Ha egy NFL-rajongó egy kő alatt töltötte volna az előző két hetet, most nagyon meglepődne, mennyi mindenről maradt le ez idő alatt. Összeszedtük az elmúlt időszak legnagyobb, leginkább botrányos híreit, a sztárirányító Aaron Rodgers koronavírus-kálváriájától a komoly műsor után csapatot váltó Odell Beckham Jr.-ig.
A hisztis sztárok bármire képesek
Kezdjük mindjárt a legfrissebb vonatkozású sztorival: Odell Beckham Jr. a Los Angeles Rams játékosa. Ha valaki kéthetes őszi álmából felébredve találkozik ezzel a hírrel, azon nem feltétlen fog meglepődni, hogy a sztárelkapó már nem a Cleveland Browns keretét erősíti, már a cserehatáridő előtti összeállításunkban is írtunk róla, hogy érik a csapatváltása. Annak módja láttán viszont okkal húzhatja fel a szemöldökét az ember.
NFL
Farewell, Big Ben!
3 ÓRÁJA
Beckham három évig volt a Cleveland játékosa, ezalatt pedig a pályán sosem tudott igazán beilleszkedni a csapatba, ami az utóbbi időben már érezhetően mindkét felet (de főleg az elkapót) frusztrálta. Így amikor közeledett az idei cserehatáridő, az üzlet pedig csak nem akart összejönni egy másik franchise-zal, a játékos akcióba lendült: Beckham édesapja csodák-csodájára az utolsó napokban indított #freeodell kampányt a médiában, amihez az elkapó nagy barátja, a kosaras LeBron James is csatlakozott.
Csere azonban nem lett, a történet pedig itt vett egy váratlan fordulatot. A Browns ahelyett, hogy innentől ragaszkodott volna a játékos megtartásához, előbb közölte Beckhammel, hogy köszönik, de az edzéseket teljesen nyugodtan kihagyhatja, ugyanis nem számítanak rá a keretben, majd némi egyezkedés után a múlt hét végén ki is rúgta az elkapót. A huzavona a szerződés felbontásának részletein ment, ez ugyanis jelentősen meghatározta, a játékos melyik csapatokhoz írhat majd alá a legnagyobb eséllyel a szezon hátralévő részében.
Végül egy olyan, Beckhamnek kedvező konstrukció született, ami miatt a sztár ugyan lemondott pár millió dollárról, cserébe viszont valószínű volt, hogy szabadügynökként a neki tetsző csapatok közül válogathat. Erre segített rá az is, hogy az elkapó egyszerűen kijelentette, nem a bajnoki címért küzdő csapatban nem fog pályára lépni, így az idén gyengén szereplő franchise-ok nem merték őt elvinni. Jött viszont a nagyon is esélyes Rams.
Az elkapó hivatalosan kedd estétől volt szabadügynök, azóta pedig a média folyamatosan dobálta be a lehetséges kérőket a New England Patriotson át a Green Bay Packersig, végül azonban a los angelesi csapat lett a befutó. Ez onnan nézve nem meglepő, hogy a Rams remekül áll idén, 7-2-es mérlegével szinte biztos rájátszás résztvevő, az irányító Matthew Stafford az elitbe tartozik, a csapat ráadásul híresen szeret lecsapni az ilyen lehetőségekre (alig egy hete a passzsiettető Von Millert szerezték meg értékes draftcetlikért a Denvertől).
Más kérdés, hogy a csapat játékába hogyan lesz beilleszthető a sztár. Beckham Clevelandben is részben azt nehezményezte, hogy nem jut neki elég labda, a Rams támadósora pedig elég telített célpontokkal. Ha viszont megtalálják a helyét a rendszerben, tényleg félelmetes gépezet állhat össze, ami bajnoki címig viheti a csapatot. Hogy az ilyen módon egymásra találás kinek mennyire szimpatikus, az már más kérdés.
Az oltott, ami nem mindig jelent beoltottat
Hasonlóan megosztó történet a Green Bay sztárirányítójának, Aaron Rodgersnek esete. Szintén az előző héten derült ki, hogy a Packers QB-ja elkapta a koronavírust. Ebben alapból semmi különleges nincs - a játékosok közül rengetegen átestek már a fertőzésen – ahogy önmagában abban sincs, hogy Rodgers oltatlan, ez csupán annyit jelentene, hogy szigorúbb előírások vonatkoznak rá és később térhet vissza a pályára. Az igazi probléma az volt, hogy mindenki azt hitte, az irányító már megkapta a vakcinát.
Ebben pedig a QB aktívan szerepet játszott. Rodgers korábban azt mondta, „immunizálva” lett. Ennek jelentését magyarul nehéz pontosan átadni, de angolul jóval szűkebb kifejezés, mint nálunk. Ez nagyjából olyan, mint ha valaki azt mondaná, oltva van a koronavírustól, majd kiderülne, hogy ezen nem azt értette, hogy konkrétan be van oltva. A játékos védekezése, hogy ő egy különleges, homeopátiás kezelést kapott, finoman szólva sem volt meggyőző.

