Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Legenda ez az ember!” – Kristoffersen a vitatott második futamnak köszönheti a vb-címét

Kálmán Laci

Frissítve 21/02/2023 - 10:09 GMT+1

Henrik Kristoffersen, aki vasárnap óta szlalomban is világbajnoknak mondhatja magát, áldja a nevét Bernd Brunnernek, a németek edzőjének, mert olyan pályát tűzött, amilyet. A norvég mindössze a 16. helyen állt az első futam után, nem nagyon volt benne a pakliban, hogy onnan nyerhet, azonban az ominózus, sokak által kritizált tűzésnek is köszönhetően ez végül sikerült neki.

Szenzációs második futammal lett a 16. helyről szlalom-világbajnok Kristoffersen

Legenda!
Egy szóban összefoglalta a véleményét Henrik Kristoffersen, a courcheveli világbajnokság újdonsült szlalomvilágbajnoka Bernd Brunnerről, aki egy kifejezetten megosztó tűzéssel rukkolt elő a második futamra.
Nyilván sok minden kellett ahhoz, hogy a norvég a 16. helyről megnyerje a versenyt, de az egyik döntő tényező biztosan ez a bizonyos tűzés volt.
Legenda ez az ember! Ilyen egy rendes igazi szlalompálya. Tökéletesen rendben van, ha nem egysíkú, hanem változatos.
Kristoffersen szerint két teljesen más felfogásban tűzött pálya készült. Az első egyenes volt és eléggé könnyű, a második esetében viszont valami teljesen másra kellett készülniük a sízőknek. Kanyargós volt a fölső rész, az alsó pedig nagyon feszes.
picture

Henrik Kristoffersen

Fotó: NTB

Ez utóbbi többet követelt a versenyzőktől, és a technikásabb sízőknek kedvezett, az olyanoknak, mint Kristoffersen.
„Mindenből kaptunk egy kicsit, szóval senkinek nem lehet egy szava sem. Nem voltam benne biztos amúgy, hogy ki fogok tartani, elég sokat hibáztam a fölső részen. Nem minden nap fordul elő, hogy visszajössz a 16. helyről és világbajnok leszel.”
Ezzel az aranyéremmel a norvégok a második helyre jöttek fel az éremtáblázaton, két arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal.
Kristoffersen elég nehezen tudta csak elhinni, hogy megcsinálta, és a 2019-ben, óriás-műlesiklásban szerzett vb-címéhez most nyert egyet szlalomban is. Stein Eriksen és Kjetil André Aamodt után ő a harmadik norvég, akinek ez sikerült.
„Most már világbajnok vagyok szlalomban és óriásban is. Nincsenek túl sokan, akiknek ez összejött.”
picture

Norway's Henrik Kristoffersen celebrates in the finish area after competing in the second run of the Men's Slalom race of the FIS Alpine Ski World Championship 2023 in Courchevel, French Alps, on February 19, 2023. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) (Pho

Fotó: Getty Images

A norvég Alberto Tombát, Marcel Hirschert és Ingemar Stenmarkot említi. A sportág történetében ő a tizedik, akinek ez sikerült.
A görög-amerikai AJ Ginnis nyert egy meglepetés-ezüstöt Görögországnak, ami még úgy is eléggé extra, hogy két héttel ezelőtt, Chamonix-ban már megvillantotta, mit tud, és szerzett egy második helyet a világkupában.
„Az első világbajnoki érem Görögország számára téli sportokban. Tiszta őrület, fel sem tudom fogni” – mondta Ginnis. „Ez egy valóra vált álom, nem is gazán jutok még szóhoz.”
„Sérülésekből jöttem vissza, kidobtak különböző csapatokból, próbáltam keservesen pénzt szerezni, hogy versenyezhessek… Két hete, az első világkupa-dobogómtól elszállt az agyam, az akkor kapott energialöket pedig mostanáig kitartott.”
„Tavaly elszakadt az elülső keresztszalagom, miután visszatértem, azt mondtam magamnak, hogy a következő olimpiai ciklusban érmekért akarok küzdeni. Aztán egy évvel később itt vagyok egy ezüsttel a nyakamban a világbajnokságon. Még belegondolni is hátborzongató.”
picture

Aj Ginnis of Team Greece celebrates during the FIS Alpine World Cup Championships Men's Slalom on February 19, 2023 in Courchevel Meribel, France.

Fotó: Getty Images

Visszatérve Kristoffersenre, a csalódást jelentő 16. helyen zárt az első futamot. Így utólag azt mondhatjuk, hogy talán abban bízhatott, hogy ehhez képest az időhátránya nem volt olyan rettenetesen nagy. Ez persze viszonylagos, 91 század, az első futamban leggyorsabb Manuel Fellerhez képest.
És akkor jött Bernd Brunner, aki munkához látott a két futam között.
„24 éve síelek versenyszerűen, de olyat, hogy az első hat kapu ennyire szét legyen tűzve, hogy ennyire vízszintesen kelljen síelni, talán még nem is láttam.”
Nina Haver-Løseth, korábbi többszörös világkupa-dobogós, visszavonult síző, a norvég tévé szakkommentátoraként már a második futam előtt tett egy fontos megállapítást.
Ezt a pályát Henrik Kristoffersennek tűzték – mondta.
Kommentátortársának arra a kérdésére, hogy mégis mire gondolhatott a német edző, amikor a pályát megalkotta, azt mondta, szerinte nem is gondolta teljesen végig, mit csinál, csak tűzött.
picture

Henrik Kristoffersen

Fotó: Getty Images

Az első futamot megnyerő, Ausztria első courcheveli aranyára hajtó Manuel Feller nem tudott igazán jót menni a második futamban, és végül a hetedik helyen végzett.
Érdekes még Lucas Braathen, akinek 17 nappal korábban vakbélműtétje volt. A fiatal norvég az első futam után holtversenyben a második helyen állt, a másodikban visszacsúszott, de Fellerrel holtversenyben szerzett egy hetedik helyet. Persze, ő a győzelemre ment, ahogy szokott, de egy hiba a második futamban megfosztotta ettől.
„Jól mentem, de aztán jött egy pillanatnyi kihagyás, és így nem sikerült. De ilyen a szlalom.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása