Csütörtöktől szombatig megrendezték az NFL előszezonjának első teljes fordulóját. Ezeken a találkozókon nem igazán érdemes az eredménnyel foglalkozni, mivel legtöbbször olyan játékosokkal a pályán alakul ki egy összecsapás végeredménye, akik leginkább azért harcolnak, hogy bekerüljenek a csapatuk 53 fős alapszakasz-keretébe. Sokkal inkább arra érdemes figyelni, hogy kik azok a kezdők, akik remekelnek vagy éppen betliznek, és a kezdőcsapatokba kerülésre esélyes játékosok közül ki hogyan szerepel. Az első hétről egy ilyen összefoglaló következik, az első rész után pedig itt a második.
Jacksonville Jaguars - Tampa Bay Buccaneers: 16-10 Több dolog is bemutatkozott a meccsen: a világ legnagyobb kivetítői a Jaguars stadionjában, az aréna azon része (az egyik kapu mögött), ahol medencés páholyokat alakítottak ki, valamint a Bucs új meze és sisakja. Josh McCown is bemutatkozott a Tampa irányítójaként, nem túl sikeresen, négy passzából mindössze kettő volt jó, egyszer pedig nagyon csúnyán túldobta az újonc Mike Evanst és Winston Guy 68 yardról visszahordta az interceptiont. A túloldalon Chad Henne egyáltalán nem volt meggyőző (7/4 jó passz, 30 yard), sokkal inkább Blake Bortles-ról szólt a mérkőzés, a draft 3. választottja 11-ből hétszer passzolt jól, 107 yardért. A tavalyi év második felében kezdőként játszó Mike Glennon egy fokkal jobb volt McCownnál, volt egy TD átadása. A Jacksonville kezdő futója, Gerhart sérülés miatt hagyta ki a meccset, a túloldalon Doug Martin kezdett, Rainey szerepelt a legjobban, de már a harmadik számú védők ellen. A győzelmet jelentő touchdownt az egykori Michigan egyetemi sztár, Denard Robinson futotta.

Michael Sam bemutatkozására egész Amerika figyelt

Fotó: Eurosport

NFL
Súlyos büntetést kapott Brady és a Patriots
12/05/2015 08:53
St. Louis Rams - New Orleans Saints: 24-26 Amerika számára ez volt a hét mérkőzése, egy csere-passzsiettető pályára lépése miatt: Michael Sam lett az NFL történetének első nyíltan homoszexuális játékosa. Sam egyébként nem játszott rosszul, két másik játékossal van csatában a keretbe kerülésért (várhatóan közülük egy ember maradhat a Ramsnél). Egyik oldalon sem játszott a sztenderd kezdő irányító, a cserék közül Shaun Hill keveset passzolt, de két TD-átadása is volt, Luke McCown viszont dobott egy interceptiont. Remekeltek viszont a futók, a Ramsnél Zac Stacy négy futással 22 yardot gyűjtött, míg a túloldalon Mark Ingram használta ki, hogy Pierre Thomas nem játszott, 8 futással 83 yardot szerzett, volt egy 22 yardos TD-je. Az elkapók közül Brandin Cooks nagyszerűen debütált, az első körös újonc 5 elkapással 55 yardig és egy touchdownig jutott.
Minnesota Vikings - Oakland Raiders: 10-6 A Minnesota hazai csarnokát lebontották, az újonnan felépülő fedett arénában Super Bowlt rendeznek majd 2018-ban. Addig viszont a Minnesota egyetem szabad téri stadionjában játszik a csapat, a szezon második felében itt is hasonló időjárásra kell számítani, mint Green Bayben. Mindkét csapatnál harc van a kezdő irányító posztért. A Minnesotánál Matt Cassell kezdett, két sorozatot játszott, az első végén touchdownt futott Matt Asiata, aki a meccset kihagyó Adrian Peterson helyett játszott. Cseréje, az első kör végén választott Teddy Bridgewater pontatlan volt, 13-ból csak 6 passza volt jó. A túloldalon Matt Schaub kezdett, 7-ből 3 jó passzal zárt, de David Carr, a második körben választott irányító sem szerepelt sokkal jobban, 16-ból 10 jó passzal, 74 yarddal és egy interceptionnel zárt. Az Oaklandnél érdemes volt figyelni a futókra, Darren McFaddennek egy 23 yardos futása volt, Maurice Jones-Drew két futásból 10 yardot szerzett. A Minnesotánál Cordarelle Patterson három elkapással zárt, jó esélye van egy kiugró szezonra a másodéves elkapónak.

