Sajnos nem fogom megtudni (bár nagyon kíváncsi lennék rá), hogy utódaink vajon miként fognak visszaemlékezni a XXI. századra, de abban biztos vagyok, hogy a technika-kommunikáció-média fogalomkör biztosan ott lesz a 2000-es éveket leíró történelemkönyvekben. Már ha létezik még akkor egyáltalán az általunk most könyvként ismert fogalom. Manapság ugyanis minden a kommunikációról, a médiáról szól - a sportban is. Szinte nincs olyan iparág, amely nem kötődne ehhez a területhez, valójában mi magunk is ennek egy szeletét igyekszünk meglovagolni a hosszabbitas.hu-ra írt cikkekkel. Mint ahogy az egyes kormányok (pl. reklámadó formájában) vagy szabályaikat a televíziókhoz igazító sportszervezetek is igyekeznek ilyen-olyan formában hasznot húzni a felgyorsult világ kommunikációs lüktetéséből.
Mivel politikával ezeken a hasábokon nem szeretnénk foglalkozni, így maradjunk a téma sportszakmai megközelítésénél. Szinte már napi rendszerességgel jelennek meg ugyanis hírek annak kapcsán, hogy melyik sportág milyen formában igyekszik még jobban alkalmazkodni a televíziókhoz. Hogy ne menjünk messzire, itt van a foci vb, ahol Brazíliában a gólvonal technológia debütálását látjuk, de érdekes újítás a bírók kezében lévő - a szabadrúgásoknál használt - spray is. A labdarúgás egyike azon kevés sportnak, amely nem szorul rá a drasztikus reformokra, de azért ahogy látjuk, igyekszik haladni a korral.
A média-tortából jóval kisebb szeletet kihasító sportágak ugyanakkor sokszor komolyabb fazonszabásra kényszerülnek, így az olimpiai programban szereplő sportágak is rendre módosítanak évtizede bevált rendszereiken. Sorolhatnánk vég nélkül a modernizáció útjára lépő sportágakat, a vízilabdától az öttusán át, a cselgáncstól a birkózásig széles a paletta. Közéjük tartozik az alpesi sí is, ahol a nyári uborkaszezon egyik híre szerint komoly változás várható a szlalom versenyek rendezésében. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) szándékai szerint ugyanis a Világkupában a korábbi két futammal ellentétben hamarosan már három futamban rendeznék meg a szlalom versenyeket. A cél természetesen a látvány (az eladandó termék) javítása és az izgalmak fokozása.
Alpesi Sí
Marcel Hirscher és Felix Neureuther versenyt fut, és az nyer aki később ér célba
08/05/2021 19:12

A szlalom talán a

Fotó: Eurosport

Az elképzelések szerint a verseny egy selejtezővel venné kezdetét, ahonnan a legjobb harminc síző jutna be a második körbe, a harmadik csúszást viszont már csak a legjobb 15-től láthatnánk. A lebonyolítás több teret adna a klasszis versenyzőknek, ugyanakkor az elképzelés az, hogy a versenyek televíziós ideje mégse változzon. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor ültetik át a gyakorlatba is a koncepciót, az viszont valószínűnek tűnik, hogy a klasszikus helyszíneken (Schladming, Kitzbühel, Wengen) megmarad majd a máig érvényes kétfutamos szlalom rendszer. A kombináció kapcsán már úgyis él ez a fajta kettősség (ld. még szuperkombináció), így maga az elv nem lenne újdonság alpesi síben.
Más kérdés, hogy a sok-sok szabálymódosítás hatására már a sportot közelről figyelők is nehezen értik, hogy mi történik, az átlagnéző pedig gyakran csak a káoszt látja a sporteseményeken. Csak nehogy végül ez utóbbi fogalom maradjon meg rólunk a XXI. század lenyomataként az utókornak...
Alpesi Sí
Motokrossz baleset után többhetes kihagyás vár a világbajnok alpesi sízőre
08/05/2021 09:26
Alpesi Sí
Új edzővel készül az összetett vk-győztes alpesi síző Vlhova
03/05/2021 10:32