Scanpix

Stefan Luitz a sportszerűtlensége miatt lehet bűnös

Stefan Luitz a sportszerűtlensége miatt lehet bűnös
By Eurosport

The 15/12/2018 at 10:59Updated The 15/12/2018 at 11:05

A Nemzetközi Síszövetség egyszerű okot talált a német ellen.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) kezdeményezte Stefan Luitz diszkvalifikálást a Beaver Creek-i óriás-műlesikló versenyről a használt oxigén maszk miatt. A Német Síszövetségnek 15 nap áll rendelkezésére a fellebbezésre, különben Luitz elveszíti az első helyét.

A Nemzetközi Síszövetség antidopping tanácsának elnöke Patrick Smith pénteken jelentette be, hogy a 26 éves síző diszkvalifikálását kérik, miután az ügyét megtárgyalták. A szövetség főtitkára Sarah Lewi is kommentálta a döntést.

"A Német Síszövetséget levélben tájékoztattuk a Stefan Luitz ügyével kapcsolatban, amelyre most lehetőségük lesz reagálni. A kizárást a tanács döntése értelmében elfogadjuk, vagy a német szövetség kérésére meghallgatást tartunk. Ezt követően további vizsgálatok várhatóak. Jelenleg a szankciók csak az eredmény törlését jelentik. A döntésünket a FIS szabályzata alapján hoztuk meg, amely három kritérium alapján büntet: ha a versenyező tiltott szereket használ, ha az egészségére ártalmas dolgot tesz, vagy a sport szellemisége ellen vét.

"Az oxigén maszk használata a harmadik pont alapján megszegi a szabályokat a szövetség szakértői szerint. Az edzéseken az eszköz továbbra is engedélyezett."

Stefan Luitz, Beaver Creek

A Német Síszövetség sportigazgatója, Wolfgang Maier két lehetőséget lát:

"Vagy elfogadjuk a döntést, vagy tiltakozunk"

A német szakember viszont hozzátette, hogy mindenképpen az a céljuk, hogy Stefan Luitz esetében a doppingolás tényét teljes mértékben cáfolják. A megkapott angol levelet a szövetség németre fordítja, hogy pontosan értelmezni tudja a FIS határozatát, majd Stefan Luitz-cal közösen hozzák meg a döntésüket az ügy folytatásával kapcsolatban.

"Fontosnak tartjuk, hogy a dopping szó teljesen kerüljön ki a vádak közül. A WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) szabályait követtük. Nem akartuk eltusolni vagy hazudni az oxigén maszkról. Hibáztunk, mert nem pontosan értelmeztük a szabályokat. Elvi kérdésnek tartjuk, hogy a Stefan a doppingolás tényét nem követte el. Stefantól most elvehetik az első helyet, mert egy olyan szabályt követett, amely nem volt százszázalékosan értelmezhető. Ha mindent tényt meghallgattunk a szövetségtől, akkor Stefan esetében tisztáznunk kell, hogy mennyire érinti őt a kizárás ténye. Személyesen természetesen azt szeretném, hogy tejesen végigcsináljuk az ügyet."

Maier azt is hozzátette, hogyha a Nemzetközi Síszövetség továbbra is doppingolásnak tartja Stefan Luitz esetét, akkor a nemzetközi Sportdöntőbíróságra viszi az ügyet.

Amennyiben a németek nem fellebbeznek a döntés ellen, akkor két hét múlva a december 2-ai Beaver Creek-i óriás-műlesiklás győztese Stefan Luitz helyett Marcel Hirscher lesz.