Az utóbbi hetek amerikai megmozdulásai nagy változást hozhatnak az NFL-ben is, évek óta először lehet reális esély a száműzött Kaepernick visszatérésére. Megnéztük, szakmailag melyik csapatoknak érheti meg az irányító szerződtetése. 


Egy hónappal ezelőtt alighanem még senki egy lyukas garast nem tett volna fel arra, hogy az NFL-ből politikai nézetei miatt kitaszított irányító, Colin Kaepernick még valaha pályára léphet a ligában. A világ azonban nagyot fordult az utóbbi hetekben. Az USA-ban egyre terjedő, feketék jogaiért küzdő megmozdulásuk hatására Roger Goodell komisszár elismerte, korábban rosszul kezelték az irányító által indított mozgalmat, és bár személy szerint nem említette Kaepernicket, utóbb úgy nyilatkozott, "bátorítja" a csapatokat a QB szerződtetésére. 
Ha a csapatok élni szeretnének a pozitív médiavisszhanggal, ennél jobb alkalom aligha lesz a megszerzésére. A nagy kérdés, hogy ekkora kihagyás után (az irányító 4 éve nem játszott az NFL-ben) hol és milyen szerep juthat a QB-nek. Kezdő pozícióban a jelenlegi helyzetben aligha reménykedhet, de a liga számos csereirányítójánál most is jobb szintet képvisel. Ebben a cikkben felvetünk néhány csapatot, ahol szakmai oldalról nézve is megérhetné szerződtetni Kaepernicket.
NFL
22 szexuális zaklatásos per után már a Nike-nak is kínos lett az irányító
07/04/2021 14:37

Baltimore Ravens


Kaepernick karrierjének kezdetén, a 2012-es és a rá következő idényben játékával egy kisebb fajta forradalmat hozott a ligába. A San Francisco 49ers gyors passzokra, az irányító karerejére és futásaira építő stratégiájával nagyon nehezen tudtak mit kezdeni az ellenfelek védelmei. Ha ez a játékstílus ismerősen hangzik az előző idényből is, az nem véletlen: a Ravens és irányítójuk, Lamar Jackson tavalyi játékukkal új szintre emelték ezt a taktikát.
A hasonlóság nem véletlen, a Ravens támadókoordinátora az a Greg Roman, aki 2012-ben a Kaepernick féle 49ers támadósorát is vezette. A San Francisco persze sosem fejlesztette arra a szintre ezt a taktikát, mint tette tavaly a Baltimore, de két irányító játékának alapjai nagyon hasonlóak voltak. Ebből a szempontból akár logikusnak is tűnhet a felek egymásra találása. 
Egy újabb megrázó tragédia kellett, hogy valaki kimondja a lényeget | Eurosport
Néhány héttel ezelőtt még bőven tabutémának számított a politikai véleménynyilvánítás az imidzsére kínosan ügyelő NFL-ben. A rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd esetét követő indulathullámok azonban az amerikai fociba is begyűrűztek, egyre-másra szólalnak fel a liga meghatározó játékosai. Minden jel arra utal, most nehezebb lesz elhallgattatni a tiltakozókat, mint legutóbb.
Kaepernick szerződtetésével két probléma lehet a Ravensnél. Egyrészt Jackson a regnáló MVP, a csapat jövője, egy nagynevű, nagy sajtóvízhangot kiváltó csereirányító szerződtetése pedig megboríthatná a QB és a franchise közt meglévő stabil kapcsolatot. Másrészt Jackson jelenlegi cseréje, a ligába korábban szintén hasonló stílussal berobbanó Robert Griffin III egyáltalán nem rossz játékos, tavaly is megbízhatóan látta el a szerepét. 

