Szombaton szokatlan döntést hoztak a Nemzetközi Sí Szövetség illetékesei: úgy döntöttek, hogy a várható meleg miatt a vasárnapi férfi műlesikló versenyen a megszokottól eltérően nem az első harmincat fordítják meg, hanem csak az első 15 síző jöhet majd a mezőny elején a második futamban. A döntés szenzációsan izgalmas futamokat, és norvég fölényt hozott.

Az utolsó versenyszám a hagyományoknak megfelelően a férfi műlesiklás volt az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. Azzal, hogy csak az első 15 helyezett jöhetett a mezőny elején a második futamban, őrült küzdelem alakult ki az első futam során, és gyakorlatilag az elsőtől a 43. sízőig izgalmas volt a verseny. A világranglista legjobbjai, azaz az első hét rajtoló után a karrierje első győzelmét januárban megszerző Sebastian Foss-Solevaag vezetett.
Ekkor jött az osztrák csapatba épphogy bekerülő Adrian Pertl, aki a három héttel ezelőtti, chamonix-i, teljesen irreális körülmények között lezajlott világkupa versenyen lett negyedik, és 16 századmásodperccel megverte az éllovas norvégot. Érdekes volt, hogy végül mellette tették le a garast az osztrákok edzői, és nem Fabio Gstrein mellett, aki hozzá nagyon hasonló eredménysorral rendelkezett a szezonban, de Pertl meghálálta a bizalmat, és megnyerte az első futamot.
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
10 ÓRÁJA
A második helyre jött be 17-es rajtszámmal a hazaiak legjobb szlalomosa, Alex Vinatzer, aki a két olaszországi versenyen 3. és 4. volt még decemberben, azóta azonban csak egy jó versenye volt, és sorozatban ötször esett ki. Ezúttal nagyon összeszedett mozgással síelt, és úgy tűnt, hogy van még egy sebességi fokozata, amit a második futamban elővehet. Az esélyesek közül elfogadhatóan síző versenyzők az ötödik helytől lefelé álltak az első futam után, ám Noel, Kristoffersen, Pinturault és a legnagyobb favorit Schwarz is hat tizedmásodpercen belül volt az éllovashoz képest. Eléjük férkőzött be 20-as rajtszámmal Kristoffer Jakobsen, aki ezúttal végig tudott menni nagyobb hiba nélkül, ami elég ritkán szokott neki sikerülni.
A top15 második feléért zajló csata aztán jó sokáig tartott, hiszen végül a 43-assal induló, világkupa ponttal még nem rendelkező Jett Seymour (USA) bejött a 10. helyre, de Marchant, Rodeš és Winters is befért még a top15-be. Kimaradt viszont három olyan versenyző is, aki nyert az idén világkupát, Zenhäusern, Strasser és Feller se bízhatott egy éremben, miközben egy normális versenyen azért elég sokat léphettek volna előre a második futamban korai rajtolóként.
A mezőny egyetlen magyar indulója, Kékesi Márton saját elmondása szerint is némileg visszafogta magát az első futamban, hiszen amikor 84-es rajtszámmal lejött, akkor látszott, hogy nem lesz 60 célba érő, így a második futamba kerüléshez csak le kell jönni, végül az 55 célba érkezőből (100 rajtolóból, ha így jobban tetszik,) a 41. helyet szerezte meg.

