Azok után, hogy az elmúlt héten a Buffalo Bills csapata elsőként kezdte meg edzőtáborát az NFL 32 együttese közül, szép sorban a többi csapat is csatlakozott a Billshez. A következő hat hét arról fog szólni, hogy a csapatok véglegesítik játékterveiket, kereteiket, és edzőmérkőzések segítségével felkészülnek az NFL 2014-es szezonjára. Mivel az edzőtáborok egy része nyilvánosan zajlik - volt olyan csapat, amelynek első edzésén több, mint 20 ezren voltak - ezért rengeteg hír látott napvilágot a felkészülési időszak első hetében. Ezekből, és persze az edzőpályán kívüli történetekből szemezgettünk.

Marshawn Lynch jobb szerződést szeretne

Fotó: Eurosport

Nem kezdte meg csapatával az edzőtábort a Super Bowl-győztes Seattle Seahawks egyik legjobb játékosa, Marshawn Lynch. A 28 éves futó az elmúlt években meghatározó alapköve volt a csapat támadójátékának, és új, nagyobb összegről szóló szerződést szeretne kiharcolni. Idén 5,5 millió dollárt keresne, ami messze van az ő szintjétől (lásd Jamaal Charles új szerződését alább), ám könnyen lehet, hogy a Seahawks nem fogja őt megfizetni. Lynchnek még két évre van szerződése a csapattal, és mivel két védőjátékos, Earl Thomas és Richard Sherman is nagy szerződést kapott, és néhány éven belül az irányítónak, Russell Wilsonnak is ki fog járni úgy 100 millió dollár, Lynch lehet az, aki a helyzet vesztese lesz. Amúgy is jellemző volt az idei szabadügynök-piacra, hogy a futók kevesebb pénzt kaptak, mint korábban, a Seattle pedig nagyon bízik abban, hogy Christine Michael képes lehet pótolni Lynchet hosszú távon. Lehet, hogy már rövid távon is ez lesz a megoldás.

NFL
Súlyos büntetést kapott Brady és a Patriots
12/05/2015 08:53

Jamaal Charles 19 touchdown után új szerződést kapott

Fotó: Eurosport

Hasonló helyzetben volt a Kansas City Chiefs együttesénél Jamaal Charles is, aki fantasztikus szezonon van túl, ám neki sikerült megegyeznie a csapatával az edzőtáborok előtt. Charles még inkább határozta meg a Chiefs támadásait, 35%-áért volt felelős a támadóalakulat teljesítményének. A futó még 2010-ben írt alá hatéves szerződést, idén azonban csak 3,65 millió dollárt keresett volna. Új szerződése 2018-ig szól(hat), 18 millió dolláros pluszt jelent, a következő két évre pedig ötmillióval többet, mint amennyit az előző kontraktus alapján keresett volna.

További két szerződéshosszabbítás: Az Atlanta Falcons kiemelkedő elkapópárosának egyik tagja, Roddy White kapott új szerződést, három évvel meghosszabbítva a jelenlegit, amely jövő nyárig szólt. A 32 éves játékos 30 millió dollárt fog keresni a három év alatt, idén is több, mint 10-et, és szinte biztosan a Falconsnál fejezheti be pályafutását.

A Minnesota Vikings együttese pedig a kiváló tight end, Kyle Rudolph szerződését hosszabbította meg, aki az új támadásokért felelős koordinátor, Norv Turner rendszerében a liga egyik legjobb játékosa lehet a posztján. Rudolph 19,4 millió dolláros garantált fizetést kap a következő öt évre, évente 7,3 milliós átlaggal számolhat majd maximálisan. Mindkét szám a legjobb ötben van a liga tight endjei között.

Elhappolta a Carolina orra elől Tyler Gaffney-t a New England Patriots. Gaffney, a hatodik körben kiválasztott újonc futó, térdsérülést szenvedett, csapata pedig elengedte őt, abban bízva, hogy senki nem csap le rá, és leszerződtetheti a sérültlistájára. Bill Belichick nem először tesz ilyet, - az eset szembemegy a liga íratlan szabályaival - 2012-ben Jake Ballardot szerezte meg így a Patriots.

Jonathan Stewart már megint megsérült

Fotó: Eurosport

Néhány rövidhír sérülésekről: 2-4 hetet kell kihagynia a felkészülésből Jonathan Stewartnak, a Carolina Panthers futójának. A 27 éves játékos a combhajlító-izmával szenved, de nem ez az első sérülése: az előző két évben csak 17 mérkőzésen játszott boka- illetve térdsérülések miatt.

