Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

10 évig várt a győzelemre, majd elment bulizni New Yorkba – Holdener csodás vasárnapja

Sergő Z. András

Frissítve 29/11/2022 - 10:56 GMT+1

105 műlesikló-futam és 30 dobogós helyezés után végre összejött az első győzelem Wendy Holdenernek. Vasárnap Killingtonban, Mikaela Shiffrin hazai pályáján szerezte meg első győzelmét annyi második és harmadik hely után. A furcsamód Anna Swenn-Larssonnal megosztott első helyet azonban számos pályatárs is méltatta, és az is kiderül, mi volt a mostani siker záloga.

Wendy Holdener

Fotó: AFP

„Még nem igazán fogtam fel” – nyilatkozott Wendy Holdener a svájci állami televíziónak, miután hosszú-hosszú várakozást követően végre műlesikló világkupa-futamot nyert, életében először. „Kemény nap volt. Tudtam, hogy nehéz körülmények várnak. Aztán amikor átértem a célvonalon, és megláttam a nullát, tudtam, hogy megérte. Nagyon boldog voltam.”
A 29 éves svájci alpesi síző 19 évesen, 2013. március 10-én állt először dobogón világkupán. A németországi Ofterschwangban a második helyet szerezte meg a szlovén Tina Maze mögött. Ezt számos siker követte.
picture

Holtversenyes svéd-svájci győzelem a killingtoni szlalomban - videó

Holdener egy ideje ott van az élmezőnyben. Szlalomban 2016-2019 között négyszer egymás után végzett a szakági összesítés dobogós helyén, kombinációban pedig még ennél is jobban ment neki: kétszer elnyerte a kis kristálygömböt.
Pyeongchangban a csapattal olimpiai bajnoki címet nyert, majd a 2019-es aarei világbajnokságon is győztes csapat tagja volt. Emellett a kombinációban kétszeres világbajnok 2017-ből és 19-ből.
De a világkupa az más. Holdener 105-ször indult szlalomban, amiből harmincszor dobogóra ért. Óriási teljesítmény, de a győzelem mindig hiányzott.
Nyert futamot kombinációban is, de az igazi siker azért mégis a négy nagy szám valamelyikében elért első hely. A 30 futamból 11-szer Mikaela Shiffrinnel együtt állt a dobogón, még idén is. A szezont a finnországi Leviben két győzelemmel kezdte az amerikai, sőt, most vasárnap is az első helyen állt az első futam végén. Minden az amerikai újabb, az idei három versenyből a harmadik sikere mellett szólt. Ez a hatodik év, hogy versenyt rendeznek Killingtonban, eddig mind az ötöt Shiffrin nyerte.
A svájci második helyen állt az első futam után, és utolsó előttiként érkezve századra pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a svéd Anna Swenn-Larsson. Ezután már „csak” azt kellett ki szurkolni, hogy Shiffrin mögöttük érkezzen be. Ez így is lett, a rekordbajnok szlalomos még dobogóra sem került.
picture

Anna Swenn Larsson és Wendy Holdener a dobogó tetején Killingtonban 2022. november 27-én

Fotó: Eurosport

„Talán most már nyugodtabban tudok hozzáállni a versenyekhez” – nyilatkozta Holdener. „Az idei felkészülés, valamint az, hogy minden újra összeállt a csapatban, sokat segített nekem.” Az idei valóban kivételes év, hiszen tavaly és tavalyelőtt is sérülések hátráltatták. A remekül sikerült 2019/2020-as szezon után 2020 őszén szárkapocscsont-törést szenvedett, így a felkészülés sem úgy zajlott, ahogy ideális lett volna. Tavaly októberben is eltörte mindkét csuklóját, így a legutóbbi szezonban is hátránnyal indult. Csodával határos módon mégis dobogóra tudott állni egy évvel ezelőtt ugyanitt, Killingtonban. Az idei felkészülés azonban jól telt, így ennek is lehet eredménye ez a győzelem.
Minden idők leginkább megérdemelt győzelme
Holdener az öt órányira lévő New Yorkban ünnepli majd győzelmét. Egy barátnője ott tanul, így megbeszélték, hogy a verseny után találkoznak. „Most még egy napom van New Yorkban, és később repülök haza. Nagyon várom már, megérdemeltem” – nyilatkozta a győztes az svájci állami televíziónak.
Hogy mekkora dolog Holdener győzelme, azt jól mutatja, milyen sok pályatárs, sportoló köszöntötte őt első győzelme alkalmával a közösségi médiában.
A történelmi sikert az egész sívilág ünnepelte, több tucat aktív és volt síelő gratulált Holdenernek a közösségi médiában. Az ötszörös világbajnok Aksel Lund Svindal „minden idők egyik leginkább megérdemelt győzelméről” írt Instagram sztoriban. A francia legenda, Julien Lizeroux ugyanezt a véleményt fogalmazta meg. Tina Maze pedig azt mondta: „együtt mindig jobb”, utalva arra, Szocsiban ő is megosztott olimpiai aranyérmet nyert Dominique Gisinnel.
Michelle Gisin külön posztot szentelt a győztesnek. Azt írta: Tudom, hogy ez mennyit jelent neked, de számomra már régóta kivételes vagy. Te vagy az egyik legjobb szlalomos ebben a generációban, és ez most végre igazolva lett.”


Mikaela Shiffrin, aki oly sok versenyen állt Holdener előtt, két posztot szentelt a két győztesnek. Az egyikben ezt írta: „Ez igazán nagy hőstett volt”. A másikban mindkettőjüknek gratulált, és azt mondta: „Ez a ti napotok, keményen küzdöttetek és megérdemeltétek.”
Mikaela Shiffrin
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés