Az NFL holtszezonjának legérdekesebb része az újoncok kiválasztására szolgáló draft, a 2021-es játékosbörze pedig egy sor érdekesség miatt a szokásosnál is izgalmasabbnak ígérkezik.

Alig egy hét múlva ilyenkor már túlleszünk az amerikai futball hosszú holtszezonjának leginkább várt eseményén, a 2021-es NFL drafton. Magyar idő szerin idén péntek hajnalban kezdődik az évenként megrendezett játékosbörze, ahol a liga csapatai a tavalyi helyezésük fordított sorrendjében válogatnak az egyetemről érkező újoncok közül, évről-évre felborítva ezzel a bajnokság erőviszonyait. A megszokott rend ebből a szempontból idén sem változik, sok minden azonban nagyon más lesz, mint a korábbi években.
A járvány ugyan ezúttal olyan felfordulást nem okoz, mint az előző idényben, ezáltal pedig online helyett ismét élő eseményen rendezik meg a draftot, a koronavírus mégis komoly hatással lesz a játékosok kiválasztására. Emellett a szokásosnál is nagyobb figyelem hárul majd az irányítókra, tehetségben és mélységben is rég érkezett ennyire várt korosztály a ligába, az őket övező nagy figyelem vesztesei pedig a védők lehetnek. Összeszedtük az öt legfontosabb dolgot, amire érdemes lesz figyelni.
NFL
A jövő megérkezett: heteken belül berobbanhatnak az NFL legújabb sztárjai
09/09/2021 12:14

Korszakos tehetség a láthatáron

Az NFL rajongói pontosan tisztában vannak azzal az alapvetéssel, hogy az irányító pozíciója messze a legfontosabb az amerikai futball világában. Épp ezért minden évben a draftra érkező legígéretesebb QB-ket övezi a legnagyobb felhajtás, vannak azonban szezonok, amikor a kínálat koránt sem olyan meggyőző. Az idei korosztály szerencsére nagyon nem ilyen.
Ennek elsőszámú oka pedig Trevor Lawrence, a Clemson egyetem végzős irányítója, akit az ott mutatott játéka alapján évek óta várnak a profik között, sok szakértő pedig generációs tehetségként jellemzi. Ha nem történik valami csoda, Lawrence lesz az idei draft első kiválasztottja, így a tavaly legrosszabb mérleggel záró Jacksonville Jaguars irányítója lesz majd a következő idényben. A floridai csapatnál évek (vagy inkább évtizedek) óta szenvednek minőségi kezdő QB nélkül, így a fiatal újoncra óriási nyomás helyeződik majd, hogy fölérjen a várakozásokhoz és sikerre vezesse a franchiset.

Trevor Lawrence

Fotó: AFP

Az irányítók körül forog a világ

A Jaguars azonban koránt sem az egyetlen csapat, ahol komoly szükség lenne a frissítésre irányító poszton, így még a szokásosnál is nagyobb küzdelem várható az egyébként kiemelkedően ígéretesnek tartott idei újoncokért. Garantáltnak tűnik, hogy a másodikként húzó New York Jets és a harmadik helyen csere útján választó San Francisco 49ers irányítót húz majd, ezzel mindössze a harmadik alkalmat (és 1999 óta az elsőt) teremtve a liga történetében, hogy az első három helyen irányító kel el. Itt azonban koránt sem lesz vége a tülekedésnek.
A Jets majdnem biztosan Zach Wilsont szemelte ki, míg a hírek szerint a 49ers három tehetség, Justin Fields, Trey Lance és Mac Jones között hezitál. Bárkit is húznak azonban San Franciscóban, utánuk további két top irányító még elérhető lesz, sok csapat pedig alighanem egymást túllicitálva próbál majd lecsapni rájuk. Meglepő lenne, ha az első 10 választás után még bármelyikük szabad lenne, ráadásul az sem zárható ki, hogy az első kör végén egy hatodik QB is elkel, beállítva ezzel a liga 1983-as rekordját.

Ki lesz a negyedik?