Brandon Marshall öt elkapással zárta a meccset

Fotó: Eurosport

Chicago Bears - Philadelphia Eagles: 34-28 A két kezdő irányító közül egyértelműen Jay Cutler játszott jobban, a Bears játékosa 13-ból 9 jó passzot jegyzett, 85 yardig és egy touchdownig jutott, ezt az új tight end, Zach Miller kapta el. Nick Folesnak csak három rossz passza volt kilencből, de két interceptiont is dobott. A kezdő futók nem szerepeltek jól (McCoy 1 futás 0 yard, Forte 3 futás -5 yard), az elkapók közül a Philadelphia oldalán a tight end Zach Ertz emelkedett ki, a Chicagónál pedig a már említett Zach Miller. A két sztár közül Marshallt kereste többet Cutler, Jefferynek csak egy elkapása volt.
New York Giants - Pittsburgh Steelers: 20-16 A 2004-es draft két első körös irányítója, az első tíz évében egyaránt két Super Bowl győzelemig jutó Eli Manning és Ben Roethlisberger együtt négy passzkísérletet hozott össze a meccsen. A Steelers irányítójának volt egy 46 yardos átadása a harmadik körös újoncnak, Dri Archernek. A csereirányítók közül a Pittsburghben Gradkowski, a Giantsnél Painter játszott jól, bármekkora meglepetés is utóbbi. Érdemes volt figyelni a futókra, Le'Veon Bell 3 futásból 6 yardot, a túloldalon Rashad Jennings pedig 5 futásból 85 yardot hozott össze, benne egy 73 yardos TD-vel. Az újonc Andre Williams 7 futásból 35 yardot szerzett.

Johnny Manziel inkább a lábaival volt veszélyes, mint a kezével

Fotó: Eurosport

Detroit Lions - Cleveland Browns: 13-12 A legfontosabb első heti mérkőzések egyike volt ez az Egyesült Államokban, kicsit hasonló okokból, mint a St. Louis meccse: Johnny Manziel bemutatkozott az NFL-ben. De nem ő kezdett, hanem Brian Hoyer, aki középszerűen játszott, voltak rossz dobásai fontos helyzetekben. 14 passzából 6 volt jó, 92 yardért. Manziel 11 passzából 7 volt jó, 63 yardért, emellett 6 futásból 27 yardot hozott össze. Többször is üresen lévő elkapóknak passzolhatott volna, ám inkább futással próbálta megoldani a helyzetet. Ben Tate futott jobban a két clevelandi futó közül. A Lionsnál Matthews Staffordnak csak négy passzkísérlete volt (2 volt jó), nem játszott Calvin Johnson. Bemutatkozott Golden Tate és Eric Ebron is, különösebb eredmények nélkül. Úgy tűnt, hogy touchdown nélkül zárulhat a mérkőzés, végül Moore passzát Fuller kapta el, ezzel nyert a Detroit.
Tennessee Titans - Green Bay Packers: 20-16 Szörnyű időjárásban, szakadó esőben játszották a találkozót, ami rányomta a bélyegét a játékra is. Jake Locker mindössze két passzkísérletet mutatott be, a túloldalon Aaron Rodgers kihagyta a mérkőzést. A Packersnél összesen 10 kezdőjátékos maradt ki, lehetőséget kaptak a cserék, a futók közül Starks és Neal is remekelt. A túloldalon Bishop Sankey, a második körben draftolt futó, és Zach Mettenberger, a hatodik körben draftolt irányító játéka volt érdekes, Sankey 13 kísérletből 37 yardot futott, 3 elkapásból pedig további 38 yardot hozott össze. Nem ő kezdett, Shonn Greene egy 13 yardos TD-vel vétette észre magát. Mettenberger mindössze hét passzkísérletből, négy jó passzal hozott össze 87 yardot, viszont kétszer is elvesztette a labdát (1 fumble, 1 interception).

Jadeveon Clowney a futók és irányítók réme lehet

Fotó: Eurosport

Arizona Cardinals - Houston Texans: 32-0 Furcsa mérkőzés volt, ritka, hogy ekkora különbség van az előszezonban két csapat között. Még akkor is igaz ez, ha a Houstonból hiányzott Arian Foster és Andre Johnson is. Ryan Fitzpatrick 14 passzából csak 6 volt pontos, kétszer adta el a labdát, és csak 55 yardig jutott. Mivel a futás sem ment túlzottan, így egyáltalán nem volt hatékony a Texans támadójátéka. A védelemben bemutatkozott Jadeveon Clowney, a draft első választottja, aki egy alkalommal remekül állította meg Stepfan Taylort, az Arizona futóját, egyszer viszont nagyon csúnyán megverte őt egy tight end, amikor Clowneynak meg kellett volna fognia ellenfelét 1-1 ellen. Ami az Arizonát illeti, Carson Palmer tökéletes játékkal jutott 84 yardig öt passzból, támadássorozatát egy Larry Fitzgeraldnak dobott 7 yardos touchdownnal zárta le. A Cardinals másik két irányítója is jó számokat hozott. Az elkapók közül az újonc John Brown jeleskedett, érdemes lesz odafigyelni rá a szezon során.
NFL
Legnagyobbjával statuál példát az NFL?
10/05/2015 09:59
NFL
Épp csak elkezdtek edzeni, máris hullanak a fiatalok
10/05/2015 09:21