Lara Gut-Behrami bő egy évtizede ott van a világ élvonalában, a világkupában a szlalomot elszámítva valamennyi szakágban ért már el kimagasló eredményeket. Elképesztő éremkollekcióval rendelkezett a világversenyekről is, az aranyérem azonban sehogy sem akart összejönni. Egészen a vasárnap befejeződött cortinai világbajnokságig, ahol két elsőséget is sikerült bezsebelnie. 


Az elmúlt években nemigen láthattuk Lara Gutot olyan oldottnak, fesztelennek és boldognak, mint az elmúlt héten Cortinán. Előbb világbajnok lett super G-ben, abban a szakágban, amelyikben annyira meggyőző volt az egész szezon során, és amelyikben annyira járt már neki az aranyérem. Egy héttel később pedig megnyerte az óriás-műlesiklást is, azt a számot, amelyikben több, mint négy éve nem állt már a dobogó tetején a világkupában. 
Két éve élete legrosszabb szezonját futotta. Az arei világbajnokságon nyolcadik, kilencedik és huszonegyedik helyeket szerzett. 2019-ban azon dolgozott, hogy újra magára találjon azok után, hogy három évvel korábban megnyerte az összetett világkupát, rá egy évre keresztszalag-szakadást szenvedett, a megelőző nyáron pedig feleségül ment a svájci futball válogatott középpályásához, Valon Behramihoz. 
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
11 ÓRÁJA
Gutnak mellékszerep jutott csupán a két évvel ezelőtti svédországi világbajnokságon. A média és a közönség is Wendy Holdenert ünnepelte, aki megvédte címét kombinációban, és persze Corinne Sutert, aki új felfedezettként két érmet is szerzett a gyors számokban. 
Larát a kezdetektől fogva az édesapja, Pauli Gut edzette, menet közben jó néhány szakember segítette a felkészülését, de a papa mellett mindvégig kitartott. A svájci szövetséggel időről-időre konfliktusba keveredtek: a szakvezetés szorosabb együttműködést szeretett volna, ők azonban igyekeztek a maguk útját járni. És most itt van két vb-arany, amelyeket nem kell magyarázni. Bebizonyították a kétkedőknek, hogy nekik volt igazuk. 
Az esélyeseké a két Super-G az alpesi sí vb első versenynapján | Eurosport
Az a két versenyző zárta győztesként az alpesi sí világbajnokság első két versenyét, a női és a férfi Super-G-t, aki a legnagyobb esélyes volt, hiszen a legutóbbi világkupa versenyeket is megnyerte. Mivel azonban Lara Gut és Vincent Kriechmayr is életében először lett világbajnok, és a nagy versenyekkel finoman szólva sem volt jó barátságban a múltban, mégsem intézhetjük el egy kézlegyintéssel a cortinai vb első versenyeit.
Az édesapjával való közös munkán túl maga a helyszín, Cortina is segíthette Gut világbajnoki szereplését. Mindössze kétórányira lakik ugyanis innen, jól ismeri a környéket, beszél olaszul, és a helyi ételekkel is kifejezetten jóban van. "Amikor idejövök és olaszul beszélek egy kicsit olyan, mintha hazajönnék" - mondta Gut. 
Miután megnyerte a super G-t és szerzett egy bronzot lesiklásban, néhány napra hazautazott udinei otthonába, hogy kipihenje az első hét fáradalmait. Otthon azt ehette, amit magának főzött, a saját ágyában alhatott és időt tölthetett a férjével is. "Ez volt az első alkalom, hogy egy vb közben hazamehettem. Nagyon jó érzés volt."
"Van egy házuk Udinében, és mivel Valon a Genoában játszik, van egy házuk ott is" - magyarázta Lara édesapja. "Imádja a tengert, úgyhogy ez így ideális a számára: egy ház a hegyekben és egy a tengernél."
Amikor 2016-ban összetett világkupát nyert, úgy tűnt, a pályafutása sínen van. A 2017-es St. Moritzban rendezett világbajnokságon azonban elszakította a keresztszalagját a bal térdében. Sérülését követően Mikaela Shiffrin lett a sportág első számú ünnepelt sztárja. 
"Újra meg kellett találnom önmagam" - mesélte Lara. "Ekkoriban nagyon sokat olvastam, így próbáltam meg visszanyerni a belső békémet."
"Iszonyú mélyen volt, amikor nem ment neki a sízés" - mondta Gabriela, az édesanyja. "Mi ott voltunk neki azokban az időkben, hogy támogassuk őt. Ő pedig most ezekkel az eredményekkel válaszolt."
Miközben super G-ben toronymagas favoritnak számított, óriás-műlesiklásban kis túlzással outsidernek is lehetett őt tartani. A női óriás az egész világbajnokság egyik legjobb versenyét hozta, melynek végén Gut mindössze két századdal verte Shiffrint. 
Két század döntött óriás-műlesiklásban, Lara Gut-Behrami a világbajnok | Eurosport
Csütörtökön a női óriás-műlesiklást rendezték meg az alpesi sí világbajnokságon. Ezzel elkezdődött a vb utolsó szakasza, amikor hagyományosan a technikai szakágak versenyeit rendezik meg. A múlt héten az időjárás okozta nehézségek miatt a szervezők szinte folyamatos csúszásban voltak az eredeti programhoz képest, de mostanra már teljesen sikerült utolérniük magukat.
"Csodálatos volt látni, ahogy megnyerte a super G-t, de az, hogy győzni tudott óriásban, mindent visz" - mondta az édesapja. "Általában hidegvérű vagyok, de akkor egy percre nekem is elszállt az agyam."
Második győzelmét követően Lara hazautazott, hogy lazítson egy kicsit, kifújja magát, és hogy elkezdjen összpontosítani a további szezonbéli céljaira, legfőképpen az összetett világkupára. Jelenleg a második helyen áll 42 pont lemaradással Petra Vlhova mögött úgy, hogy 11 verseny van még hátra. Gut az előttünk álló hétvégén jó eséllyel megelőzheti majd a szlovákot, hisz Val di Fassában két lesiklást és egy super G-t is rendeznek a nők számára. 
"Most ki kell élvezni az érmeket" - mondta az édesapja. "Aztán a világkupában igyekezzünk majd mindig csak az előttünk álló versenyre koncentrálni. Aztán reméljük a legjobbakat."
nzzconcordmonitor.com
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
11 ÓRÁJA
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
12 ÓRÁJA