Sofia Goggia olyat vitt véghez Lake Louise-ban, amit ebben az évezredben eddig csak Lindsey Vonntól láttunk.

A 29 éves olasz síző mindössze a harmadik versenyző a női mezőnyben, aki képes volt a teljes söprésre Lake Louise-ban, azaz megnyerte a két lesiklást és a super-G-t is. Lindsey Vonn ezt háromszor is megtette, 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben, a német Katja Seizinger pedig 1997-ben tudott triplázni.
Goggia, aki lesiklásban az olimpiai bajnoki cím védője, azt mondta a szombati győzelme után, hogy a super-G komoly kihívást jelent majd a számára.
Peking 2022
Az olimpiai bajnok legrosszabbkor sérült meg, veszélyben a pekingi indulása
25/01/2022 08:25
„Tavaly nem nagyon ment ez a szám, mert az átállás nem sikerült valami jól. Úgyhogy ez a mai a legnagyobb győzelmem a három közül” – mondta Goggia a vasárnapi győzelme után.

Sofia Goggia három nap alatt harmadszor verte végig az egész mezőnyt


A két lesiklás során klasszisokkal jobb volt a többieknél, mondhatni, bucira verte a mezőnyt, a super-G azonban kiélezett versenyt hozott közte és Lara Gut-Behrami között. A svájci jött korábban, így az olasz idejét már az övéhez mérték. Végig Gut állt jobban, nagyjából két tizeddel, mivel azonban Goggia több sebességet tudott megőrizni a pálya aljára, végül 11 századdal ő szerezte meg a győzelmet.
„Amikor megláttam a zöld fényt, azt hittem, menten felrobban a szívem. Nem akartam elhinni, hogy képes voltam megnyerni ezt a versenyt. Most először tudtam igazán jól váltani lesiklásról super-G-re.”
Az, hogy triplázott Lake Louise-ban, már önmagában történelmi tett, van azonban itt még valami. Azzal, hogy mindkét lesiklást megnyerte a hétvégén, zsinórban már hat győzelemnél jár ebben a szakágban. Még januárban Crans Montanában nyert kettőt, előtte St. Antonban és Val d’Isere-ben is győzni tudott. Legutóbb a tavaly decemberi első Val d’Isere-i lesiklást nem tudta megnyerni, de egyébként ott is másodikként zárt.
Ki tudja, ha január 31-én nem sérül meg Garmischban, és nem törik el a térdében egy csont, a sorozata akár jóval hosszabb is lehetne. Lesiklásban egyértelműen ő Lindsey Vonn utódja.
https://i.eurosport.com/2021/12/05/3266803.jpg
Ők ketten abban is hasonlítanak, hogy mindig hihetetlen akarattal és elszántsággal küzdötték vissza magukat a sérüléseik után. Abban viszont különböznek, hogy míg az amerikai lesiklása, különösen a pályafutása első részében, olyan finom volt és könnyed, ahogy egy festő dolgozik a vásznon, addig az olasz merész, bevállalós és agresszíven támadja a pályát.
Goggia eléggé későn érő típus. Mára úgy lett a lesiklás királynője, hogy első győzelmét csak 2017 márciusában sikerült megszereznie. Azon a lejtőn győzött Koreában, ahol egy évvel később olimpiai bajnok is lett. A késői robbanás persze nem volt véletlen, hisz a megelőző években gyakorlatilag folyamatosan sérülésekkel küszködött.

Sofia Goggia

Fotó: Getty Images

Először első világkupa-szezonjában, 2013-ban sérült meg a térde, 2015 januárjában nagy nehezen visszatért, de mivel fájdalmak gyötörték, műtétre volt szükség. Ezzel hosszú időre újra búcsút inthetett a versenyzésnek.
Goggia egyébként egy vidám, erős karakterű, társaságkedvelő lány, aki mindig is a versengésben tudta magát igazán kifejezni. Annak idején a fiúkat is le akarta győzni, és sosem félt semmitől. Elesett, megsérült, de nem foglalkozott vele, ment tovább, mintha mi sem történt volna. Saját bevallása szerint épp ez okozza később a problémái egy jelentős részét.
https://i.eurosport.com/2021/12/04/3266152.jpg
„Mindig kerestem a határokat, és mindig le akartam dönteni őket. Idővel megtanultam, hogy sokkal jobb, ha egy lépéssel korábban megállok.”
Egyszer volt olyan, hogy lecsúszott a sífelvonó üléséről, gyors reflexeinek köszönhetően azonban megkapaszkodott a lábtartóban. Ott várt szépen nyugodtan, amíg jöttek és lesegítették őt onnan. A vele lévő többi gyerek rémült volt, ő azonban halálos nyugalomban várta a megmentőit.
Ha valaki arra kíváncsi, milyen a civil Sofia Goggia, Instagram-oldala ad is támpontot, meg nem is. Jelenleg ugyan nem jár senkivel, de ha járna sem posztolná ki a magánéletét. A sízésen kívül a bergamói farmjába enged betekintést, ahol tyúkokat nevel, amelyek organikus tojásokkal látják el őt és a környékbelieket.
Imádja a kutyákat, van egy ausztrál juhásza, aki Belle névre hallgat. Szívesen segít másoknak, nagyon szeret fényképezni, de azért néha az éjszakai életbe is beveti magát barátnőjével, a snowboardos Michela Moiolival.


A vágy persze azóta sem veszett ki belőle, hogy küzdjön, és űzze-hajtsa magát a céljai felé. Ez a vágy genetikailag kódolva van benne, de most már keveredik egy egészséges realista hozzáállással.
„Már nem tervezek hosszú távra. Eldöntöttem, hogy mindig csak a következő napra, a következő versenyre összpontosítok.”
Ez a gondolkodásmód már eddig is kifizetődött a számára, de azért akadnak még elérendő célok, melyek motiválják őt. Hogy mást ne mondjunk, a pekingi olimpia.
Addig sincs azonban megállás, a hétvégén ugyanis St. Moritz következik a női gyors számosoknak, ahol super-G-versenyt rendeznek majd.
via CBC, Corriere della Sera
Cortina d'Ampezzo
8 napon belül ismét nagyott esett Goggia, lehet, hogy ezúttal nem úszta meg karcolásokkal
23/01/2022 12:40
Cortina d'Ampezzo
Goggia továbbra is megállíthatatlan lesiklásbán, már a negyedik versenyét nyerte a szezonban
22/01/2022 12:33