Hol a maszk Aaron?

Fotó: Getty Images

Ráadásul a helyzetet az is rontotta, hogy közben az irányító a szabályokat is úgy kezelte, mintha ténylegesen vakcinát kapott volna. Maszk nélkül jelent meg a csapat eseményein, meccseken és sajtótájékoztatókon, amit a liga jelenlegi szabályai szerint csak a beoltottak tehetnek meg. Ennek pedig elvileg komoly következményei kéne, hogy legyenek. Hogy Rodgers végül megúszta pénzbüntetéssel és nem kapott eltiltást, alighanem leginkább a státuszának köszönhető.
A hírnevének viszont egészen biztosan nem tett jót az eset. Ez annak fényében is érdekes lehet, hogy a QB csapatváltása már hosszú ideje lóg a levegőben, az ilyen helyzetek pedig könnyen elriaszthatják a kérőket, hogy az amúgy is nehéz természetűnek tartott irányítóval tárgyaljanak.
Beszélnünk kell a Raidersről!
Mindez azonban még mindig semmi ahhoz a botrányáradathoz képest, ami a Las Vegas Raiders csapatával történt az utóbbi időszakban. Kezdődött az egész még azzal, hogy John Gruden vezetőedzőről október elején kompromittáló emailek kerültek elő, amikben az edző a híresen rossz légkörű washingtoni csapat elnökével levelezett, kirekesztő dolgokat írva egyebek mellett fekete és meleg játékosokról. A botrány néhány nap alatt odáig dagadt, hogy végül magától mondott le, mielőtt a csapat kénytelen lett volna elküldeni.
Gruden már korábban is megosztó figura volt az NFL-ben, egy régi korszak embere, aki még a 2000-es évek legelején érte el igazán nagy sikereit, a Vegasnál viszont feltétel nélkül bíztak benne. A Raiders 2018-ban 10 éves, 100 millió dolláros szerződéssel kötötte magához, az elküldését/lemondását követően viszont a csapatnak ennél is jobban fájhatott, hogy az elmúlt években teljes kontrollt adtak neki a szakmai munka irányításában. Gruden elképzelései alapján került a csapathoz a tavalyi drafton két játékos, az elkapó Henry Ruggs III és a cornerback Damon Arnette is, akiknek botrányai az elmúlt két hétben tovább mélyítették a gödröt, amibe a Raiders került.

Henry Ruggs III

Fotó: AFP

Előbb Ruggs ügye került elő, és az övé is a súlyosabb eset. Az elkapó a múlt héten okozott közlekedési balesetet, amiben egy nő és a kutyája is életét vesztette. A részletek az igazán sokkolóak, a játékos vérében található alkohol szintje ugyanis a kétszerese volt a megengedettnek, a baleset előtt pedig több mint 200 km/h-val hajtott. Kész csoda, hogy ő megúszta sértetlenül, de alighanem így is hosszú börtönbüntetés vár rá, a csapata pedig azonnal kivágta.
Ezt fejelte meg Arnette botránya. A védőről már az egyetemen is tudni lehetett, hogy vannak karakterproblémái, a Raiders ennek ellenére áldozott érte sokat a drafton. Ez több okból is rossz ötletnek bizonyult: egyrészt katasztrofálisan játszott az elmúlt másfél idényben, másrészt a héten előkerült egy felvétel, amin fegyverrel fenyeget halálosan valakit, így természetesen ellene is eljárás indult.
A Vegas ugyan mindkét játékostól és korábban Grudentől is gyorsan elhatárolódott, ennyi botrány ilyen gyors egymásutánban azonban komolyabb szervezeti problémákra utal. A csapat imázsához mindig is hozzátartozott, hogy teret adtak a balhésabb játékosoknak, Gurden régimódi gondolkodása és módszerei pedig bele is illettek ebbe a képbe. Ennek jöttek most elő a hátulütői, nagy kérdés, ezek milyen irányba mozdítják a csapatot.
Rövidtávon valószínűleg semmi jóra nem vezetnek. Már Gruden menesztése után is csoda volt, hogy a csapat nagyjából összeszedett maradt és 5-2-vel állt, az újabb balhék viszont alighanem most már tényleg megtörték a morált. Erre utal legalábbis az előző hétvégén a New York Giants ellen benyelt váratlan vereség. Komoly meglepetés lenne, ha a Raiders ennek ellenére ott lenne a rájátszásért zajló harcban.
Amerikai Foci
Tom Brady gondolkodási időt kért, nem biztos a folytatásban
24/01/2022 10:43
NFL
Bradynek szinte még el sem kezdődött a rájátszás, de egy legenda karrierje már véget is ért
19/01/2022 17:54