Zajlik Lenzerheidében az alpesi sí világkupa döntője. Pontosabban csak zajlana, ugyanis eddig mind a négy versenyt törölni kellett a programból, a szerdára tervezett női és férfi 

lesiklást

, valamint a csütörtökre kiírt két super G-t is. Mindez alapvetően befolyásolja az összetett világkupáért folyó küzdelmeket.


Mivel Lenzerheidében kitart a tél, hóval, széllel és köddel, a versenybíróság kénytelen volt törölni mindkét nap programját. Sok mozgástér nem áll ilyenkor a döntéshozók rendelkezésére, hisz elhalasztani nem lehet a futamokat, maximum csak napon belül. Erre voltak is próbálkozások, de aztán a szabályoknak megfelelően, a körülményekre való tekintettel mindkét nap meghozták az egyetlen helyes döntést, a törlést.
Ezzel biztossá vált, hogy a lesikló világkupát Beat Feuz és Sofia Goggia nyerte, a super G-ben a férfiaknál Vincent Kriechmayré lett a kis kristálygömb, míg a nőknél már korábban eldőlt, hogy Lara Gut-Behrami a győztes.
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
10 ÓRÁJA
A törlések komoly, akár döntő hatással is lehetnek az összetett világkupáért folyó harcra. A verseny főleg a férfiaknál kiélezett, hisz Alexis Pinturault mindössze 31 ponttal vezet az elmúlt másfél hónapban közel 300 pontot ledolgozó Marco Odermattal szemben.
Lara Gut-Behraminak szinte semmi esélye sem maradt, szerinte nem fair a lebonyolítás | Eurosport
Lara Gut-Behrami hiányolja a sportszerűséget azt követően, hogy a szerdai lesiklás után a csütörtöki szuperóriás-műlesiklást is törölni kellett az alpesisí-világkupa lenzerheidei döntőjének programjából. A vk-döntő előtt az összetett győzelemért is harcban lévő svájci versenyző csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hátrányosan érinti, hogy a gyors számokból alapból is kevesebbet (15-öt) rendeztek volna, mint a technikai számokból (18), a két elmaradt versennyel pedig ez az arány még rosszabb lett.
Ha a számokat nézzük, nem kérdés, hogy a két törölt versenyből Pinturault jött ki jól, hisz ő lesiklásban nem indult volna, super G-ben pedig egyértelműen Odermatt a jobb kettejük közül.  A svájci ugyanis 318 pontot szerzett a szezonban, míg a francia csak 96-ot. Ráadásul az utolsó versenyt Saalbachban épp Odermatt nyerte.
Lesiklásban a svájci jó eséllyel hozott volna egy top 10-es eredményt, amivel akár le is dolgozhatta volna a hátrányát, a super G után pedig nagy valószínűséggel már ő állt volna jobban a pontversenyben, amivel komoly nyomást helyezhetett volna a franciára.
Mindez persze csak elmélet, játék az esélyekkel. Jelenleg annyi biztos csak, hogy maradt a 31 pontos különbség Pinturault javára, és hogy a várhatóan javuló időjárási feltételeknek köszönhetően a küzdelmek szombaton az óriás-műlesiklással folytatódnak, vasárnap pedig a szlalommal zárulnak. Előbbiben nagyjából kiegyenlítettek az erőviszonyok, utóbbiban azonban papírforma szerint a francia sokkal jobb. Szlalomban a svájci valószínűleg eleve csak akkor indul el, ha lesz még tétje a dolognak.
A törölt versenyek után tehát Pinturault elméletileg dörzsölheti a tenyerét, hisz pontveszteség nélkül megúszta a lesiklást és a super G-t, ami egyszersmind azt jelenti, hogy jelentősen nőttek az esélyei a nagy kristálygömbre. Legalábbis matematikailag.
Bénító démonai legyőzésére, pályafutása legnagyobb sikerére készül a franciák világbajnoka | Eurosport
Bár Alexis Pinturault még mindig vezet az összetett világkupában, az előnye folyamatosan csökken Marco Odermattal szemben. Ráadásul a francia egy olyan hétvégén van túl Kranjska Gorán, amely minden bizonnyal a legrosszabb álmaiban fogja majd őt kísérteni. Szombaton óriás-műlesiklást rendeztek Kranjska Gorán.
A dolog azonban nem puszta matek, még akkor sem, ha a végén úgyis csak a megszerzett pontok számítanak. De épp Pinturault bizonyította már többször, legutóbb néhány nappal ezelőtt Kranjska Gorában, hogy a kristálygömbökért folyó szezonzáró versenyek sokkal inkább a pszichés állapotról, az érzelmek kezeléséről, a nyomás el-, vagy épp el nem viseléséről szólnak. Arról, hogy a versenyzők hogyan birkóznak meg a lelkükben dúló démonokkal.
Pinturault múlt hétvégi, a kiesése utáni nyilatkozatát teljesen átitatta a félelem. Minden szava arról árulkodott, mennyire retteg, hogy mint annyiszor, most sem fog sikerülni. Hogy most sem szerzi meg a nagy kristálygömböt. Vagy legalább a kicsit óriásban.
„Ahogy közeledett a második futam, a kételyek kezdtek egyre elhatalmasodni bennem. Nem vagyok jó passzban, nem felfelé ível a formám, ellentétben Marcóval. Ideges vagyok és kimerült. Fokozódik bennem a feszültség. És ott van Marco, akinek nincs semmi veszítenivalója.”
Gondoljunk csak bele, töröltek két versenyszámot a négyből. Azt a kettőt, amelyekben ő valószínűleg alig szerezett volna pontot. És megrendezik (remélhetőleg) azt a kettőt, amelyekben ő a jobb kettejük közül. Ha eddig elvárták tőle és ő is magától a győzelmet, akkor most még inkább. Most már meg kell nyernie, nincs más opció. Gondoljunk bele, vajon hány tekintet jön szembe vele a napokban, azt sugallva, hogy ’haver, ezt neked innen már meg kell csinálnod’?
A svájciak egyre élesebb csodafegyvere zseniális versenyzéssel jelentkezett be az összetett világkupáért | Eurosport
Marco Odermatt sokkal jobban nem hozhatta volna le a Saalbachban megrendezett gyors számos hétvégét, hisz szerzett előbb egy ötödik helyet lesiklásban, majd megnyerte a super G-t. A hátránya ezzel 210-ről 81 pontra csökkent az összetett világkupában. Bár a hátralévő versenyek elosztása nem neki kedvez, komoly nyomást helyezett az élen álló Alexis Pinturault-ra.
Ha eddig azt érezte, van teher a vállán, most valószínűleg úgy érzi, ólomtömbökkel megpakolt zsákokat kell cipelnie.
Lehet, hogy nőttek az esélyei, de ezzel együtt sokszorosára nőtt a rá nehezedő nyomás is. Ha ezt most meg tudja oldani, a hétvégén ő lesz a világ legfelszabadultabb és legboldogabb embere. 
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
10 ÓRÁJA
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
11 ÓRÁJA