Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brady bandája: Második esélyt kaptak, és éltek is vele a Super Bowl-győztes csapat sztárjai

Eurosport
Eurosport

Publikálva 11/02/2021 - 16:46 GMT+1

Az edzői stáb és a játékoskeret több tagja is rázós úton jutott el a megváltást jelentő győzelemig.

Fotó: Eurosport

A legendás irányító körül egy sor olyan játékos és edző gyűlt össze idén a Tampa Bay csapatában, akikről korábban már senki nem hitte, hogy felérhetnek még a csúcsra, ők azonban rácáfoltak a kétkedőkre.  

Egyetlen csapatot sem csak a legjobb játékosa tesz naggyá, és nincs ez másképp a Super Bowl idei megnyerésével az NFL trónjára felülő Tampa Bay Buccaneers esetében sem. Bár a magyar idő szerint hétfő hajnalban lezajlott döntőt követően a médiavisszhang nagyja teljesen megérdemelten a minden idők legjobbja címet alighanem bebiztosító irányítóval, Tom Bradyvel foglalkozott, még az immáron hétszeres bajnok sem nyerhetett volna csapattársai segítsége nélkül. Közülük pedig néhányuknak, köztük az edzői stáb több tagjának, igencsak hányattatott út vezetett a megváltást jelentő győzelemig.
A Super Bowl-győztes csapat kulcsfigurái közül például kevesek története megindítóbb, mint a vezetőedző Bruce Ariansé. Ahogy a meccset követően a hetvenhez közeledő mester a lelátón szurkoló 95 éves édesanyjának integetett, sokaknak eszébe juthatott, min is ment keresztül az évek alatt. A bevállalósságáról ismert edző korábban már három alkalommal is legyőzte a rákot, első főedzői kinevezését pedig 60 éves kora fölött megkapva végül egy két évvel ezelőtti visszavonulást követően tudta megszerezni első bajnoki címét.        
Tom Brady egyértelműen minden idők legjobb amerikai futballistája! | EurosportA Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers lett az NFL 2020-as szezonjának bajnoka, miután az 55. Super Bowlban sima mérkőzésen győzte le a címvédő Kansas City Chiefs csapatát. A 43 éves irányító gyakorlatilag minden rekordot megdöntött már, hetedik bajnoki címe pedig eredményesebbé tette, mint bármelyik NFL CSAPATOT. Nem játékost, csapatot.
Arians győzelme alighanem minden NFL-rajongót örömmel tölt el, a Tampában második esélyt kapó játékosok közül azonban van olyan, akinek története jóval megosztóbb. A döntőben TD-t szerző elkapó, Antonio Brown az utóbbi években keményen dolgozott azért, hogy minden NFL-rajongóval megutáltassa magát. Előbb egy mesterkélt botránnyal kirúgatta magát Oaklandből, hogy aztán alig elkezdődő New England-i karrierje komoly szexuális zaklatási vádak miatt érjen véget. És ez még nem is a mélypont volt.
Az ezt követő évben Brown egy sor kisebb zűrbe keveredett, kétszer is bejelentette a visszavonulását, tavaly áprilisban pedig autólopásért is elítélték. A büntetésül kirótt 100 óra közmunka és dühkezelési terápia mellett csak úgy mellékesen a liga is eltiltotta 8 meccsre, nem mintha bárki hitte volna, hogy még visszatér. Arians és az elkapóért már a Patriotsnál is lobbizó Brady azonban másképp látták, így ősszel Brown Tampában kötött ki, hogy élni próbáljon az utolsó utáni esélyével.
"Egy év foci nélkül megtanított jobban értékelni azt. Hálás vagyok azért, hogy idáig jutottam és végre bajnok lehetek. Sok mindenen mentem keresztül, de semmi pénzért nem változtatnék rajta… Jobb történetet írni se tudnék." – mondta az elkapó.
Ha más nem is, a visszavonulás egy közös elem Brown és a Buccaneers egy másik sztárjának történetében. Hiszen ki ne tudná, hogy a Bradyvel korábban a Patsnél három bajnoki címet is nyerő tight end, Rob Gronkowski egyéves szünetet követően tért vissza a pályára. A visszavonulása előtti évben fizikailag már teljes roncsnak tűnő Gronk kiült egy szezont, ami alatt ketrecharcos karrierbe kezdett és tévés műsorokban bohóckodott. Tavasszal aztán a legendás irányító szavára örömmel tért vissza, majd két elkapott TD-jével lett meghatározó figurája a döntőnek.
"Szerettem volna egy évet kihagyni, felépülni és helyretenni a fejem, hogy aztán mérlegeljem a lehetőségeimet és meglássam, mi sül ki belőle. Aztán Tampában kötöttem ki, visszatérve a visszavonulásból – ami szerintem elég menő –, mert láttam a lehetőséget, és mert szeretem Floridát. Póló, rövid gatya és szandál minden nap a munkába menet. Ez az én stílusom. Micsoda utazás és micsoda történet lett belőle."
picture

tampa-visszaterok-brady-gronk.jpg

Fotó: Eurosport

A győztes csapat tagjai közül egyértelműen a fent említett három emberhez kapcsolódik a legemlékezetesebb visszatéréstörténet, azonban még egy sor játékos küzdött le komoly nehézségeket. Ott van például a futó Leonard Fournette, aki annak idején a Jacksonville Jaguars első körös választása volt a drafton, de annyira nem vált be, hogy a szezon előtt kitették a csapatból. Floridában maradva kapott második esélyt, a szezon során pedig ugyan szürkén játszott, a rájátszásban mutatott szenzációs teljesítményével kiérdemelte a "Playoff Lenny" becenevet.
Aztán ott van a Tampa két védőjátékosa, Vita Vea és Jason Pierre-Paul, akik sérülésből visszatérve jutottak a csúcsra. Vea mindössze négy hónappal azután nyert döntőt, hogy a szezon ötödik hetében lábát törte a Chicago elleni meccsen, Pierre-Paul története azonban ennél is durvább. A 32 éves játékos már két, karrierjét is fenyegető sérülésen túl van, 2015-ös tűzijáték-balesete óta mindössze hét épp ujjal játszik, 2019-ben pedig egy autóbalesetben szenvedett súlyos nyaksérülést.
Az edzői stábból sem Arians az egyetlen nagy visszatérő. A csapat támadókoordinátorát, Byron Leftwichet tavaly még szinte kiátkozták a támadósor gyengébb játéka miatt, a védelmet irányító Todd Bowles pedig a New York Jetsnél csúnyán megbukott főedzőként, mielőtt Floridában dobtak neki mentőövet. A hétvégi döntőben a parádésan meccselő edzői stáb munkájából mindketten jócskán kivették a részüket. 
Nagy kérdés, hogy a nagy visszatérőkből álló keret mekkora része marad egyben a következő szezonra. Egy ilyen sztorit követően azonban, továbbra és Brady vezetése alatt játszva, nem lennénk meglepve, ha az összes kulcsfigura Tampában kezdené meg a következő idényt, éhesen a címvédésre.  
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés