AFP

Vége az alpesi szezonnak

Vége az alpesi szezonnak
By Eurosport

The 20/03/2017 at 13:54Updated The 20/03/2017 at 13:59

Mikaela Shiffrin és Marcel Hirscher lett a királynő és a király. Jövőre olimpia.

Nem sikerült hazai pályán versenyt nyerni Mikaela Shifrinnek, az idei női összetett győztesnek, mivel a szombati, szlalomban elért második helye után a vasárnapi óriás-műlesiklásban “csak” hatodik lett, ám így is magabiztosan húzta be a nagy kristálygömböt.

“Nem gondolom, hogy én lennék a világ legjobb alpesi síelője. Ahhoz még gyors versenyeket is kell nyernem” – mondta a 22 éves amerikai, aki így is imponáló, több mint 300 pontos fölénnyel húzta be pályafutása első összetett világkupáját. És valóban, gyors számokban még nem nyert, de nem is nagyon edzett még rájuk – egy évvel ezelőtt kezdett el komolyan foglalkozni velük, de akkor a szezon közben megsérült, így nem igazán tudtuk meg, hol is tart. A mostani idény előtt még komolyabban ráfeküdt a szuper G-re és a lesiklásra, és már ért el biztató eredményeket, például egy alpesi összetettet már meg tudott nyerni, és szuperóriás-műlesiklásban is volt dobogó közeli eredménye. Egyedül a lesiklás az, ami még nem állt össze, kérdés, a következő nyári felkészülésekor rámegy-e arra is, vagy inkább az olimpia utánra tartogatja a megváltozott felkészülését, hiszen az összetettet így is simán nyerte.

Az év felfedezettje egyértelműen az összetettben második helyen záró, a lesikló- és a kombinációs világkupát megnyerő Ilka Stuhec, aki gyakorlatilag az ismeretlenség homályából tört ki Tina Maze visszavonulása után. Gyakorlatilag tökéletes szezont zárt, hiszen világbajnok is lett a lesiklásban, ha kitart a formája, Pyeongchangban is az esélyesek között lesz.

Ilka Stuhec

Ilka StuhecImago

Két nagy kérdőjel van a következő szezon előtt a lányoknál: Lindsey Vonn és Lara Gut. Előbbi kartörése után a szezon második felében több dobogós hellyel megmutatta, még mindig kell vele számolni, ugyanakkor az is látszott a rengeteg be nem fejezett versenyéből, hogy talán már nem olyan, mint régen. Elképzelhető, hogy ez a sok sérülésnek volt köszönhető, amik miatt nem tudott olyan (erős) fizikai állapotba kerülni, hogy a lábai, a teste bírják azokat az erőhatásokat, amelyek az ő síeléséből hatnak rá. Kérdés, hogy ha végig tudja csinálni a következő szezonra való felkészülést sérülés nélkül (korábban kijelentette, jövőre nem a világkupa, hanem az olimpia lesz a fókuszban nála, Ingemar Stenmark vk-rekordját a 2018-2019-es idényben szeretné megdönteni), akkor odaérhet-e Pyeongchangban. A válasz vélhetően igen.

Lara Gut and Lindey Vonn (not in Austria)

Lara Gut and Lindey Vonn (not in Austria)Imago