Augusztus első hétvégéje mindig különleges időpont az NFL életében: ekkor iktatják be a Hírességek Csarnokába a februárban megválasztott új tagokat, és ezen a hétvégén, a Csarnoknak is otthont adó, Ohio állambeli Cantonban rendezik meg az előszezon első mérkőzését, a Hall of Fame Game-et. Általában két olyan csapat szokott pályára lépni, amely érintett a beiktatásban is, ezúttal a New York Giants és a Buffalo Bills csapott össze (a beiktatottakról kicsit később).
Ahogyan az előszezoni mérkőzéseken megszokhattuk, a kezdőcsapatok tagjai általában 2-3 játéksorozatot vannak a pályán, így nehéz túl sok konkrétumot találni a szezonra vonatkozóan. A két kezdő irányító közül Eli Manning játszott jobban, hét passzkísérletéből hat volt jó, igaz, Kyle Williams egy sack-fumble révén kiszedte a labdát a kétszeres Super Bowl-győztes kezéből. Manning elsősorban rövid passzokban jeleskedett, mindössze 43 yardig jutott. Várhatóan a rövid, oldalirányú (screen) passzokra alapuló játék beépül a Giants fegyverei közé, az új támadásokért felelős koordinátor, Ben McAdoo korábban hasonló rendszerben volt az irányítók edzője Green Bayben.
Nem ment jól a játék E.J. Manuelnek, a Bills második éves irányítójának, akinek hét passzából mindössze kettő végződött sikeres elkapással, három labdát is a földre ütöttek a Giants védői, az egyiket ráadásul simán elkaphatták volna. A két új elkapó közül Mike Williamsnek volt két jó elkapása, a negyedik helyen draftolt újonc Sammy Watkins felé három labda repült, de egyik sem volt pontos.
NFL
Súlyos büntetést kapott Brady és a Patriots
12/05/2015 08:53

Jó benyomást keltett az újonc futó, Andre Williams

Fotó: Eurosport

Ígéretesen játszott a Giants két futója, az Oaklandből szerződtetett Rashad Jennings és az újonc Andre Williams is, utóbbi egy futott touchdownt szerzett, előbbi a rövid passzos játékban mozgott ígéretesen. A mérkőzést a második éves irányító, Ryan Nassib 73 yardos passza döntötte el az újonc Corey Washingtonnak, ezzel győzött 17-13-ra a Giants, korábban a Bills csereirányítója, Jeff Tuel egy két yardos TD passzal találta meg Robert Woodsot.
A találkozón bemutatkozott két új szabály (az egyik még csak kísérletként): öt lábbal (kb. másfél méter) magasabb kapufákat kellett elhelyezni az NFL stadionjaiban, hogy a magasan szálló labdák megítélését egyértelműsítsék, és ezúttal az extra pontot 33 yardról rúgták, mindhárom kísérlet kényelmesen szállt el a kapufák között. Az NFL az extra pontok nehezítésén gondolkodik, miután az előző években alig maradtak ki ilyen kísérletek.
2014-ben hét új tagot választottak be a szavazók (a ligát követő újságírók elit társasága) a profi futball Hírességek Csarnokába:

Derrick Brooks

Fotó: Eurosport

Derrick Brooks, a Tampa Bay Buccaneers együttesének egykori linebackere, aki 1995 és 2008 között 14 szezon során 224 mérkőzést játszott, miután újonc évében bekerült csapata kezdő 11-ébe, pályafutása végéig egyetlen mérkőzésről sem hiányzott. A 37. Super Bowl-on győztes csapat tagja, a mérkőzésen 44 yardos interception utáni visszahordott touchdownt szerzett. 11-szer volt a Pro Bowl keretek tagja, 2002-ben az NFL legjobb védőjátékosának választották.

Ray Guy-t John Madden iktatta be

Fotó: Eurosport

Ray Guy, az Oakland/Los Angeles Raiders egykori puntere, aki 1973 és 1986 között 14 szezon során 207 mérkőzést játszott. Ő volt az NFL történetének első puntere, akit a draft első körében választottak ki, számos statisztikai mutatóban messze megelőzte korát. Háromszoros Super Bowl-győztes, 1049 puntjából mindössze hármat blokkoltak, átlaga 42,4 yard volt karriere során. A Hírességek Csarnokának első puntere (bár csereirányítóként is bevethető volt).

Claude Humphrey

Fotó: Eurosport

Claude Humphrey, az Atlanta Falcons és a Philadelphia Eagles egykori passzsiettetője (defensive end), aki 1968 és 1981 között 14 szezon során 171 mérkőzést játszott. Az akkor még nem létező statisztikai mutató, a sack egyik királya, 122 sackje volt pályafutása során, újoncként 11,5-ig jutott, az év legjobb újonc védője lett első szezonjában. Hatszor játszott Pro Bowlon, az Eagles tagjaként szerepelt a 15. Super Bowlon.

Walter Jones

Fotó: Eurosport

Walter Jones, a Seattle Seahawks egykori támadó falembere (tackle), aki 1997 és 2008 között 12 szezon során 180 mérkőzést játszott, újonc évében már kezdő baloldali tackle volt, kilencszer játszott a Pro Bowlon, ötször volt a liga legjobbja a posztján (All-Pro), 2005-ben, a Seattle első Super Bowlja során is a pályán volt. A 2000-es évek All-Star csapatába is beválasztották.

Andre Reedet egykori edzője, Marv Levy iktatta be

Fotó: Eurosport

Andre Reed, a Buffalo Bills és a Washington Redskins egykori elkapója, aki 1985 és 2000 között 16 szezon során 234 mérkőzést játszott. A Bills történetének szinte minden elkapással kapcsolatos rangsorát vezeti: 941 elkapás, 13095 yard, 36 100 yard fölötti mérkőzés, 15 elkapás egy mérkőzésen. A Jim Kelly-vel alkotott párosa sokáig a leghatékonyabbnak számított az NFL történetében, hét Pro Bowlon szerepelhetett. Utolsó évét töltötte csak Washingtonban.

Michael Strahan beiktatója a FOX munkatársa, Jay Glazer volt

Fotó: Eurosport

Michael Strahan, a New York Giants egykori passzsiettetője (defensive end), aki 1993 és 2007 között 15 szezon során 216 mérkőzést játszott. 141,5 sacket ért el pályafutása során, hat szezonban szerzett legalább 10 sacket, 38 mérkőzésen legalább kettőt. Hatszor volt All-Pro, hét Pro Bowlra jelölték, 2001-ben 22,5 sackkel megdöntötte az NFL szezoncsúcsát, abban az évben az év legjobb védője volt. Tagja volt a Giants győztes csapatának a 42. Super Bowlon, ez volt utolsó mérkőzése.

Aeneas Williams

Fotó: Eurosport

Aeneas Williams, a Phoenix/Arizona Cardinals és a St. Louis Rams egykori szélső védője (cornerback) és safetyje, aki 1991 és 2004 között 14 szezon során 211 mérkőzést játszott. Első 12 szezonjában cornerback pozícióban játszott. Hétszer választották a Pro Bowl keretbe szélső védőként, egyszer safety-ként. Első évében hat interceptionnel holtversenyben vezette a ligát, az év legjobb védője lett. Hat szezonban volt legalább öt interceptionje, összességében 55 elkapott passzal zárta pályafutását.
NFL
Legnagyobbjával statuál példát az NFL?
10/05/2015 09:59
NFL
Épp csak elkezdtek edzeni, máris hullanak a fiatalok
10/05/2015 09:21