A cserehatáridő előtti utolsó napok mindig a nagyot szóló üzletekről szólnak az amerikai sportokban, az idei NFL-határidő azonban a szokottnál csendesebbnek ígérkezik. Mi azért eljátszottunk a gondolattal néhány nagyobb volumenű cseréről, miközben összeszedtünk pár olyan lehetőséget, aminek a megvalósulására jóval nagyobb az esély.


A csere, amit látni szeretnénk: Odell Beckham Jr. a New Orleans Saintsbe …
NFL
Farewell, Big Ben!
2 ÓRÁJA
Adott egy klasszis elkapó, aki évek óta sínylődik a csapatában, mert egyszerűen nem találja az összehangot az irányítójával. Odell Beckham Jr. a New York Giantsben a liga egyik legveszélyesebb célpontja volt, mióta viszont a Cleveland Brownshoz került, durván visszaesett a teljesítménye. Az elkapó állítólag már nyár óta a távozási lehetőséget keresi, szerződése az utolsó évében jár, most van az utolsó lehetőség, hogy a csapat valami értéket lásson belőle.

Odell Beckham Jr.

Fotó: SID

Igen ám, csak hogy a Browns rájátszás, sőt, többek szerint Super Bowl-esélyes csapat volt az idény előtt és jelenleg is playoff-helyen áll, nem lenne értelme draftcetlikre cserélnie még egy közepesen hasznos célpontot sem. Így jön a képbe a Saints, ami tökéletes cserepartner lehetne. Ott van ugyanis a szintén klasszis elkapó Michael Thomas, akinek viszonya egy sérülés kezelése kapcsán viszont megromlott a csapatával, idén pedig még pályára sem lépett. Mindkét franchise jobban járna, ha új lendülettel tudná felrázni a támadósorát.

… és a csere, amit kapni fogunk: Allen Robinson valamelyik csapatba
Az ilyen közvetlen játékoscserék viszont bármilyen logikusak is lennének, szinte mindig fennakadnak valamin. A csapatok rendre máshova pozícionálják magukat vagy a játéksok értékét, így nem jön létre az üzlet. Sokkal valószínűbb egy hagyományos, draftcetlit a játékosért csere…
Azoknak, akik elkapót keresnek a piacon, így jöhet szóba a Chicago Bears WR-e, Allen Robinson. A 28 éves játékos az előző idényekben szintén a liga elitjébe tartozott, szintén csak egy évre van szerződése, és Beckhamhez hasonlóan idén gyengébben teljesít, mert nincs egy hullámhosszon az újonc irányító Justin Fields-zel. Akár a Saints, akár a Browns logikus célpont lenne számára, de el tudnánk képzelni a Baltimore Ravensben is. Az egyetlen probléma, hogy teljesen még a Bears sem szállt ki a rájátszásért folytatott harcból, lehet, hogy az összes logikus érv ellenére sem válnak meg az elkapótól.

Allen Robinson

Fotó: AFP


Amit látni szeretnénk: Xavien Howard egy bajnokesélyes csapathoz…
A cserehatáridők gyakori forgatókönyve, hogy az magukat bajnokesélyesnek tartó csapatok cornerbackekre vadásznak a liga hátsó feléhez tartozó franchise-okból. Ezeknél a csapatoknál leggyakrabban a támadósor szállítja a sikert, a védelemben pedig többnyire a valahogy megoldjuk mentalitás érvényesül. Nincs ez másképp idén sem, az esélyesek közül a Packers, a Buccaneers, a Titans vagy a Chiefs is ölni tudna egy jó CB-ért.
Xavien Howard pedig talán a legkézenfekvőbb választás lenne. Ugyan hosszútávú szerződés köti a Miami Dolphinshoz, nyáron azonban fizetésemelést kérve összebalhézott a csapattal. Teljesítménye idénre visszaesett, ráadásul a Miami is jóval az elvárások alatt teljesít és esélytelen a rájátszásra. A szezon végén jó eséllyel jöhet egy újjáépítés, ehhez pedig nem jönne rosszul egy magas draftcetli. A probléma viszont éppen az, hogy a Dolphins alighanem túl magas ellenértéket kérne Howardért, aki pedig valószínűleg rögtön emelt fizetést is kérne új csapatától.