Cortina d'Ampezzo, Adrian Pertl

Fotó: Eurosport

A második futamban sokáig Istok Rodeš állt az élen, a két amerikai kiesett, a két éve ezüstérmes Michael Matt nem ment jól, Marchant és Hadalin és gyengébbet síelt, de a legjobb 10-ben zárta a világbajnokságot. Végül az első futamban kilencedik Daniel Yule előzte meg Rodešt, ám a második futama neki is gyengébben sikerült a horváténál. A futam egyik legnagyobb drámája Marco Schwarz kiesése volt, hiszen a szakági világkupa éllovasa egyszer sem esett még ki műlesiklásban a szezonban, ráadásul a pálya egy olyan pontján hibázott, ami az ő edzőjének, Marko Pfeiffernek volt egy trükkös tűzése, így leginkább neki és csapattársainak kellett volna kedveznie a trükkös kapukombinációnak.
Alexis Pinturault a holtversenyes harmadik helyre érkezett meg akkor, amikor még hátra voltak hatan, így hamar biztossá vált, hogy nem szerez érmet ebben a számban sem, és egy kombinációs ezüsttel lesz kénytelen távozni Cortinából, az ő szereplése mindenképpen csalódás volt. Jól jött viszont a szezonban nagyon hullámzó Henrik Kristoffersen, aki két, időjárási szempontból hasonló versenyt nyert meg, mint amilyen a mai volt. Három tizedmásodperccel gyorsabb volt Rodeš addigi legjobb második futamánál, és bejelentkezett egy éremre.

Alexis Pinturault

Fotó: Eurosport

Abban, hogy végül harmadik lett, segítette őt Clément Noël hibája, a francia végül lejött, de 10 másodperces hátránnyal csak 21. lett. Kristoffer Jakobsen a jó első futam mögé ezúttal sem tudta odatenni a jó másodikat, ő is kiesett, ekkor biztossá vált, hogy lesz norvég érmes, hiszen Kristoffersen vezetett, és Foss-Solevaag következett. Utóbbi remekül ment a második futamban, több, mint két tizedmásodperccel megverte Kristoffersent, és majdnem fél másodperccel vette át a vezetést.
Alex Vinatzer sok hibával síelt a második futamban, így kikapott a két norvégtól, és meg kellett elégednie a negyedik hellyel, ami ugyan egy világbajnokságon mindig kellemetlen helyezés, de egy olyan versenyzőtől, aki mindössze kétszer volt dobogós a világkupában, egyáltalán nem rossz. Hasonló cipőben várhatta a második futamot Adrian Pertl is, aki eddig egyszer volt dobogós világkupa versenyen, és sose vezetett még egy első futam után. Ehhez képest egészen jól jött a fiatal osztrák, és ugyan Foss-Solevaagot nem tudta megelőzni, Kristoffersent igen, így élete legnagyobb eredményét elérve második lett.
A norvég férfi sízők 1997 után nyertek újra világbajnokságot műlesiklásban, de nem az elmúlt években közel 20 versenyt megnyerő Kristoffersen révén, hanem az erre a szezonra nagyot előrelépő Sebastian Foss-Solevaagnak köszönhetően, aki egyszeres világkupa-győztesként lett világbajnok. Egyben ő lett az ötödik olyan versenyző, aki két aranyérmet visz haza Cortinából, hiszen részese volt a norvégok győzelmének a csapatversenyben, ráadásul a döntőben ő verte meg a lassabb pályáról az akkor is hibázó Jakobsent.
Pertl Ausztria nyolcadik érmét szerezte a vb-n, öt arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal Ausztria nyerte az éremtáblázatot, még ha az érmek számát tekintve nem is az osztrákok végeztek legelöl (Svájc 9 érmet gyűjtött). Kristoffersen pedig elmondhatja magáról (és első interjújában el is mondta), hogy most már van érme vb-ről és olimpiáról is a két számából, igaz, a négy éremből csak egy arany.
Kékesi Marci a második futamban sokkal bátrabban, lendületesebben síelt, mint az elsőben, két előtte állót megelőzött, a sok kieső miatt pedig végül a 25. helyen zárta a vb-t, felülmúlva a három évvel ezelőtti olimpián megszerzett 30. helyét, ami azt figyelembe véve, hogy a két verseny között egy súlyos térdsérülésen esett át, mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.
Ezzel lezárult a világbajnokság, amely legalább annyira emlékezetes lesz a botrányairól, mint a szenzációs versenyeiről, szerencsére a legutolsó szám az utóbbi kategóriába esett. A világkupa február 26-án folytatódik, jövő hét közepétől pedig jön egy újabb sí vb - ezúttal az északi sportágak versenyzői számára!

Sebastian Foss-Solevaag és Henrik Kristoffersen ünnepel

Fotó: Eurosport

Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
10 ÓRÁJA
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
12 ÓRÁJA