Miután Beat Feuz pénteken megnyerte a Wengenből Kitzbühelbe áthelyezett lesiklást, vasárnap ismét győzni tudott a Streifen. Ha valakinek eddig lettek volna kétségei, a svájci most végképp bebizonyította, hogy ő minden idők egyik legnagyobb lesiklója. 


Tíz éve versenyez már ezen a lejtőn, mely lejtő eddig ellenállt neki. Aztán amikor ők ketten, a Hahnenkamm és Beat Feuz végre összhangba kerültek egymással, egyszerre csak minden annyira magától értetődővé vált. Pénteken teljes gőzzel vágott neki a lejtőnek, csodálatosan síelt és győzött, vasárnap pedig ugyan volt egy kis biztonsági tartalék a menetében, de még így is a leggyorsabb tudott lenni. Negyvennyolc órán belül kétszer is megszerezte azt a trófeát, mely a lesiklók számára  a legértékesebb. 

Bő három éve magasan a mezőny fölött


Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
Huszonkilenc éve fordult elő legutóbb, hogy valaki egy versenyhétvégén két lesikló-győzelmet is szerzett Kitzbühelben. De Feuz összességében is csak a harmadik, ráadásul a harmadik svájci, akinek ez sikerült Pirmin Zurbriggen (1985) és Franz Heinzer (1992) után. 
Feuz úgy érkezett Kitzbühelbe, hogy ez volt az egyetlen nagy győzelem, amely még hiányzott az eredménysorából, és úgy távozott, mint a szakág valaha volt egyik legnagyobbja. Kevesen dominálták úgy a lesiklást, mint ő. Az elmúlt három szezonban mindannyiszor megnyerte a szakági kristálygömböt, és az idén is ő áll a pontverseny élén. 
Egy igazán nagy síző egyik ismérve, hogy a legkülönbözőbb körülmények között is jól tud teljesíteni. Pénteken a tapadós hóban és a kiváló látási viszonyok között maximális támadást intézett a lejtővel szemben. Feuz ott is tojástartásban ment, ahol a többiek felegyenesedtek, és kompromisszumot nem ismerve, szinte síugróként ment neki az ugratóknak. A cél előtti utolsó ugratónál, melyet sokan kritizáltak a veszélyessége miatt, nem kevesebb, mint 80 métert repült. 
Jött a vasárnap, amikor olyan sötét volt, hogy sokan nem vették észre a pályán az éjszaka lefagyott puklikat. Érzéssel síelt, pont annyira nyomta neki, ameddig még biztonságosnak érezte. Másfél másodperccel lassabb volt, mint pénteken, de így is verhetetlen.
Feuz nyerte az óriási bukásokat hozó lesiklást Kitzbühelben | Eurosport
Beat Feuz győzött a férfi alpesi síelők világkupa-sorozatának pénteki lesikló versenyén az ausztriai Kitzbühelben. A 33 éves svájci síző, a szám 2017-es világbajnoka azzal tudott az élen végezni, hogy a 3312 méter hosszú, nagyon nehéz pályán végig stabilan, kontrolláltan jött le.
Az, hogy Feuz kivételes tehetség, elég korán nyilvánvalóvá vált. A junior világbajnokságon négy szakágban is érmet tudott nyerni. Didier Cuche emlékszik rá, hogy már akkor elismerően beszéltek róla, amikor még csak először edzett a felnőttek között. "Itt jön valaki, aki képes lehet nagy dolgokat elérni."
Később épp a tehetsége, a korai kiemelkedő eredmények jelentették a gátját a fejlődésének. Juniorként annyival jobb volt, mint a többiek, hogy megtehette, hogy hanyagolja az erőnléti edzéseket. Az első felnőtt edzője durván kiakadt az első edzőtáborban. "Ha ilyen nehézkesen mozogsz legközelebb is, azonnal hazaküldelek" - mondta Sepp Brunner. A többiek maguk között csak 'gömbvillámnak' hívták. Az ekkortájt sorozatos keresztszalag-szakadások elsősorban a megfelelő erőnlét hiányának voltak betudhatók. Feuznak két szezonja is ráment a sérülésekre.
Ez idő alatt a szövetség biztosította számára, hogy nyelvtanulás céljából Vancouverben töltsön egy hosszabb időszakot. Ez arra mindenképpen jó volt, hogy volt feladata, nem kallódott el. Igaz, a gyorséttermek jobban érdekelték őt, mint a suli. Brunner véletlenül találkozott vele, amikor a svájci csapat elutazott egy tesztversenyre a 2010-es olimpia helyszínére. "Elvesztegeted a tehetségedet" - mondta neki a mester.
Az, hogy Feuz nem fektetett nagy energiát a nyelvtanulásba, ma is jól látható a sajtótájékoztatókon. A kérdésekre angolul és németül válaszol. De ezért senki sem hibáztatja őt, a legszebb történeteket úgyis a léceivel rajzolja. Még szótár sem kell hozzá, hogy ezeket megértsük.

Érzésből és ösztönösen


A fenti történetek is alátámasztják, mekkora tehetséggel áldották őt meg odaföntről. A lesiklásban borzasztóan fontos, hogy a síző minden egyes mozdulatát a lehető legnagyobb meggyőződéssel hajtsa végre. De Feuz még ezt is elképesztő könnyedséggel tudja megtenni. Ehhez olyan érzékenységre van szükség a lábfejében, mint egy zongoristának az ujjaiban. Pont akkora nyomást kell kifejteni, ami megfelelő gyorsulást ad a léceknek a kanyarokban. És szükség van még kivételes ösztönökre, hogy a másodperc tört része alatt képes legyen meghozni a megfelelő döntéseket. 
Akkora dráma zajlik Kitbühelben, hogy az még arrafelé is ritka | Eurosport
Már az előjáték sem volt akármilyen: első lendülettel Wengenből egy lesikló és egy műlesikló versenyt át kellett rakni a Steifre, mert megjelent a koronavírus brit mutánsa a helyi szállodások között, így bármennyi munkát és pénzt költöttek a szervezők az előkészületekre, a Lauberhonrennen elmaradt, néhány brit síturista miatt, akik úgy gondolták, hogy nekik a pandémia kellős közepén is Wengenben kell karácsonyozniuk.
Vasárnap a versenyt félbeszakították, mert a pálya felső részére ereszkedő ködfelhő kezdett egyre sűrűbb lenni. Épp akkor, amikor Feuz következett volna. A svájci konstatálta a helyzetet, vett egy mély lélegzetet. Az újraindítás előtt megkérdezték, mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy rajtra kész legyen. Ő két percet mondott. Szereti, ha nincs túl sok ideje és így nyomás alá kerül. Élesebb lesz a koncentrációja. A felső rész amolyan vakrepülés volt: rajt, Mausefalle, Steilhang - itt minden érzésből ment, nem feszegette a határokat.
Feuz veszített némi időt és sebességet, de aztán, amikor a Hausbergnél járt, volt egy terve. Nem vette olyan szűken, mint pénteken, amikor olyan veszélyesen mélyre került. Ezúttal adott magának egy kis teret, magasabban maradt és így felépített egy tempót, ami végül meghozta számára a győzelmet. Az utolsó ellenőrző pontnál egy századdal még Johan Clarey mögött volt, de a pálya alsó részén úgy hasított, mint senki más, és végül 17 századdal megverte a franciát. 

Mennyit ér egy ekkora győzelem?


Sokáig kivárt a győztesnek járó interjú előtt. Kitisztult az ég, nem ez lett volna az első alkalom, amikor valaki ilyen körülmények között magas rajtszámmal is össze tud rakni egy szenzációs menetet. Nem történt azonban meglepetés, és a svájci a pénteki pótló verseny után megnyerte a valódi kitzbüheli lesiklást is. A lejtő ugyanaz volt, és nem csak a körülmények voltak mások, hanem a pénzdíj is. Pénteken 52 ezer eurót kapott a győztes, míg vasárnap 81-et. 
Feuz megszerezte pályafutása 49. és 50. dobogóját és a 15. győzelmét. Ez azt jelenti, hogy csupán a pénzdíjakból is megkeresett már bő egy millió svájci frankot, nem beszélve a reklámszerződésekről, melyekből ennek a többszörösét is. Mindez kárpótolhatja őt a sok szenvedésért és fájdalomért, hisz a svájcinak nemcsak sikerekből, sérülésekből is kijutott bőven az évek során. 
Magányosan a célban, miután túlélted a Streifot | Eurosport
Pár maroknyi férfi, a legjavából, ma ismét nekiveselkedik a világ legvérszomjasabb lejtőjének. Rendhagyó módon két nap alatt ketten is elmondhatják majd magukról, hogy megnyerték a Hahnenkammrennen lesiklását, de meg is tudják így élni idén, tízezresével őrjöngő hegyi emberek hiányában? Egy éve ilyenkor, a kitzbüheli hétvége nyitónapján azonosították az első európai fertőzöttet Franciaországban.
A mélypont 2012 őszén érte őt utol, amikor egy fertőzés miatt sürgősségi műtétet kellett végrehajtani a térdén. A helyzet annyira komoly volt, hogy még az amputáció lehetősége is fölmerült. Feuz ekkor már azzal is boldog lett volna, ha valaki garantálni tudta volna a számára, hogy még egyszer életében lecsúszhat a Streifen. 
Az egykoron oly kritikus Brunner lett a svájci saját egyéni edzője. Feuznek el kellett temetnie magában azt az álmot, hogy összetett világkupa-győztes lehet és muszáj volt csak a gyors számokra koncentrálnia. Valószínűleg a kivételes tehetségének köszönhető, hogy a történtek ellenére ekkora síző vált belőle. 
Végül nem vesztegette el a tehetségét, mert megértette, hogy a kellő mennyiségű és minőségű erőnléti edzés is szükséges ahhoz, hogy hosszú és eredményes pályafutás lehessen az övé. Ő ma már nem a gömbvillám, hanem egy zseni a léceken. 
nzz.ch
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13