New England Patriots


Szögezzük le, ha PR szemszögből figyeljük a dolgokat, gyakorlatilag esélytelen Kaepernick bostoni szerződtetése. A klubtulajdonos Robert Kraft jól ismert a Trump elnökhöz kötődő viszonyáról, a médiahisztéria, amit az irányító leigazolása a Patriotshoz kiváltana, pedig alighanem kiverné a biztosítékot a nyugodt készülésre mindennél többet adó Bill Belichick főedzőnél.
Szigorúan a kezdő QB minőségét nézve viszont talán nincs olyan csapat a ligában, ahol jobban rászorulnának az erősítésre. A legendás Tom Brady távozásával a Pats jelenlegi első számú irányítója a másodéves Jarrett Stidham, nem igazán kérdés, hogy Kaepernick még négy év kihagyással is előrelépést jelenthetne hozzá képest. 
Más kérdés, hogy a Patriotsra jellemző játékstílus nem igazán kedvezne a korábbi 49ers irányítónak, Belichick rendszerébe a passzokra építő, pontos QB-k illenek, Kaepernickre pedig egyik sem jellemző. Bár előfordulhat, hogy Brady után a csapat egy mozgékonyabb irányítóval képzeli el a jövőt, egy ilyen éles stílusváltást nehezen látunk jönni. 

Arizona Cardinals


Játékstílusbeli problémák Arizonában is akadhatnának, ettől függetlenül a rutinos QB szerződtetése a fiatal sztár Klyer Murray mögé nem hangzik elveszett ötletnek. A mentor szerep akár jól is állhat a Kaepernicknek, a vezetőedző Kliff Kingsbury által kitalált rendszerbe pedig ugyan nem a jelenleg működő módon, de illeszkedhet is egy dinamikus, futásaival veszélyes irányító. Persze nagy kérdés, Kaepernick mennyire menne bele egy teljesen egyértelműen csere szerepbe, eddig erre konkrét ajánlatok hiányában nem derült fény.   

kaepernick3.jpg

Fotó: Eurosport

Los Angeles Chargers


Ha már a konkrét ajánlatoknál tartunk, a napokban a legdirektebb nyilatkozatot a Chargers edzője, Anthony Lynn tette az irányító ügyében, amikor azt mondta, ostobaság lenne figyelmen kívül hagynia a QB-t.
"Őrültség lenne, ha lehagynám őt a listámról. Nem beszéltem még vele, de az biztos, hogy Colin passzol a rendszerbe, amit játszani tervezünk. Elégedett vagyok a jelenlegi három irányítónkkal, de (ezen a poszton) sosem várhat elég embered bevetésre."
Már csak azért is lenne értelme Kaepernick szerződtetésének a Chargersnél, mert a Lynn által említett három irányító közül csak Tyrod Taylor rendelkezik bármilyen NFL-rutinnal. Az ugyan egyértelmű, hogy hosszútávon az idén első körben draftolt QB, Justin Herbert kezében lehet a csapat jövője, de nem biztos, hogy a fiatal irányítót idén egyből be kellene dobni a mély vízbe.
A los angelesi költözés óta rendszeresen üres, vagy vendégszurkolókkal tömött lelátók előtt játszó Chargersnek ráadásul a médiavisszhang is kifejezetten jól jönne, egy ilyen igazolással talán végre új rajongókat szerezhetnének a városban. Ellenérv lehet, hogy a piacon még elérhető a szintén nagynevű, korábbi MVP Cam Newton, aki ugyanúgy passzol a csapat játékstílusához, és Kaepernicknél lényegesen rövidebb kihagyásból térhetne vissza.

Seattle Seahwaks


Utolsó opciónak egy újabb franchiset hoztunk Kaepernick egykori csoportjából, ráadásul az egyetlen csapatot, amiről biztosan tudni, hogy 2016 óta megkereste az irányítót. A Seattle még 2017-ben tárgyalt a QB-vel, akkor azonban nem született megegyezés a felek között, ami Pete Carroll főedző a napokban tett nyilatkozatában komoly hibaként értékelt. 
A lehetőség most is adott a Seahawks számára. A kezdő pozíció ugyan Russel Wilsonnal itt is megkérdőjelezhetetlen, de a csere Geno Smith az NFL talán egyik leggyengébb tartalékja, Kaepernick stílusa ráadásul jóval inkább passzol a csapatéhoz. Ha Carroll komolyan is gondolta amit mondott, nehéz lesz okot találni a QB szerződtetésével szemben. 
via Guardian
NFL
Mindent az irányítóért: ezek a csapatok rengeteget áldoztak egy játékosra, de megérte?
28/03/2021 13:31
NFL
Őrült költekezésbe kezdett a liga legsikeresebb csapata, de nem biztos, hogy jól jár vele
19/03/2021 13:03