Egy hónapja, hogy idő előtt véget ért az alpesi sí világkupa-sorozat, ahol Alexis Pinturault-t hátrányosan érintették a törölt technikai számok. Csalódottságról, elszalasztott összetett világkupáról, de kedves emlékekről is kérdezte a sízőt a francia 

Le Figaro különleges telefonos karantén-interjúban

.

Furcsa módon ért véget idén az alpesi sízők világkupa viadala. Amíg a szezon elején a hóhiány, a végén a járvány tizedelte meg a versenyeket. A március elején egyre terjedő járványban a sorozatot azonban úgy szakították meg, hogy végül több gyors (szuper-óriásműlesiklás és lesiklás) számot rendeztek meg, mint technikait (műlesiklás, óriás-műlesiklás). A gyors számokban jobb norvég Aleksander Aamodt Kilde 54 pont előnnyel megnyert összetett világkupa-győzelmét zöld asztalnál döntötték el a technikusabb síző francia Alexis Pinturault előtt. „Jogos a csalódásom” – fogalmazott a francia a Le Figaro-nak nemrég adott interjújában. 
„Tehetetlennek, elhagyatottnak éreztem magam. (...) Abban az időben nagyon csalódott voltam, úgy éreztem, van egy befejezetlen ügyünk. Persze a törlés döntése jogos, az újonnan kialakult helyzet pedig segített elfogadni.”
Alpesi Sí
Marcel Hirscher és Felix Neureuther versenyt fut, és az nyer aki később ér célba
08/05/2021 19:12
Óvatosan fogalmazott persze, hiszen az elmúlt hetekben nagyot fordult a világ, a nem várt események pedig mindenkit vis maior helyzet elé állítottak.

A szövetség felelőssége


Felmerül persze a kérdés, vajon nem lett volna-e szerencsésebb lezárni a szezont a gyorsabb versenyzőknek kedvező kvitfjelli futamok előtt az egyenlő esélyek miatt. Mert való igaz, hogy a Hinterstoderben megrendezett futam után ugyanúgy ált minden versenyszám. „De sajnos, vagy éppen szerencsére” – mondja Pinturault – „nem szabad elfelejteni, hogy a Sí Világszövetség (FIS) a közvetítésekből származó bevételét forgatja vissza a nekünk szánt díjakba, ugyanúgy meg kell felelnie a tévétársaságoknak és a szponzoroknak is. Ha pedig kicsit előre tekintünk, látni kell, milyen gazdasági hatása lesz a járványnak, ha egyszer visszatérnek a sportesemények.”
Mostanában egyébként már szó van arról is, hogyan lehetne finomítani az ilyen dilemmákon egy kis szabálymódosítással. A biatlonhoz hasonlóan a végeredményből itt is le lehetne vonni a két legrosszabb eredményt. Ennek idén különös jelentősége volt Martin Fourcade és Johannes Boe rivalizálásában, hiszen utóbbi kihagyott néhány versenyt gyermeke születése miatt.
Összességében elégedett a szezonnal
A riporter feltette azt a kérdést is, vajon nem a négy elrontott szlalomfutam (Wengen, Kitzbühel, Chamonix és Levi) okozta-e a nagy kristálygömb elvesztését. Pinturault azonban úgy érzi, ebben a szezonban szintet lépett ebben a szakágban.
„Tavaly inkább 4-5. helyezéseket tudtam szerezni, idén volt sok futamgyőzelmem, és elég gyakran küzdöttem a dobogóért. Amit sokkal inkább bánok, hogy nem használtam ki mindig a lehetőségeket. Az idei év legnagyobb leckéje: ha megfelelőek a körülmények, akkor nem szabad hibázni.”
Mentális tehertől azért nem fél. Egy szezonban mindig vannak sikerek és kudarcok, minden sportolónak megvannak a maga nehézségei. A cél mindig az, hogy ezeket minimálisra csökkentsék a versenyzők, „Elégedett vagyok azzal, ahogy az idén sikerült. Januárban nem éreztem jónak a formát, a szezon végére mégis enyém lett a legtöbb győzelem, szám szerint hat.”
„Sokan mondták nekem, az idei év erkölcsi győzelme az enyém... De ez őszintén szólva zavar egy kicsit. Két év múlva már senki nem fog emlékezni rá, hogy nekem több győzelmem volt, mint Kildének, csakhogy ő nyerte az összetett világkupát. Kicsit olyan ez, mint az olimpiai bajnoki cím. Néhányan úgy nyertek, hogy nem feltétlenül ők voltak a legjobbak, de éppen jókor tudták kihozni magukból a maximumot. Ez a sport törvénye: a világkupa győztese idén csakis Kilde, és senki más.”

Pinturault és Kilde egy paralell versenyen.

Fotó: Eurosport

Az interjú végén Pinturault még visszagondolt a szezon legszebb emlékére: a Val d'Isère-i szlalomgyőzelemre. Nemcsak azért, mert hazai pályán született, hanem azért is, mert hosszú évek után (Wengen, 2014) ismét sikerült győzni ebben a szakágban.
Alpesi Sí
Motokrossz baleset után többhetes kihagyás vár a világbajnok alpesi sízőre
08/05/2021 09:26
Alpesi Sí
Új edzővel készül az összetett vk-győztes alpesi síző Vlhova
03/05/2021 10:32