbbi javára. Néhány hónappal később jelentette be visszavonulását. Bár a nevét viselő játék fejlesztésében továbbra is részt vett, több, mint 50 éves karrierje a futball világában ezzel véget ért.
Apám keményen dolgozott, ő autószerelő volt… Én soha egy napot nem dolgoztam életemben. Játékosból edző, majd kommentátor lettem, én vagyok a legszerencsésebb fickó az egész világon.
- mondta 2006-os beszédében, amikor beválasztották az amerikai futball legnagyobb elismerésének számító Hírességek Csarnokába.
Az őt övező általános tiszteletről mindent elmond, hogy halála után a liga jelenlegi és egykori sztárjai, Patrick Mahomestól Bret Favre-ig egy emberként fejezték ki részvétüket a közösségi médiában.
Senki nem szerette jobban a futball, mint az Edző. Soha nem lesz többé olyan ember, mint John Madden, mi pedig örökké hálásak leszünk neki azért, hogy azzá formálta a focit és az NFL-t, ami ma.
– írta róla közleményében Roger Goodell, a liga komisszárja.
Forrás: Skypsorts és ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés