Super Bowl, ahogy még soha: 5+1 érdekesség az idei NFL-döntő előtt

Eurosport
Eurosport

Publikálva 04/02/2021 - 09:46 GMT+1

Brady az utódjával meccsel, először játszik hazai pályán csapat, a mezeknek pedig babonás jelentősége van az idei döntőben.

Fotó: Eurosport

Az idei Super Bowl sok szempontból különleges lesz. A két irányító párharca korszakváltást is hozhat, de korábban nem látott szerephez jut a helyszín, és még a csapatok mezválasztása is tartogat érdekességeket.   

1. Előttem az utódom?

Ahogy az amerikai fociban gyakran megtörténik, a média az idei Super Bowl esetében is a két irányító párharcára húzza fel a mérkőzést, nem is véletlenül. A Tampa Bay Buccaneerst az NFL előző két évtizedét meghatározó legendája, Tom Brady vezette döntőbe, ellenfele pedig a ligába 3 éve berobbanó, azóta rekordot rekordra halmozó Patrick Mahomes lesz. Brady 43, a Kansas City Chiefs irányítója pedig mindössze 25 éves, soha korábban ekkora korkülönbség nem volt egy döntő két QB-ja között. Generációs csata a javából.
Ráadásul a két játékost már most sokan hasonlítják egymáshoz, így igazi „előttem az utódom” párharcra van kilátás. Persze ahhoz, hogy Mahomes karrierje felérjen Brady pályafutásához, még a jelenlegi elképesztő szinten focizva is közel egy évtizednek kéne eltelnie. Az NFL hivatalos oldalán megjelent cikk szerint ebben az ütemben haladva a 2030-as évek közepén/végén adhatná át a múltnak Brady legtöbb rekordját.        

2. Tizedszer, de ki mondta, hogy utoljára?

Ezzel persze feltételezzük, hogy Brady nem növeli tovább hihetetlen rekordjai számát, amit nyilván egy győzelemmel már a hétvégén megtehetne. Az irányító tízedik alkalommal szerepel kezdőként Super Bowlon és hetedszer nyerhetne, természetesen mindkettőben csúcstartó. Friss nyilatkozata alapján pedig egyáltalán nem zárható ki, hogy tovább folytatná, akár a korábban határnak megszabott 45 éves korán is túl:
„Mindenképpen megfontolom majd (a folytatást). Ez egy fizikális sport, ami teljes elkötelezettséget követel tőlem. Ha már nem érzem úgy, hogy mindent bele tudnék adni, akkor tudom majd, hogy valószínűleg eljött az időm. Bármi lehetséges. Az én koromban már nem sokan játszanak.” 
picture

SB-erdekessegek-brady.jpg

Fotó: Eurosport

3. Először (majdnem) otthon

Brady karrierjében az (is) zseniális, hogy mindig, amikor már azt hisszük, nem tud újabb csúcsokat megdönteni, előhúz valamit a kalapból. Idén például az általa vezetett Buccaneers az első csapat lesz az NFL történetében, akik hazai pályán játszhatják a döntőt, hiszen a Super Bowl jó előre kijelölt helyszíne a floridai Tampában található Raymond James Stadium lesz. Persze a Bucs nem élvezheti a hazai pálya minden előnyét, hivatalosan ugyanannyi Chiefs szurkoló lehet jelen és nem szólhatnak a hazai meccseken a Tampa nagy játékait jelző ikonikus kalózhajó ágyúi sem.

4. Mezmágia

Egy előnnyel viszont hivatalos pályaválasztóként (aminek semmi köze a helyszínhez, ezt a szerepet évenként rotálják az NFC és az AFC bajnoka között) rendelkezik a Buccaneers: ők választhatták ki, melyik szerelésükben játszanak a döntőn. A Tampa a fehér, vagyis az idegenbeli mezében lép majd pályára, aminek babonás okai lehetnek:  Brady korábban New England Patriotsban játszva háromszor is nyert ilyen színű szerelésben döntőt (egy elbukott mellett), míg a hazai meznek számító kékben kétszer is vereséget szenvedett.
Nagyon persze a Cheifs sem panaszkodhat az így maradt piros szerelésre, a címvédő tavaly is ebben a színben játszva nyerte meg a döntőt. 

5. Régen látott bravúr jöhet

Hiszen ne felejtsük el, az NFL 2019-es szezonjának bajnoka a Kansas City lett, így pedig lehetősége van a címvédésre is. Ezzel nem kis bravúrt hajthatnának végre Mahomesék, utoljára épp a Brady vezette Patriots tudott kétszer egymás után nyerni, még a 2004 és 2005-ös szezonban. Persze a két egymás utáni döntő és a tényleges duplázás nagyon nem ugyanaz, amit jól mutat, hogy azóta a Pats és a Seattle Seahawks is bukott már el hasonló helyzetben.
picture

SB-erdekessegek-mahomes.jpg

Fotó: Eurosport

+1 Super Bowl a járvány alatt   

Természetesen az idei Super Bowl kapcsán nem lehet elmenni a járványhelyzetben hozott intézkedések mellett, amik miatt soha nem látott körülmények között rendezik a döntőt. Nézők ugyan korlátozott számban lehetnek Tampában, a média viszont például a szokásokkal ellentétben ezúttal nem lohol egész héten a csapatok nyakán, a sajtótájékoztatókat online tartják. Ezzel összefüggésben hosszú idő után először magyar közvetítőcsapat sem utazott ki a döntő helyszínére.
A körülmények ugyan elvesznek valamelyest a döntő varázsából, de legalább úgy tűnik, a játékosok biztonságát biztosítják. A cikk megírásának pillanatáig fertőzött csapattagokról nem tudni, mindössze a Kansas két nem meghatározó játékosát kellett kontaktszemélyként kizárni a heti edzésekből, de ha minden jól megy, a pályán ők is ott lehetnek vasárnap. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés