Igazságtalan volna azt mondani, hogy Mathieu Faivre középszerű óriás-műlesikló volt a Cortina d'Ampezzóben megrendezett világbajnokság előtt, de tény, nem volt tagja a közvetlen élmezőnynek. Szerzett azonban egy aranyérmet a vitatható körülmények között megrendezett parallelversenyben, és azóta szárnyal óriásban is. Mindenképpen tanulságos történet az övé.


Fél évszázada annak, hogy francia férfi síző legutóbb világbajnoki aranyérmet nyert óriás-műlesiklásban. Faivre azonban a parallelben szerzett győzelmével a zsebében, három nappal később behúzta ezt a klasszisokkal nagyobb presztízsű számot is Cortinán. 
Kétségtelen, ehhez kellett az is, hogy a szakági és az összetett világkupa éllovasa, a szezonban óriásban szinte makulátlanul versenyző Alexis Pinturault hibázzon, és kiessen. Faivre mögött Luca De Aliprandini végzett a második helyen, Marco Schwarz pedig a harmadikon.
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
TEGNAP - 22:33
"Tiszta beteg ez az egész, teljesen valószerűtlen"
- mondta
Faivre
a győzelmét követően.
"Büszke vagyok a teljesítményemre, még ha nem is volt minden tökéletes. Szerintem a legfontosabb az volt, hogy mindvégig hittem abban, hogy egyszer elérem ezt, és maximálisan elköteleztem magam a versenyszám mellett. Most iszonyúan boldog vagyok."
Egyszerre pokol és mennyország a franciáknak, parádés ezüstérem az olaszoknak férfi óriás-műlesiklásban | Eurosport
Drámai versenyt hozott a férfi órás-műlesiklás az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. Az első futam után toronymagas esélyesnek számító Alexis Pinturault hibázott és kiesett a másodikban, így honfitársa, Mathieu Faivre a parallel után megnyerte ezt a számot is az olasz Luca De Aliprandini és az osztrák Marco Schwarz előtt.
Faivre az első francia férfi, aki óriás-műlesikló aranyérmet nyert világbajnokságon azóta, hogy Jean-Calude Killy 53 évvel ezelőtt győzött Grenoble-ben. Ráadásul a 29 éves francia az első Killy óta, aki két számot is meg tudott nyerni ugyanazon a vb-n. Jó, a francia legendához nyilván így sem érhetett föl, hisz ő teljes söprést hajtott végre 1968-ban. Megnyerte mind a négy számot, amit akkor megrendeztek, a szlalomot, az óriást, a kombinációt és a lesiklást is. 
Faivre rendkívül ígéretes tehetségnek indult. Sorra nyerte a korosztályos versenyeket a legkülönbözőbb szakágakban, kivételes adottságait a 2010-es junior világbajnokságon is bizonyította, ahol mindössze 18 évesen nyerte meg az óriás-műlesiklást. 
A 2014-es szocsi olimpiára már nagy reményekkel utazott el, de be kellett érnie a csalódást jelentő 24. hellyel. 2016 volt az az év, amikor végre komolyan előre tudott lépni. Február 13-án ugyanis a Naebában megrendezett versenyen életében először dobogóra állhatott a világkupában. A következő szezon elején, 2016 decemberében pedig megszerezte első győzelmét is Val d'Isere-ben. 
"Érzésre, ösztönből mentem. De most jön a neheze, remélem ugyanis, hogy nem ez lesz pályafutásom csúcspontja"
- mondta ezt akkor.
A botrányos egyéni után egy nem túl igazságos csapat parallel versenyt rendeztek Cortinában | Eurosport
Kedden este a botrányos egyéni parallel verseny miatt forrongott a levegő Cortina d'Ampezzóban, az alpesi sí világbajnokság helyszínén. Sajnos a vb programjában már 16 éve bemutatkozó csapatversenyre se tűztek új pályát az illetékesek, de legalább annak a szabályzata volt már annyira kiforrott, hogy így is nagyjából fair versenyt tudtak rendezni, amelyet Norvégia nyert meg.
Néhány hónappal később St. Moritzban összejött az első vb-cím is, igaz ekkor még csak csapatban. A 2018-as pjongcsangi olimpián hetedikként zárt, amivel messze elmaradt azoktól az elvárásoktól, melyeket magával szemben támasztott. Ráadásul ezzel csak a negyedik legjobb francia lett, ugyanis Pinturault bronzérmet szerzett, de megelőzte őt Fanara és Muffat-Jeandet is. 
Frusztrált volt és csalódott, és ennek hangot is adott. "Rosszul vagyok ettől az eredménytől. Fütyülök a csapatfotózásra, pont nem érdekel. Saját magam miatt vagyok itt, a saját versenyem miatt" - mondta dühösen és elkeseredetten. A csapatvezetés ezt meglehetősen zokon vette, és Faivre hiába kért elnézést a közösségi médiában, nem indulhatott el a csapatversenyben és az első géppel hazaküldték Franciaországba. 
Az ezt követő időszakban egy söldeni dobogót leszámítva nem hozta azokat az eredményeket, amelyeket elvárt volna magától. Az idei szezonban például a világbajnokság előtt egy nyolcadik hely volt a legjobbja, de általában a 15-20. hely környékén végzett. 
És, hogy milyen az élet? Hogy hogy képesek a tendenciák, az energiák alapvetően megfordulni? Jött a világbajnokság, és annak az első alkalommal megrendezett, sok szempontból unfair, de tán az sem túlzás, hogy botrányos parallelversenye. Nem Faivre volt ugyan a leggyorsabb, de a szabályok értelmében ő lett a győztes. Persze az anomáliák miatt ő a legkevésbé sem okolható, hisz csak tette a dolgát, a legjobb tudása szerint síelt, és élt a lehetőséggel.
Az alpesi világbajnokság óriás versenyeit csak a parallel csúfítja el - Vélemény | Eurosport
Véget ért az alpesi sí világbajnokság. Cortina d'Ampezzo és a Dolomitok káprázatos háttérként, a két hétvége vébéhez valóban méltó versenyekkel szolgált. Örülhetünk, örülünk is neki. Ínséges időkben nagy pazarlás lenne nem. Ugyanakkor nem elhallgatható az, hogy mégis mi szükség volt a két hétközi szégyenfoltra, a parallel csapatra és egyénire. Semmi.
Az igazán nagy dolog azonban nem is ez, hanem ami azóta történt. Világbajnokként állt oda három nap múlva az óriás rajtjához. Bátran síelt, engedte a léceit, tehette, hisz ő ott már csak nyerhetett. És nyert is, még ha ehhez mások hibája is kellett. A két vb-címét pedig megfejelte Banskón egy második hellyel és egy győzelemmel. 
Két hét alatt többet nyert, mint pályafutása során addig összesen. Nyilván nem lett egycsapásra jobb síző, mint előtte volt, egyszerűen csak elhiszi, hogy most már ő is ott van a legjobbak között.
Malaca volt egy vacak versenyen. Ezt a malacot le is vághatta volna, és lakmározhatott volna belőle egy jót, ő azonban gondozza és hizlalja tovább. 
részben LCI
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
TEGNAP - 22:32
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
TEGNAP - 21:27