Marco Odermatt tényleg hatalmas tehetség és kiváló versenyző is. Ha a komolyabb sérülések elkerülik, egészen kivételes pályafutás várhat rá.

A 24 éves svájci ráadásul az idei szezont győzelemmel nyitotta Söldenben, ahol megnyerte a hagyományos óriás-műlesiklást. Ez mindenképpen önbizalmat adhat neki a következő versenyekhez.
A korábbi hatszoros junior világbajnok tehát most már a felnőttek mezőnyében is az, akit a többiek meg akarnak verni. És nem véletlen, hogy óriásban a legjobb, mindig is ez volt a kedvenc száma.
Sölden
Az óriás-műlesiklással megkezdődött a szezon, de hiába keressük Pinturault-t a top3-ban
24/10/2021 13:21
„Ez a leginkább összetett szakág” – mondta Odermatt. „Agresszíven, erőteljesen kell síelni, hogy meg tudj birkózni a meredek, jeges lejtőkkel, a lapos részeken azonban inkább lágyan, egyenletesen kell siklani a kapuk között.”
Szó sincs azonban arról, hogy a szám specialistája volna, ugyanis egyre komolyabb sikereket ér el a gyors számokban is. Két éve teljesítette első versenyét a Streifen, Kitzbühelben, azon a lejtőn, mely talán a legkomolyabb kihívást jelenti a sízők számára.
„A Streif nagyon technikás, ami tulajdonképpen kedvez nekem” – mesélte kissé fanyarul, majd gyorsan hozzátette, „ugyanakkor az első edzés iszonyú ijesztő volt számomra.”
A bátorsága azonban kifizetődött, hisz értékes pontokat szerzett élete első kitzbüheli lesiklóversenyén.
Az edzői és a csapattársai is egyetértenek abban, hogy hatalmas potenciál van benne, ebben a szakágban is. Ezen a télen talán meg is szerzi az első győzelmét lesiklásban. A lécszállítója, a Stöckli, első számú versenyzőjének tette meg őt, és egy külön embert is rendelt mellé, aki a segítségére van, ha szüksége van rá. Marco egyébként gyakorlatilag Stöcklivel a lábán nőtt fel.
https://i.eurosport.com/2021/11/23/3259055.jpg
„Tizenegy éves voltam, amikor bevettek a csapatukba” – mesélte büszkén.
A szemei ragyognak, amikor a sízésről beszél. Látszik az arcán, ahogy eszébe jut a sok érzelem, gondolat és kép a versenyekkel kapcsolatban.
„Bármit csinálok, azt élvezettel csinálom, és maximális elkötelezettséggel” – bár azt azért elismerte, hogy még neki is van olyan, hogy nem tudja elviselni a hónak még a látványát sem. „Tavasszal azt érzem, hogy valami meleg helyre kell utaznom, és úsznom kell az óceánban. Ilyenkor imádok a családommal és a barátaimmal lenni.”
„Aztán júliusban már újra léceken vagyok, nem ritkán már hajnali ötkor. Azért elismerem, vannak jobb dolgok is az életben, mint nekivágni az edzéseknek a hegyekben hajnali ötkor.”
Tavaly öt századdal kapott ki a söldeni versenyen, most azonban nem talált legyőzőre. Svájciként legutóbb Didier Cuche tudott nyerni ezen a lejtőn.
https://i.eurosport.com/2021/11/23/3258899.jpg
„Fantasztikus érzés, hogy győzni tudtam, ennél jobban nem lehet kezdeni a szezont. A vége nem volt könnyű a fények miatt, hol sütött a nap, hol pedig árnyék volt. De megnyerni rögtön az első versenyt, az önbizalmat ad.”
„Ez amúgy is egy különleges hely a számomra, hisz 2016-ban itt szereztem az első világkupa-pontjaimat. Tavaly dobogón állhattam jó barátommal, Ginóval [Caviezel], most pedig győzni tudtam a család és a rajongóim előtt.”
„A példaképem, Didier [Cuche] nyert itt legutóbb svájciként, és ha megnézem a többi győztes névsorát…, egészen hihetetlen.”
„A nyáron borzasztóan keményen dolgoztam, hogy készen álljak Söldenre. Tudtam, hogy jó lehetek, bár itt sosem egyszerű, hisz nem tudhatod, hol tartasz a többiekhez képest. A hó meglehetősen agresszív volt, úgyhogy magabiztos voltam az első futamban.”
https://i.eurosport.com/2021/11/23/3259057.jpg
„Hogy mi döntött a végén? Mindig az dönt, ki mennyire érzi a havat. És a századok végre az én oldalamon álltak.”
Sokan már most elkezdték számolgatni a pontokat. Mármint, hogy Odermatt előnyt szerzett Alexis Pinturault-val szemben, aki ötödikként zárt.
„Én még nem gondolkodom ilyesmiben. Persze, a célom a nagy kristálygömb, de hosszú még a tél.”
Odermatt a hétvégén ismét bizonyíthat, méghozzá Lake Louise-ban, ahol lesiklást is super G-versenyt is rendeznek.
via skiservice, lematin.ch
Alpesi Sí
Mennyire orvosolja a világkupa igazságtalanságait az új versenynaptár?
22/10/2021 10:55
Lake Louise
Kettős osztrák siker született Lake Louise-ban
27/11/2021 21:32