Az NFL közvetítéseknek köszönhetően az utóbbi években egyre növekszik az amerikai futball népszerűsége hazánkban. Azonban, ha megkérdezünk valakit arról, melyik a kedvenc amerikai foci csapata, valószínűleg a New England Patriots, Green Bay Packers vagy a San Francisco 49ers neveket fogjuk hallani a Budapest Cowbells vagy a Győr Sharks helyett. Sok, akár az amerikai futballt kifejezetten kedvelő és az NFL meccseit követő magyar talán nem is tud ez utóbbiak létezéséről.

Szerző: Almássy Zsófia
A sportmarketing-média kurzus legjobb írásait közöljük. A cikk szerzője a Corvinus Egyetem Sportközgazdász mesterképzésének hallgatója.
NFL
NFL: Szó sincs időutazásról, Gronk ismét visszavonult
21/06/2022 19:29
Európában a „futball” és a „foci” szó hallatán mindenki a labdarúgásra asszociál. Azzal, hogy hogy a tengerentúlon ezt a kifejezést egy másik sportágra, míg az európaiak szeretett és óvott sportágára a „soccer” szót használják, magukra hívták a nép haragját. Ez az elsődleges oka, hogy Európában ellenségesen állnak a sporthoz, hiszen a labdarúgás riválisának tekintik. Ehhez hozzájárul a játék durvasága, mely pedig a gyermeküknek sportot kereső szülőket rettenti el. A médiaképesség mellett sem mehetünk el szó nélkül: míg egy labdarúgó mérkőzés kétszer 45 perc folyamatos játékkal és egy szünettel zajlik, addig az amerikai futballban közel 3-4 órás, játékmegállításokkal tagolt összecsapásról beszélhetünk. Ez, különösen azok számára, akik nincsenek tisztában a szabályokkal, meglehetősen vontatottnak hathat.
Ez a népszerűtlenség és a fenntartásokkal teli fogyasztói hozzáállás nem könnyíti meg a magyar csapatok helyzetét. Mivel nem kiemelt és nem olimpiai sportágról beszélünk, így nagyon minimális állami támogatással tudnak számolni az egyesületek. Ennek következtében kizárólag amatőr sportcsapatokat találunk, melyek fő bevételi forrása a tagdíj. Emellett viszont a többi sportcsapathoz hasonlóan őket is terhelik olyan kiadások, mint a működtetési és adminisztrációs költségek. A hiányos sportfinanszírozás velejárója az emberi erőforrás hiánya menedzsment területeken, hiszen nem tudnak a csapatok fizetést biztosítani a munkatársaknak, így legtöbben főállás vagy iskola mellett hobbi szinten tudnak foglalkozni a szervezetfejlesztési feladatokkal. Ez utóbbi nem csak a csapatokra, hanem a Magyar Amerikai Futball Szövetségre is igaz. Varga Károly, a Budapest Cowbells elnöke a következőképp fogalmazott: „A sportág fejlődéséhez és professzionálissá válásához elengedhetetlen, hogy a vezetés ne hobbiként tekintsen a szövetség munkájára”.
A MAFSZ jelenlegi versenyrendszerében három-három felnőtt és utánpótlás bajnokság működik. Az elsőosztályt jelentő HFL-ben az idei szezonban négy csapat mérkőzik meg egymással: a Budapest Cowbells, a Budapest Wolves, a Győr Sharks és a Székesfehérvár Enthroners. A másod- és harmadosztályban (Divízió I., Divízió II.) összesen 20 csapat vesz részt, köztük az említett egyesületek második számú csapataival. A szövetség, támogatva az utánpótlás-nevelés fejlesztését, az első- és másodosztály csapatainak számára kötelezővé tette az utánpótlás csapatok indítását a Junior-bajnokságban (U19).
Károly szerint még hosszú utat kell végigjárnia hazánkban az amerikai futballnak ahhoz, hogy professzionális sportról beszélhessünk. Az első megoldandó probléma a pénzügyi helyzet. Mivel a csapatok elsődleges bevétele a tagdíj, így a megoldást a sportolói és utánpótlás bázis növelése jelentheti. Ez komoly PR tevékenységgel érhető el, melyet a Budapest Cowbells csapata első sorban iskolai toborzókkal és sportrendezvényeken való megjelenéssel igyekszik végrehajtani. A népszerűség és az érdeklődés növeléséhez elengedhetetlen az edukálás, hiszen a sportág esetében első hallásra bonyolult szabályrendszerről és sérülésveszélyekről beszélhetünk, mely elrettenti az érdeklődőket. Ezeket a korlátokat ledöntve juthat el a sportág ahhoz, hogy tömegsporttá váljon, megjelenjen a szabadidősport rendezvényeken és ezzel növelni tudja utánpótlásbázisát. A népszerűség növelése nem csak a sportot aktívan, hanem a passzívan követők tekintetében is egyaránt fontos, hiszen a helyszíni és képernyők előtti szurkolók növelésével kialakulhatna a klubok számára egy jelentősebb bevételi forrás a jegyeladásokból, valamint a közvetítési jogokból.

Amerikai foci Magyaroszágon

Fotó: From Official Website

Egy komoly akadémiai utánpótlásrendszer kiépítése további pénzforrásokat jelenthet, hiszen a magyar állam közvetett módon támogatja bizonyos kiemelt sportágak utánpótlásnevelését. A pénzügyi helyzet stabilizálása utáni bevételnövekedésnek köszönhetően Károly négy lépésben látja a professzionalitás kialakulását: Elsőként az alkalmazotti fizetések megjelenése, ezt követően a tagdíjak eltörlése, majd a fizetett státuszú sportolók megjelenése, és végül a jövedelemszerzés céljából végzett sporttevékenység általánossá válása a sportágban.
Amerikai Foci
15 éve nézem az NFL-t – most magam is kipróbáltam az amerikai focit
17/06/2022 08:16
NFL
Tyreek Hill saját podcastjében szólt be a Chiefsnek és Mahomesnak
13/06/2022 13:43