Az NFL csapatai túl vannak a drafton, a szabadügynök-piac nagy mozgásai már lezajlottak, a június közepétől július közepéig tartó időszak nem hozna túl sok érdekességet az amerikai futball csúcsligáját követők számára. Az elmúlt 1-2 hétben bírósági ítéletek, letartóztatások, eltiltások és sérülések alakították a hírfolyamot, ezekből szemezgetünk:

Kiko Alonso sérülése véget vetett szezonjának

Fotó: Eurosport

Kiko Alonso sérülés miatt kihagyja a szezont

. A Buffalo Bills második éves linebackere bal térdében szenvedett szalagszakadást, ezért a 2014-es szezont kompletten ki kell hagynia. Alonso újoncként szenzációsan teljesített, és alapembere lett volna az új védekezés-koordinátor, Jim Schwartz sémájának. Helyi lapértesülések szerint a csapat az idei draft harmadik körében kiválasztott Preston Brown szerepeltetésével próbálja megoldani az Alonso kidőlésével keletkezett lyukat.

NFL
Súlyos büntetést kapott Brady és a Patriots
12/05/2015 08:53

Végleges döntés született az "Agyrázkódás-perben"

. Anita Brody bírónő nagyjából fél évnyi tárgyalássorozat végén úgy döntött, hogy a korábban 765 millió dollárban maximalizált kifizetési összeget eltörli. Az egyes sérültek maximális kifizetései nem változnak, így azonban biztosítva lesz, hogy évtizedek múlva sem fogy el a keret a sérült játékosok kompenzálására. Tavaly az NFL-t perlő ex-játékosok és a liga csapatainak tulajdonosai egyeztek meg a 765 millió dolláros maximális összegben, ám a bírónő ezzel nem látta biztosítottnak, hogy akár 60 év múlva is kompenzálni lehessen a korábbi játékosokat.

Jimmy Graham hivatalosan is tight end

. A New Orleans Saints sztárjára csapata az idei holtszezonban ún. franchise-taget tett rá (ez azt jelenti, hogy egy, a liga által meghatározott összegért kell a játékosnak pályára lépnie a szezonban, csapatonként és évente egy ilyen címkét lehet ráakasztani egy játékosra). A franchise tag összege pozíciónként változik, elkapóként (wide receiver) 12,312 millió dollár jár egy játékosnak, míg tight endként 7,035 millió. Jimmy Graham bíróságon támadta meg ezt a helyzetet, mondván, az őt érintő játékok nagy részében elkapóként viselkedik (egy klasszikus tight end sokkal többször veszi ki részét a futójátékok blokkolásából), így jár neki a magasabb összeg. Stephen Burbank döntőbíró ítélete alapján azonban nem, de könnyen lehet, hogy a franchise tag életbe lépésének július 15-ei határideje előtt Graham új szerződést kap, nagyjából évi 10 millió dolláros összegről szólnak a pletykák.

Betiltották a sisakrácsok egy részét

. Az elmúlt években egyre inkább elszaporodtak az NFL-játékosok körében az arc nagyobb részét takaró, a hagyományosnál sokkal sűrűbb sisakrácsok. Ezek egyrészt jobban védik a játékosok arcait, másrészt pedig félelmet is kelthetnek az ellenfél játékosaiban. A mostani betiltásnak egyik okhoz sincs köze, elég egyszerű az NFL indoka: ezek a sisakok sokkal többször buknak meg a minőségvizsgálatokon, mint hagyományos társaik, ezért tiltják be őket. Orvosi indokkal lehet kivételt kérni a szabály alól, Chris Canty, a Baltimore védője már jelezte is, hogy szeme épsége miatt kérni fogja. Egyébként összesen négy játékos viselt most már illegális sisakrácsokat 2013-ban.