Gondba került a San Francisco 49ers futóposzton, előbb Kendall Hunter szakította el a térdszalagját, így az egész szezont ki kell hagynia, majd LaMichael James könyöke ficamodott ki, várhatóan egy hónapot kell edzések nélkül töltenie. Így Frank Gore mögött csak a második körös újonc, Carlos Hyde maradt meg egészséges futójátékosként.

Folyamatosan problémák vannak a New York Giants első körös választottjával, Odell Beckhammel. Az elkapó már a tavaszi mini edzőtáborokban is szenvedett a combhajlítójával, és ez a sérülés sorozatban négy edzés kihagyására kényszerítette most is. Tom Coughlin, a csapat edzője, nagyon mérges volt, nem a játékosra, hanem arra, hogy a sérülés nem látszik javulni.

Néhány napot kell csak kihagynia a Carolina Panthers első körös választottjának, Kelvin Benjaminnak. Az elkapó a térdében szenvedett zúzódást, amely bedagadt, az edzéseket pedig csak akkor folytathatja, ha a duzzanat eltűnik. A Carolina egyébként is nehéz helyzetben van elkapó poszton.

Ray Rice

Fotó: Eurosport

Az elmúlt hét talán legfontosabb híre az volt, hogy két mérkőzésre szóló eltiltást kapott Ray Rice, a Baltimore Ravens futója. Rice még februárban ütötte meg úgy menyasszonyát, Janayt, - akivel azóta már összeházasodtak - olyan erővel, hogy a nő elvesztette az eszméletét. Rice ezt az esetet leszámítva példaértékű viselkedést mutatott a pályán kívül, ezért tiltották el csak két mérkőzésre (és három meccsnyi fizetésmegvonásra), ám az Egyesült Államokban így is nagy felháborodást váltott ki az enyhe büntetést, mondván, ha valaki másodszor bukik le az egyre több államban legalizált marihuánával, akkor négy meccset is kaphat. Rice az előszezonban még játszhat, az első két alapszakaszbeli mérkőzésről lesz eltiltva, pedig a hírek szerint remek formában van, lefogyott, és újra olyan szintű játékra lehet képes, mint néhány éve, amikor a liga egyik legtermelékenyebb futójának számított.

Justin Blackmon sokadik marihuánaügyébe keveredett

Fotó: Eurosport

Rövid "bűnügyi" hírek: Négy mérkőzéses eltiltást kapott a liga teljesítményfokozó szerekre vonatkozó szabályzata alapján a 2013-as draft 4. választottja, Lane Johnson. A Philadelphia Eagles támadófalának meghatározó tagja azt állítja, egy vényre fogyasztott gyógyszer okozta a pozitív doppingmintát, és elnézést kért a hibájáért.

Ismét rendőrségi ügybe került Justin Blackmon. A Jacksonville Jaguars elkapója tavaly négy mérkőzéses eltiltással kezdte a szezont, marihuánafogyasztás miatt, majd újabb pozitív mintája miatt határozatlan időre eltiltották. Most Oklahoma City-ben tartóztatták le a rendőrök, miután rossz irányban hajtott be egy egyirányú utcába, előbb megállították, majd erős marihuánaszagra lettek figyelmesek, Blackmon pedig beismerte, hogy marihuánás cigarettát szívott vezetés közben.

Még június végén tartóztatták le Georgia államban John Abrahamet, az Arizona Cardinals passzsiettetőjét. A játékos ittas vezetésért állhat bíróság elé. Ez már a harmadik ilyen jellegű esete, mióta a liga játékosa, az első még 2003-ban történt.

Elküldte a csapattól futójátékosát, Chris Rainey-t az Indianapolis Colts, miután a játékos megszegett egy csapatszabályt. Mindez azért lehet különösen fájó, mert Rainey külön dicséretet kapott a csapat vezetőedzőjétől, Chuck Paganótól, mondván, ismét azt a játékost látja edzéseken, aki a Florida egyetemen teljesített remekül.

Sidney Rice befejezte pályafutását

Fotó: Eurosport

Végül pedig egy szomorú, de okosnak tűnő döntés: a Seattle Seahawks elkapója, Sidney Rice, bejelentette visszavonulását. A mindössze 27 éves játékos a sorozatos agyrázkódásai miatt döntött így, feladva az áprilisban kötött szerződéséből származó bevételeket. Rice rengeteget bajlódott sérülésekkel, legjobb évében azonban, még a Minnesota játékosaként játszhatott a Pro Bowlon is, majd öt éves, 41 millió dolláros szerződést kötött Seattle-ben. Ennek utolsó éve előtt februárban elküldte a csapat, áprilisban pedig új, egy éves kontraktust írt alá.

NFL
Legnagyobbjával statuál példát az NFL?
10/05/2015 09:59
NFL
Épp csak elkezdtek edzeni, máris hullanak a fiatalok
10/05/2015 09:21