2012 nyarán a Los Angeles Lakers általános igazgatójának, Mitch Kupchaknak volt egy álma. Júliusban négy draftjogot áldozott az öregedő félben lévő Steve Nashért, augusztusban pedig fű alatt manőverezve, egy négy csapatot érintő csereügyletben szerezte meg Dwight Howardot.
Összeállt a modern NBA éra egyik legütősebb alakulata - már ami a papíron lévő neveket illeti. A mutatott eredmény rendkívül távol állt a várakozásoktól, mivel évek óta nem látott sérüléshullám sújtotta a csapatot. Amellett sem szabad elmenni, hogy a kosárlabdát mindössze egy játékszerrel játsszák, így nem meglepő, hogy ennyi labdaigényes játékossal a szakírók már előre vizionálták a katasztrófát.
Howard szerződése lejárta után lelépett Houstonba, Nash pedig Kaliforniába kerülése óta többet töltött wellness-hétvégéken, mint a parketten, kiújuló sérülései miatt az idei szezont is kénytelen lesz öltönyben eltölteni. Talán ezért is volt meglepő, mikor a Lakers történetének legtöbb pontját jegyző (és a kategóriában hamarosan Michael Jordant is beelőző) Kobe Bryant 37 éves létére is egy 2 évre szóló, közel 49 millió dolláros szerződést írt alá. Habár Bryant jelenléte az idegenbeli meccseken is stadionokat telít meg súlyos Achilles sérülése után is, Kupchak ezzel aláaknázta annak a lehetőségét, hogy a Lakers további minőségi játékosokat szerezzen, hiszen a fizetési sapka végessége miatt nem fért már be több jó képességű hegedűs a Staples Center csárdájába.
NFL
22 szexuális zaklatásos per után már a Nike-nak is kínos lett az irányító
07/04/2021 14:37
A szedett-vedett játékosnévsor jelenleg is sérülésekkel szenved (a Kentucky egyetemről draftolt Julius Randle karrierje első meccsén törte el úgy a lábát, hogy nem játszhat már a szezonban), a nyáron vezetőedzőnek kinevezett Byron Scott pedig faarccal nézi, ahogy csapata estéről estére 20 pontokkal marad alul.
A támadások egysíkúak, Bryant dobásain pedig érezni, hogy sérülésből tért vissza. Ő sem lesz már fiatalabb, és neki is rá kellett döbbennie, hogy védőit nem tudja már megverni a gyűrűre törve, így muszáj távoli tempókkal operálnia. Jeremy Lin és Carlos Boozer tapasztalt veteránok, de egyikük sem fog meccseket eldöntő performanszot hozni, inkább csak csendben teszik majd a dolgukat.
Mi lesz így? Annyi bizonyos, hogy a Lakers reálisan 25-30 találkozót fog csak nyerni az alapszakaszban, ha pedig szerencséjük van, ez éppen elég lesz arra, hogy megtartsák draftjogukat (top5 védett a cetli, különben a Phoenix Sunshoz vándorol a Nash-cseréből), amivel egy Randle-höz hasonló tehetségre csaphatnak le.
Talán Bryant is tudja, hogy az áhított hatodik aranygyűrű elképesztően távol van tőle, így ha dobott pontokban igen, bajnoki győzelmekben nem fogja behozni mindenidők legjobb kosárlabdázóját. A nagyobb kérdés az, hogy Kupchak le tudja-e nyelni büszkeségét és rátér-e az újjáépítés rögös útjára.
Mert ugyan Lakers szurkolók voltak, vannak és lesznek is, ám siker nélkül (ami lehet a rájátszás elérése is) évről-évre nehezebb lesz elfogadtatni velük a csapat teljesítményét. Márpedig ehhez egy alapoktól való építkezés kell, nem félmegoldások keresése és a keret foltozgatása.
NFL
Mindent az irányítóért: ezek a csapatok rengeteget áldoztak egy játékosra, de megérte?
28/03/2021 13:31
NFL
Őrült költekezésbe kezdett a liga legsikeresebb csapata, de nem biztos, hogy jól jár vele
19/03/2021 13:03