A fentiekből következik, hogy az első három helyen biztosra vehető, hogy irányítót választanak a csapatok, egy kivételével pedig a neveket is előre lehet sejteni, a draft így igazán a negyedik választással „kezdődik”. Az itt húzó Atalanta Falconsnak számtalan lehetősége van. Kiválaszthatnak ők is egy irányítót a karrierje vége felé járó Matt Ryan pótlására, dönthetnek úgy, hogy komoly ellenértékért cserébe valamelyik QB-re vadászó csapatnak engedik át a húzást, esetleg kiválaszthatják az egész draft általuk legtöbbre tartott nem irányító poszton szereplő játékosát.
Bárhogy is döntenek Atlantában, az jelentősen befolyásolja majd a draft további menetét, a csapatok ennek fényében tervezik majd stratégiájukat. Ha a Falcons QB-t húz, az akár tovább verheti fel az árat az utolsó megmaradt irányítóért, ha viszont más elit tehetséget visznek, az egyes jóslatok szerint lecserélési hullámot indíthat el a következő csapatok körében. Ha a hajnali időpontban el is bóbiskolnánk a papírformának ígérkező első három választáson, a negyedik húzástól mindenképpen érdemes lesz figyelni.

A járvány bekavar

A bizonytalanságot ráadásul idén nem csak a csapatok szándékának kifürkészése jelenti. Általános vélekedés szerint a draft amúgy is leginkább egy amatőr darts meccsre emlékeztet: az eldobott nyilak fele mellémegy, ahogy a kiválasztott játékosoknak is legfeljebb 50%-a válik be az NFL-ben. Ne lepődjünk meg, ha idén ez az arány még rosszabb lesz. Ennek oka természetesen az amerikai futballban is mindent megkavaró koronavírus járvány, ami a hasonlatnál maradva arra kényszeríti a csapatokat, hogy félig bekötött szemmel célozzanak a táblára.
A covid miatt tavaly az NFL szezon megrendezése is komoly kihívás volt, az egyetemeken pedig még ennél is nagyobb nehézségeket okozott a járvány. Alapból csak a legnagyobb csapatok idényét rendezték meg ősszel, számos nagy tehetség pedig ilyen körülmények között nem is vállalta a játékot, így az idei draftra jelentkezők többségéről egy évnyivel kevesebb felvétel áll a profi csapatok játékosmegfigyelőinek rendelkezésére.
Mindemellett az újoncok a szokásos felmérő folyamaton sem tudnak zavartalanul átmenni, tesztek és személyes találkozók helyett jobb híján Zoomon beszélgethetnek jövőbeni csapataikkal. Ilyen körülmények között nem véletlenül mondják azt a szakértők, hogy az idei draft a szokásosnál is nagyobb rejtélynek ígérkezik.

Az irányítókon túl is főleg a Ja'Marr Chase-hez hasonló támadók lehetnek a főszereplők idén.

Fotó: AFP

Na de hol vannak a védők?

Természetesen így is vannak újoncok, akiknek tehetségét nem kérdőjelezi meg senki, érdekesség viszont, hogy ezek a top játékosok idén szinte mind a támadók oldaláról jönnek. A már említett 5 irányító mellett három elkapó, Ja'Marr Chase, DeVonta Smith és Jaylen Waddle, a tight end Kyle Pitts és a támadófalember Penei Sewell is ott van a legtöbbre tartott tehetségek között, nem lenne meglepő, ha mind az első választásokkal kelnének el.
Ez viszont azt eredményezheti, hogy a draftok története során először pörög majd le az első 10 húzás kiválasztott védőjátékos nélkül. Pedig top tehetségek a labda ezen oldalán is akadnak, a cornerback Patrick Surtainnel például nagyot húzhat az a csapat, aki először dönt úgy, hogy védőt választ idén.
Forrás: SkySports.com
Amerikai Foci
„Új Brady” a Patriotsnál, elmaradt a szenzáció a drafton
30/04/2021 12:06
NFL
NFL: Szó sincs időutazásról, Gronk ismét visszavonult
21/06/2022 19:29