… és amit kapni fogunk: Kyle Fuller egy bajnokesélyeshez
A felvázolt corner-igény viszont ettől még megvan, így jöhet egy diszkontmegoldás. Kyle Fuller idén úgy került a Denver Broncoshoz, hogy a csapat félelmetes secondary-ének vezére lehet, de ez a terv hamar besült. A 29 éves játékos csak harmadik számú corner a keretben, közel 10 milliós fizetése pedig fölösleges teher a denverieknek, még akkor is, ha rájátszás részvételben gondolkodnak. Az érte kapott ellenérték sem lenne persze veretes, de több a semminél, ez a relatív olcsóság pedig vonzóvá teheti más csapatok számára.

Xavien Howard

Fotó: AFP

Leírás: Xavien Howard sokat lendíthetne a legtöbb bajnokesélyes csapaton

Amit látni szeretnénk: Deshaun Watson a Carolina Panthersbe…
Hónapok óta az NFL egyik legforróbb témája a sztárirányító távozása a Houston Texans csapatától. Watson még az idei holtszezon elején kezdte el követelni a cserét, mondván, elégedetlen a franchise (tényleg reménytelennek tűnő) helyzetével. A csapat ebben sokáig nem tűnt partnernek, a szituáció azonban tavaszra gyökeresen megváltozott, hiszen a QB-t zaklatási vádak érték. Jelenleg is tucatnyi nő pereli, a liga pedig szintén nyomoz az ügyben és bármikor eltilthatják.
Mégis, tegyük fel, hogy Watson jogi ügyei hirtelen rendeződnek, megússza eltiltás nélkül, a Houston pedig végre belátja, hogy nincs értelme magukhoz láncolni egy elvágyódó játékost. Ebben az esetben Watson bármelyik irányítóhiányos csapatból azonnal rájátszás-esélyest varázsolna. A fejlődés különösen látványos lehetne a Carolina Panthernél, ahol a keret alapvetően tehetséges, jól is kezdték az idényt, az irányító Sam Darnold visszaesésével viszont a játék is reménytelenné vált. 3-4-es mérleggel az utolsó esélyük lenne a szezon megmentésére egy esetleges Watson-csere.

… és amit (lehet), hogy kapni fogunk: Deshaun Watson a Miami Dolphinshoz
A zaklatási ügy azonban nem fog keddig megoldódni, a liga sem fogja tisztázni az álláspontját a kérdésben, így pedig jobb letennünk róla, hogy Watsont idén a pályán látjuk. Még sincs kizárva, hogy valaki ennek ellenére cserél az irányítóért, csak egy más célokkal rendelkező csapatot kell keresnünk.

Deshaun Watson

Fotó: SID

Ahogy fentebb már írtuk, a Dolphins idén nem esélyes a rájátszásra, így nincs szüksége azonnali erősítésre. A csapat viszont csalódott a tavaly kiválasztott irányítójában, Tua Tagovailoában és középtávon a legjobb esélye a fejlődésre egy új QB szerzése lehet. A Miami még jobban is járna, ha most sikerülne nyélbe ütni az üzletet, hiszen egyrészt most ők az egyetlen érdeklődő, másrészt egy esetleges eltiltás letöltését is az idei, tét nélkül meccseken kezdhetné meg az irányító.
A hírek az utóbbi napokban mégis arról szólnak, hogy a Dolphins garanciát szeretne, mielőtt (vélhetően) több első kört ad Watsonért, erre pedig a rövid határidő miatt alig van esély. A következő napokban meglátjuk, hogy ez mennyire komoly, vagy mennyire csak az ár leverésére tett kísérlet. Mindenesetre ha az üzlet létrejön, hirtelen az utóbbi évek leglátványosabb cserehatárideje válik az egyébként csendesnek kinéző idei zárás.
Amerikai Foci
Tom Brady gondolkodási időt kért, nem biztos a folytatásban
24/01/2022 10:43
NFL
Bradynek szinte még el sem kezdődött a rájátszás, de egy legenda karrierje már véget is ért
19/01/2022 17:54