Mikaela Shiffrin arról beszélt, hogy január közepén visszatérne az edzésekhez a gyorsasági szakágak terén. Ez pedig felveti az esélyét, hogy a februári világbajnokságon elinduljon Super-G-ben mint címvédő. Az amerikai a szezon kezdetekor arról nyilatkozott, hogy idén csak a technikai számokkal foglalkozik, mert hosszú időt hagyott ki. Egyrészt édesapja halála miatt előbb befejezte a tavalyi szezont, másrészt hátsérülés miatt az idei első versenyhétvégét is ki kellett hagynia.


Shiffrin a hat héttel ezelőtti visszatérése óta kizárólag a erősebb versenyszámaira koncentrál: a műlesiklásra és az óriás-műlesiklásra. Ez azonban most megváltozhat, hiszen az amerikai, miután vasárnap negyedik lett műlesiklásban, Zágrábban, arról beszélt, hogy elkezdi az edzéseket a gyorsasági szakágakban is. Ez azt is jelentheti, hogy a februári világbajnokságon nem csak a két fő számára fog koncentrálni. Shiffrin 2019-ben, Are-ban sorozatban negyedik világbajnoki címét szerezte műlesiklásban, ami rekordbeállítás ebben a szakágban, de ezenkívül Super-G-ben is nyerni tudott, így abban a számban is címvédő.
Harc a nagy kristálygömbért: Most akkor Shiffrin vagy nem Shiffrin? | Eurosport
Mikaela Shiffrin a múlt héten arról nyilatkozott, hogy idén nem tartja magát esélyesnek a nagy kristálygömbért folytatott versenyben, így érdemes megnézni, hogy kik lehetnek a kihívók, és hogy valóban esélytelen-e Shiffrin. Talán némiképp árnyalja a képet, hogy az amerikai hétfőn, közel egy év után újra világkupa versenyt nyert.
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
Shiffrin, aki eddigi pályafutása során mind a hat szakágban nyert világkupa-versenyt, novemberben döntötte el, hogy ebben a szezonban csak a technikai számokra koncentrál, hiszen akkor tért vissza, egy 10 hónapos kihagyás után.
A háromszoros összetett világkupa-győztes utoljára akkor versenyzett gyorsasági szakágban, amikor Banskóban világkupa-versenyt nyert Super-G-ben, ez azonban már közel egy éve volt.
„Még nem volt arra időm, hogy a gyorsasági számokban is edzésbe álljak” - mondja Shiffrin, aki a jövő héten egy villanyfényes műlesikló versenyen fog szerepelni Flachauban, majd pedig jön két óriás-műlesiklás Mariborban.
„Maribor után lesz lehetőségem, hogy beiktassak egy vagy két Super-G-edzést, még a kronplatzi verseny előtt. Ez a tervem, jó lenne, ha sikerülne.”
A dél-tiroli Kronplatzban január 26-án rendeznek óriás-műlesiklást, ezen a versenyen egy évvel ezelőtt Shiffrin nyerni tudott.
Ha január harmadik hetében Shiffrin elkezdi az edzéseket, akkor lehetségessé válik, hogy a gyorsasági szakágakban is rajthoz álljon a világbajnokságon, amit Olaszországban, Cortina d'Ampezzóban rendeznek. Persze nagy kérdés, hogy mennyire lenne versenyképes. Mint mindig, az idei vb-n is az első héten rendezik a lesiklást, a Super-G-t és a kombinációt, így a gyorsasági számok versenyei szépen elkülönülnek a technikaiaktól. Az amerikai azonban egyelőre még óvatos az indulással kapcsolatban:
„Jelenleg még bizonytalan a dolog. Minden attól függ, hogy milyen edzéseken vehetek részt addig. Valószínűleg nincs szükségem sok gyakorlásra, de valamennyi azért mindenképp kell, hogy jó és eredményes lehessek." 

shiffrin-super-g-min.jpg

Fotó: Eurosport

Azonban az edzések mennyiségén és minőségén kívül Shiffrinnek más szempontokat is figyelembe kell vennie. A nemzeti szövetségek ugyanis csak korlátozott számban nevezhetnek sízőket a világbajnokság különböző versenyszámaira. Shiffrin viszont megjegyezte, hogy nem szívesen venné el egy csapattársa helyét. Viszont mivel Mikaela Shiffrin a világbajnoki címvédő Super-G-ben, ezért ebben a versenyszámban az amerikaik kaphatnak egy plusz helyet.
Ez kicsit megkönnyíti a dolgokat” - mondja a címvédő. Azonban továbbra sem akar csak azért rajthoz állni bármilyen gyorsasági számban Cortinában, mert úgy tartja kedve:
„Amikor majd eldöntöm, hogy mely versenyszámokban indulok a vb-n, nem akarok pusztán azért rajthoz állni, mert el akarok indulni, nagyon fontos, hogy milyen teljesítményre vagyok képes. Mert jóval több, mint négy olyan lány van a csapatban, akik nagyon jók lehetnek, és ez nagyon sokat jelentene nekik. Szóval ezt tudomásul veszem.”
via Ski Racing Media 
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13