Josh Gordon idén már másodszor került a rendőrségre

Fotó: Eurosport

Josh Gordon megint rosszkor futott rendőrökbe

. Szinte törvényszerű, hogy az NFL holtszezonjában hétről hétre olvasni olyan híreket, amelyek szerint játékosok módosult tudatállapotban vezetnek, és emiatt letartóztatják őket. (Személyes vélemény: még a liga legkevesebbet kereső játékosai is több százezer dollárt vihetnek haza évente, talán egy taxi beleférne... nem is beszélve a milliókat kereső sztárokról, akik akár még egy sofőrt is felfogadhatnának.) Lassan külön rovatát lehet szentelni az ilyen hírek Josh Gordonról szóló részének. A Cleveland elkapója, akire újabb pozitív drogtesztje miatt várhatóan hosszú eltiltás vár, ezúttal az Észak-Karolina állambeli Raleighben vezetett valamilyen tudatmódosító hatása alatt, ráadásul a maximálisan megengedett 35 mérföld/óra helyett 50-nel ment. Nagyjából egy hónappal korábban Gordon egy 60 mérföld/órás zónában hajtott 74-gyel, amikor megállították, utasánál pedig marihuána volt. Korábban, még egyetemi évei alatt is volt egy pozitív drogtesztje, majd az előző év első két mérkőzéséről is emiatt tiltották el. Nem véletlen, hogy szenzációs szezonja ellenére folyamatosan lehetett hallani arról, hogy a Browns el akarja őt cserélni.

Dion Jordan gyenge első szezon után eltiltással kezdi a másodikat

Fotó: Eurosport

Három eltiltás különböző okok miatt

. Legalább egy éves eltiltást kapott az Indianapolis Colts elkapója,

LaVon Brazill

. A harmadik éves játékosnak az előző év elején négy meccses eltiltást kellett végigülnie marihuána használata miatt, most megint elkapták, nem kizárt, hogy ez a pályafutása végét is jelentheti (a Coltsnál az ötödik elkapó pozíciójáért lett volna harcban). Teljesítményfokozók használata miatt kezdi négy mérkőzéses eltiltással a szezont az előző évi draft harmadik választottja, 

Dion Jordan

. A passzsiettető nem futott túl jó évet a Miami Dolphins csapatában, és mostani eltiltása tovább nehezíti helyzetét, bár szerencséje, hogy pont azon a héten térhet vissza a csapatához, amikor szabadnapos lesz a Dolphins. Jordan a hírek szerint 9 kg-nyi plusz izommal jelent meg a kora nyári "szervezett csapatprogramok" során, elsősorban felsőtestéről mondták azt, hogy "mintha fel lett volna pumpálva". Kevésbé nagy név, de szintén négy mérkőzéses eltiltást kapott a Kansas City Chiefs támadófalának tartaléka, Rokevious Watkins, ő pozitív drogtesztet produkált. Kérdés, hogy így befér-e majd a Chiefs keretébe.

McClain utolsó lehetősége?

A 2010-es draft nyolcadik választottja, Rolando McClain két hónapja még azt írta a Twitteren, hogy befejezi pályafutását, most azonban újabb lehetőséget kapott. A linebacker folyamatosan motivációs gondokkal küzdött, mióta az Oakland Raiders megszerezte a játékjogát, és úgy tűnt, hogy már soha nem láthatjuk az Alabama egyetemen remeklő védőt. Jerry Jones azonban másképp gondolta, és cserébe bonyolódott a McClain játékjogát birtokló Baltimore Ravensszel. A Baltimore egy hatodik körös draftválasztást kapott, míg a Dallas Cowboys egy hetedik körös választás mellé kapta McClaint. A dallasi csapat gondban van a középső linebacker pozíciót tekintve, mivel Sean Lee, a csapat egyik legjobb védője térdszalag-szakadás miatt nem szerepelhet idén. Nagy kérdés, hogy McClain egyáltalán keretbe kerül-e majd Dallasban.

NFL
Legnagyobbjával statuál példát az NFL?
10/05/2015 09:59
NFL
Épp csak elkezdtek edzeni, máris hullanak a fiatalok
10/05/2015 09:21