A három vereséggel kezdő csapatok nagyon kis aránya jut csak rájátszásba egy idényben, így két vereség után annak, aki akar még valamit a szezontól, a hétvégén nyernie kell. Az eddig bukdácsoló csapatok közül persze nem mindenkitől reális elvárás a fordulat, de vannak olyanok, akikben bőven benne van a feltámadás.
A harmadik forduló sok csapat számára kiemelt jelentőséggel bír az NFL szezonban. Ugyan ilyenkor még nagyon az idény elején járunk, egy-egy vereség vagy győzelem tehát nem kéne, hogy döntő jelentőségű legyen, bizonyos esetekben mégis az lehet. Azok a csapatok ugyanis, amik két vereséggel indították a szezont, egy utolsó szalmaszálba kapaszkodnak most bele: 0-2-ről is csak nagyjából a csapatok tizede csípi meg végül a rájátszást, ugyanez a mutató viszont három buktával nyitva 3% körülire süllyed.
Idén hét csapat startolt két vereséggel, így számukra a hétvégi mérkőzés alapjaiban határozhatja meg az idény hátralévő részét. A listán belül persze komoly különbségek vannak, több franchise-tól a gyenge kezdés egyáltalán nem meglepetés, néhány csapatnál bíztunk a jobb nyitásban, míg vannak, akiktől a 0-2-es mérleg kifejezett csalódás. Most összegyűjtöttük, melyik csapat bízhat ténylegesen a javulásban és melyiküknek kéne inkább elengednie a szezont.
NFL
Kaepernick esélyt kapott az NFL-ben
EGY NAPJA
Akik a jövőt építik
Voltak csapatok, akiktől már az idény előtt sem vártunk sokat. Garantáltan ebbe a kategóriába tartozott a Detroit Lions, ahol a holtszezonban kisöpörték a teljes vezetést, az új főedző Dan Campbell pedig 6 éves szerződést kapott megvalósítani elképzeléseit. A keret is nagy átalakuláson ment át, jelenlegi formájában azonban szinte minden poszton a liga leggyengébbjei között van. Ehhez képest a mutatott játék nem is borzasztó, az irányító Jared Goff vállalható, a csapat pedig egy-egy félidőt mindkét találkozóján meccsben volt. Ennél többet alighanem legkorábban jövőre érdemes várni tőlük.
Hasonlóan az újjáépítés fázisában van a New York Jets, annyi különbséggel, hogy a keleti-parti franchise legalább már a jövő irányítóját kiválasztotta az idei drafton. New Yorkban legalábbis nagyon bíztak az újonc Zach Wilsonban, két meccs alapján viszont még nagyon hosszú út vezet addig, mire vele versenyképes lehet a csapat. A QB sokat hibázik, de dolgát a rém gyenge keret sem könnyíti meg, a Jets legfeljebb annyiban bízhat, hogy a szezon végére magukhoz képest látszik majd a fejlődés és kiderül, ki az a pár név, akire a jövőben is lehet majd számítani.
Akikben szerettünk volna többet látni
Alapvetően nyugodtan sorolhattuk volna a fenti kategóriába a Jacksonville Jaguars csapatát is – elvégre csak a tavalyi idény leggyengébb mérlegű franchise-áról beszélünk – de egy korszakos tehetségnek kikiáltott 1/1-es irányítóval mégis többet várna az ember. Ehhez képest eddig Trevor Lawrence elveszettnek tűnik, de ennél is nagyobb gond, hogy körülötte a rendszerben is teljes a káosz, az egyetemről érkező főedző, Urban Meyer egyelőre nagyon nem találja a profi foci ritmusát. Tehetség pedig (papíron) lenne ebben a keretben bőve, két meccs után mégsem hisszük, hogy ez idén fog kijönni.

Tyler Lawrence

Fotó: AFP

Újonc irányítójával sem takarózhat az Atlanta Falcons, és gyaníthatóan az eddigiek alapján nagyon bánják, hogy ezt nem tehetik meg. A drafton ugyanis magasan választott a csapat, ők azonban egy fiatal QB kihúzása helyett adtak még egy esélyt az idősödő Matt Ryannek, hátha az új vezetőedző Arthur Smith még képes lesz belőle kihozni a néhány évvel korábbi MVP formát. Nos, két meccs alapján ez fényévekre van, a keret nagy részéről pedig már az idény előtt látszott, hogy nem üti meg a szintet, így a 0-2-es kezdés főleg Smith híveinek csalódás. A mester rendszere egyelőre nem működik, ha pedig össze is áll a szezon során, addigra vélhetően késő lesz a playoff kiharcoláshoz.
A hétvége egyik érdekesebb mérkőzése lesz, hogy ez a Falcons mire megy egy másik előzetesen jobbnak értékelt csapattal, a New York Giants-cel. A new yorki kékek a holtszezonban rengeteget invesztáltak abba, hogy a harmadéves QB, Daniel Jones köré korrekt támadósort építsenek, és végre kihozzák belőle a jó teljesítményt. Az eddigiek alapján ez leginkább két dolgon, a botrányos támadófalon és a gyenge edzői munkán csúszik el.
A két vereség közül főleg a második, a Washington elleni utolsó pillanatban elbukott csoportrangadó volt a fájó, de a játék képe legalább nem volt reménytelen. A hétvégi meccs tényleg az utolsó szalmaszál lesz, mielőtt elengednénk a kezüket, de ha sikerül is nyerni, vannak kételyeink, hogy mire mehetnek erősebb csapatok ellen.
Akikben benne van a feltámadás
Az eddig felsorolt csapatokban, ha láttunk is valamit az idény előtt, azért reálisan mind ott volt a leszereplés lehetősége. A Minnesota Vikings esetében viszont az eddigi két vereség komoly meglepetésnek mondható. Persze igaz, hogy a csapat két nagyon szoros meccsen kapott ki, ennek ellenére nem hozták magukat könnyű helyzetbe a folytatásra. A hétvégén a Seattle ellen így szinte már kötelező a győzelem, ami viszont egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek. Bíztató lehet, hogy a támadósor alapvetően működik, ha a tavaly is gyengélkedő védelem végre szintet tudna lépni (amire emberanyag alapján bőven van esély), akkor megindulhatna fölfelé a csapat.

Carson Wentz

Fotó: AFP

Hasonló helyzetben van az Indianapolis Colts, az ő dolguk azonban egy ok miatt még nehezebbnek tűnik. Nem elég ugyanis a két begyűjtött vereség (ami a nehéz sorsolás miatt egyébként bőven benne volt a pakliban), a csapat új irányítója, Carson Wentz megsérült az előző hétvégén és kérdőjeles a játéka a fordulóban.
A Colts mondjuk Wentzzel sem nézett ki olyan jól, mint sokan gondolták, de az egyértelmű hogy csereirányítóval nincs annyira jó ez a keret, hogy a rájátszásért küzdhessen. A tavaly jól mutató védelem eddig átjáróház, a támadósor pedig túl sokat hibázik kulcshelyzetekben. A vasárnapi Tennessee elleni csoportrangadón egy sokkal összeszedettebb, közel hibátlan játékra lenne szükség a kerettől, ez azonban csak az első lépés. Ha összeállnak a dolgok, még a playoff sem elképzelhetetlen, ha viszont Wentz hosszabb időre kidőlt, akkor ezt az évet érdemes lehet elengedni Indianában.
Amerikai Foci
Újabb gyönyörű Gazdag-gól az MLS-ben
23/05/2022 10:04
NFL
Magic Johnson tulajdonrészt vásárolna a Denver Broncosból
06/05/2022 13:34