Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Marco kontra Marco: Odermatt kihívója hatalmasat vállalt, de ha bejön neki, visz mindent

Kálmán Laci

Frissítve 24/12/2023 - 10:15 GMT+1

Marco Schwarz komoly kihívója lett a címvédő Marco Odermattnak a nagy kristálygömbért folyó harcban a 2023/2024-es szezonban. Az osztrák a három idei második helye után Madonnán megszerezte első győzelmét is, amivel átvette a vezetést az összetett világkupában. Ráadásul a számára talán leginkább idegen szakágban, lesiklásban is szerzett már egy top10-es helyezést.

Marco Odermatt olyat tett, amire eddig csak Stenmark volt képes

Marco Schwarz sokoldalúsága összetett világkupa-címet érhet. Nagyot vállalt az osztrák, de ha megcsinálja, az nagyon komolyat szól majd.
Marco Schwarz történetében érdemes visszamenni minimum a 2021-es szezonig, amikor is úgy lett harmadik az összetett világkupában Alexis Pinturault és Marco Odermatt mögött, hogy övé lett a szlalom kristálygömbje.
Három éve tehát még egyértelműen ez volt a legerősebb száma, olyannyira, hogy ezen kívül csak óriás-műlesiklásban versenyzett. Gyors számokban egészen a tavalyi szezonig nem is állt rajthoz, kivéve kombinációban.
Az elmúlt néhány évben azonban kísérletezgettek az edzőivel, és kiderült, hogy Schwarz képességeihez a gyors számok is passzolhatnak. Erre volt kiváló példa a januári wengeni lesiklás, ahol a hatodik helyen zárt.
Ebből kiindulva az idei felkészülése már kifejezetten a gyors számok jegyében zajlott, és nem is nagyon tervezték, hogy szlalomban is indul majd. Ugyanazzal az óriás-Super-G-lesiklás hármassal terveztek, amely számokban Odermatt is versenyez, és amelyekre Pinturault is fókuszál ebben a szezonban.
Mivel azonban Söldenben az óriás-műlesiklást törölték, ahol pedig Schwarz az élen állt az első futam után, a stábjával úgy döntöttek, elindul Gurglben, szlalomban. Mi baj lehet, gondolták.
Nemhogy baj nem lett, Schwarz kiválóan versenyzett, és saját maga, valamint edzői meglepetésére is a második helyen végzett Manuel Feller mögött.
„A felkészülés során az óriás-műlesiklásra és a gyors számokra összpontosítottunk. Éppen ezért a gurgli versenyig úgy gondoltuk, Marco a szlalomversenyek közül jó néhányat ki fog majd hagyni a világkupa-sorozatban. Most azonban úgy gondoljuk, indulni fog a hátralévő műlesikló versenyeken is” mondta akkor a vezetőedző Marko Pfeifer.
picture

Marco Schwarz, Alta Badia

Fotó: Getty Images

Ráadásul ezt követően kiválóan állt át a gyors számokra, ugyanis néhány nappal később már kiváló időket repesztett lesiklásban Beaver Creekben. Más kérdés, hogy az amerikai versenyeket törölték, így ott nem derülhetett ki, mire lehetett volna képes.
Odermatt tehát aggódhat, illetve, mivel ő nem az az aggdós fajta, mondjuk inkább úgy, új kihívót kapott az idén az összetett világkupáért folyó harcban. Ráadásul Schwarz egy másfajta kihívást jelent, mint Aleksander Aamodt Kilde, hisz az osztrák szlalomban is versenyez, egy olyan szakágban, ahol a svájci nem, így ő ott csak tehetetlenül nézheti, ahogy a riválisa gyűjtögeti a pontokat.
Schwarz számára egyelőre minden rendben, hisz az eddigi nyolc versenyből négyszer állt dobogón, és hétszer végzett a top 10-ben. Mivel Madonnán kiváló második futamot síelt, és megnyerte a szlalomot, az összetett világkupában nyolc ponttal már ő vezet Odermatt előtt.
Ha az osztrák harcban akar lenni a nagy kristálygömbért, komoly három hónap elé néz. Szorgosan kell, hogy gyűjtögesse a top 10-eket, vagy inkább a top 5-öket és a dobogókat. Összesen 33 verseny van még hátra, ami mind mentálisan, mind fizikálisan komoly igénybevételt jelenthet majd a számára.
Karácsony után jön Bormio, januárban pedig, ha lehet még inkább felpörögnek majd az események. Mindez rengeteg utazással, médiamegjelenéssel jár, ami iszonyú kimerítő lehet heteken, hónapokon keresztül.
„Jól érzem magam fizikálisan, úgyhogy rendkívül optimista vagyok” – mondta a madonnai szlalom előtt. „Ha valami problémát érzek, arra azonnal reagálni fogok.”
A legkimerítőbb szám most az óriás-műlesiklás a számára, ugyanakkor ez az a szakág, ahol talán a legerősebb, még úgy is, hogy jóval kevesebbet készül rá, mint korábban. A programjába eddig remekül beillesztette a Super-G-t és a lesiklást, igaz, ezekben a szakágakban több versenyt is törölni kellett.
A két gyors szám ugyanakkor extra kihívást is jelent a számára, hisz nagyon komoly a sebesség, nagyon kell koncentrálni, és neki ugye ezekben kevesebb tapasztalata van, mint a specialistáknak. Talán még ennél is nagyobb próbatételt jelent azonban a zsúfolt program, ami rengeteg autózással és mindenféle kötelezettséggel jár. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy nagyon nehéz lesz a versenyzésre és az edzésekre koncentrálnia.
picture

Marco Schwarz

Fotó: Eurosport

Kulcsszerep juthat a szlalomnak a következő hónapokban, ami ironikus, hisz ebben a számban nem is nagyon akart versenyezni az idén. A műlesiklás azért is fontos lesz, mert Odermatt itt nem versenyez, illetve azért is, mert a másik három szakágban a svájci valamelyest jobb, mint az osztrák. Kedvezhet továbbá Schwarznak, hogy szlalomversenyeket törölnek a legritkábban rossz időjárási viszonyok miatt.
Az osztráknak okosan kell versenyeznie. Egyrészt folyamatosan figyelnie kell a testét, és ha kimerültnek érzi magát, szüneteket kell beiktatnia. Plusz néznie kell azt is, mely versenyszámokban hogyan alakul a formája, és ezeket az esetleges szüneteket azokra a versenyekre időzíteni, amelyekben a legkisebb az esélye a jó eredmény elérésére.
Hiába volt ugyanis az az eredeti terv, hogy a gyors számokra koncentrál, ha szlalomban lesz a legerősebb, akkor lehet, hogy mégis inkább a lesiklást kell majd – legalábbis időnként - elengednie.
Mentálisan előnyben lehet Odermatt-tal szemben abban a tekintetben, hogy ő a kihívó. Neki nem kell védenie semmit, megpróbálhat mindent, és legfeljebb nem sikerül. Az nyilván nem igaz, hogy nincs veszítenivalója, de az biztos, hogy jóval kevesebb, mint a svájcinak.
Az ő malmára hajthatja a vizet, hogy nagyon gazdaságosan síel, jól sáfárkodik az energiáival, valamint az is, ha az elmaradt gyors versenyeket nem tudják, vagy nem is akarják majd pótolni. A célja mindenképp az kell, hogy legyen, hogy a lehető legtovább nyílt maradjon a küzdelem az összetett világkupa-címért.
És akkor a végén már bármi megtörténhet.
picture

Marco Schwarz és Marco Odermatt

Fotó: Getty Images

via részben Die Presse

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés