A svájci alpesi sízés különösen eredményes időszakát éli, különösen az elmúlt hetekben, ugyanis Beat Feuz végre győzni tudott Kitzbühelben, ráadásul egymás után kétszer is, Lara Gut-Behrami pedig zsinórban négy versenyt nyert meg Super-G-ben. Az elmúlt években pedig a technikai szakágakban is olyan tehetségek érnek el sikereket, mint Marco Odermatt, vagy Ramon Zenhäusern. Azonban van egy versenyzőjük, Luca Aerni, aki 2017-ben hatalmas meglepetésre világbajnok lett kombinációban, de az elmúlt években olyan gyenge eredményeket ért le, hogy teljesen elhalványult sikeresebb, és tehetségesebb honfitársai mellett. Idén azonban újra jól megy neki a versenyzés. Az újra előtérbe kerülő síző a svájci SRF-nek adott interjút a visszatéréséről legjobbak közé.


Luca Aerni 2017-ben robbant be igazán, amikor hazai pályán, St. Moritzban hatalmas meglepetésre világbajnoki címet szerzett kombinációban. Az akkor 24 éves, kiemelkedő nemzetközi eredménnyel nem rendelkező svájci nem kisebb személyt tudott maga mögé utasítani, mint Marcel Hirschert. Aerni szerencsés módon a lesiklás után épp a 30. helyen állt a versenyben, így a műlesiklásban elsőként mehetett le a lehető legjobb állapotban lévő pályán, nem pedig a legjobb 30 után kellett lejönnie. Aerni ezen a versenyen úgy győzte le Hirschert, hogy a lesiklás után még 31 százados hátrányban volt, tehát a műlesiklás során sikerült fordítania, és minimális egy századmásodperces különbséggel megnyerte a vb-aranyat. Egy olyan versenyző győzte le a világ legjobbját műlesiklásban, akinek habár ez a legerősebb száma volt, addig csak elvétve tudott a legjobb 10 közé kerülni világkupa-versenyen.

luca-aerni-marcel-hierscher-vb-2017-min.jpg

Fotó: Eurosport

Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
10 ÓRÁJA
A következő szezon jól sikerült Aerninek, megszerezte idáig egyetlen világkupa-dobogóját, és hetedik lett a szakági világkupában. Az elmúlt két szezonban azonban borzasztó gyenge teljesítmény nyújtott, 2019-ben és 2020-ban összesen harmad annyi pontot szerezett a műlesikló világkupában, mint legjobb évében, 2018-ban. Tavaly már majdnem kiesett a 100-ból az összetettben. Aztán két héttel ezelőtt Flachauban végre a legjobb tíz közé került műlesiklásban, ráadásul kétszer is, egyik nap nyolcadik, a másik nap pedig hatodik lett. Az SRF pedig Flachau után készített vele interjút:
Ez volt az első top 10-es eredményed műlesiklásban, a 2018 januárjában elért zágrábi ötödik hely óta. Miért tartott ilyen sokáig, hogy újra tízbe kerülj?
Kicsit elvesztettem magam, amikor az eredmények már nem jöttek, töprengeni, rágódni kezdtem a dolgokon. Tavaly sílécet cseréltem, ennek köszönhetően ismét nyugodtabban tudtam síelni.
Túl nagy volt a nyomás a 2017-ben kombinációban elért vb-arany után?
Ezt nem mondanám, mert a következő szezonban életem legjobbját hoztam műlesiklásban, megszereztem első világkupa dobogómat Madonna di Campilglio-ban és hetedik lettem a szakági világkupában. De talán túl sokat akartam, ahelyett, hogy visszafogtam volna magam.
Változott-e valami, hogy most sikerült visszanyerni a könnyedséget a versenyzésben?
Voltaképpen semmi, a barátnőm ugyanaz, a családom továbbra is mögöttem áll. De azt kell mosdanom, hogy a koronavírus miatti lezárásnak is volt előnye, még a lezárás előtt tudtam tesztelni az új sílécemet, aztán két hónapra megállt az élet. Ez sokat segített, hogy ki tudjak kapcsolódni, és utána újra tudjak indulni.

luca-aerni-flachau-min.jpg

Fotó: Eurosport

2020-ban Salomon sílécekről Fischerre váltottál, ez azonnal megtérült, de voltak kétségeid a váltás kapcsán? Nem aggasztott, hogy esetleg az egész rosszul is elsülhet?
Három sikertelen év után, ez volt az egyetlen kiút. A kétségeken könnyen túl tudtam lépni, mert nem volt vesztenivalóm. Az elmúlt szezonok olyan gyengén sikerültek, hogy csak nyerhettem a dologgal. Volt két csapattársam Daniel Yule és Tanguy Nef, akikkel tudtam beszélni a márkáról, ez is sokat segített.
A személyiséged hogyan változott az elmúlt években?
Türelmesebb lettem, de mindig pozitív maradtam.
A közelmúlt jó eredményeivel az elvárások és a nyomás ismét növekszik, hogyan kezeled ezt manapság?
Szeretnék nyugodt maradni és ugyanúgy dolgozni, ahogy a nyáron tettem- a kombinációban is.
Minek kell történnie ahhoz, hogy tavasszal azt tud mondani, hogy ez a szezon jól sikerült?
Szeretném folytatni a szezont, ahogyan elkezdtem, szeretnék stabil maradni. Úgy gondolom, hogy idén sokat léptem előre, és meggyőződésem, hogy ez így fog folytatódni.
Aerni azóta, a hétvégén bravúros negyedik helyet szerzett a chamonix-i műlesikló versenyen, miután az elmúlt évek egyik legnagyobb előrelépését érte el a második futamban, ugyanis a 29. helyről ugrott előre a negyedikre. Igaz ebben jelentősen segítették a körülmények, ugyanis az eső miatt a pálya állapota rohamosan romlott a második futamban, és ez nagyon megnehezítette azok dolgát, akik nem az elsők között jöhettek le a lejtőn. Luca Aerni mindenesetre az elmúlt három év legeredményesebb hetén van túl, három top 10-es eredményével pedig biztosította helyét a világbajnokságra utazó svájci csapatban.
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
10 ÓRÁJA
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
11 ÓRÁJA