A hét közepén készült el az úgynevezett Wells-jelentés, mely arról a vizsgálatról volt hivatott beszámolni, miszerint csalt-e a New England Patriots az Indianapolis Colts elleni AFC-döntőben, amikor a megengedettnél puhább labdákkal játszották le a találkozó első félidejét.
A jelentéstől sokkal okosabbak nem lettünk, ám sok szakértő úgy véli, a liga a következő szezon elejéről jó pár meccsről eltilthatja a Pats négyszeres bajnok irányítóját, Tom Bradyt.
A jelentés erőteljesen azt a benyomást kelti, hogy a New England Patriots néhány embere tudhatott arról, hogy a labdanyomás nem volt oké a Colts elleni meccsen, de egyfelől ez nem befolyásolta a végeredményt (a Pats a második félidőben, már "jó" labdákkal verte agyon az Indianapolist), másfelől elég ködös az egész megfogalmazás.
NFL
Súlyos büntetést kapott Brady és a Patriots
12/05/2015 08:53
"Kiterjedt nyomozás után arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűbb, hogy a New England Patriots személyzete részt vett a szabályok megsértésében, mint az, hogy nem, és szándékosan cselekedtek az ügyben. A bizonyítékaink alapján Tom Brady nagyjából tisztában lehetett azzal, hogy szabálytalanságokat követtek el a labdával, azaz a kellékesek levegőt eresztettek ki belőlük"
Így szól a jelentés konklúziója, de ez leginkább bullshit dumának hangzik. A két gyanúsított alkalmazott egyébként Jim McNally (a Patriots részéről a játékvezetők öltözőjébe delegált segítő) és John Jastremski (a Patriots felszerelésekért felelős segédje), ám a Patsnél elmondták, csalódás számukra ez az egész, mivel a hónapokig tartó nyomozás nagyjából semmi konkrétumot nem állapított meg. A jelentés egyébként kimondja, hogy a csapat edzője, Bill Belichick, valamint tulajdonosa, Robert Kraft sem tudott a labdákkal való trükközésről.
Ami viszont a Pats szempontjából érdekes lehet, az értelemszerűen Tom Brady szerepe. Az irányító neve több százszor szerepel a jelentésben, így a liga szinte biztosan előveszi a QB-t valamilyen formában, már csak azért is, mert a vizsgálat során nem volt hajlandó az emailjeit, telefonadatait rendelkezésre bocsátani.
"Nyilván érdekel, mit gondolnak a hozzám közel állók, de úgy gondolom, hogy közszereplőként megtanulja az ember, nem fog mindenki szeretni. Nagyon sok ember van, aki nem szereti Tom Bradyt, de ez rendben van. Ott vannak a csapattársaim, akiket szeretek és támogatnak, és ők is szeretnek és támogatnak. Vannak rajongóim, családom" - mondta a jelentés nyilvánosságra hozását követően az irányító egy egyetemi beszélgetésen, ezen kívül azonban nem kívánta kommentálni az eseményeket.
A társak közül jó néhányan - így például korszakos riválisa, Peyton Manning is - kiálltak Brady mellett. A denveri irányító a következőz mondta: "Olyan egyértelműen és lassan mondom, ahogy csak tudom: Tom Brady a barátom, mindig is az lesz. Fogalmam sincs, hogy mi történt, ennél több mondanivalóm nincs".
A San Francisco 49ers QB-ja, Colin Kaepernick Twitteren üzent New England-i társának: "Nincs olyan labda a földön, amely segít 38 ponttal nyerni. Felejtse el ezt mindenki, és hagyják Tomot nagynak lenni" - írta a 2012-ben Superbowl-vesztes irányító.
No football in the world is going to help you win by 38! Let it go and let Tom be great! On to the 2015 season #7tormsComing — Colin Kaepernick (@Kaepernick7)
Noha nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy Brady érintett az ügyben, a legfrissebb hírek szerint szinte biztosan eltiltják, a kérdés csak az, hogy mennyi időre (a leggyakoribb, amit hallani lehet, az 6-8 meccs, ami nagyjából a szezon fele). Az egész ügy egyébként egy hatalmas lufi, Robert Kraft tulajdonos nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy nem küzd tovább, mert fölösleges. Mivel Wells amellett, hogy FBI-ügynök, jogász is, a jelentés tele van jogi fogalmakkal, ezek viszont szigorúbb követelményrendszernek kell, hogy megfeleljenek, mint az NFL magatartási szabályzata, ami alapján már "hihetően alátámasztott bizonyíték" is elég a komoly büntetéshez, akár az eltiltás bejelentéséhez.
Bármiféle büntetés esetén viszont az NFL súlyos precedenst teremt: döntő bizonyíték nélkül, csupán megalapozott gyanúval is szankciókkal sújthatnak csapatot vagy játékost.
Miközben ugyanez a liga továbbra sem tett semmi érzékelhetőt a gyerekbántalmazások és a családon belüli erőszak visszaszorítására, a legutóbbi döntőben kikapó Seattle Seahawks például hezitálás nélkül választotta ki a drafton azt a Franck Clarkot, akit novemberben kirúgtak az egyetemi csapatától barátnője bántalmazása után.
(A szöveg egy része az Index témába vágó cikkéből származik.)
NFL
Épp csak elkezdtek edzeni, máris hullanak a fiatalok
10/05/2015 09:21
NFL
Meglepetések és papírformák - a hosszabbitas.hu draftértékelése
01/05/2015 15:15