Azok után, hogy 

csütörtökön

 Lara Gut-Behrami megszerezte élete első világbajnoki aranyérmét úgy, hogy honfitársát, Corinne Sutert előzte meg a Cortina d'Ampezzo-i alpesi sí világbajnokság első számában, a női Super-G-ben, a második női verseny, a lesiklás is a svájciakról szólt: Suter győzött, Gut pedig a harmadik helyen zárt. Kira Weidle már a második érmet szerezte a német csapatnak Romed Baumann meglepetésezüstje után.


Meglehetősen érdekes körülmények között készültek fel a versenyzők a női lesiklásra az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. Mivel az időjárási körülmények csütörtökön tették először lehetővé a versenyzést, a Super-G után pénteken két edzést is megrendeztek a nőknek: egy rövidítettet, hiszen a pálya alját a párhuzamosan futó első férfi edzés "használta", majd egy másodikat, immáron a teljes pályán. Az edzéseken az eredetileg minimum éremesélyes olasz csapat két nagy sztárja, Marta Bassino és Federica Brignone sem állt rajthoz, ők nem is indulhattak el a versenyen, így a házigazdák a három legjobbjuk nélkül várták a versenyt (Sofia Goggia két héttel ezelőtt sérült meg banális módon).
Nem állt rajthoz a szuperóriás-műlesiklás bronzérmese, Mikaela Shiffrin és az összetett világkupában vezető Petra Vlhová sem, úgyhogy a specialisták maradtak a mezőnyben. Az első négy indulóból három olasz volt, köztük az elmúlt hetekben szép eredményeket elérő Pirovano, ám egyikőjük sem jött hibátlan menetet. Az első igazán jó sízést a szezonban négyszer is dobogóra álló Breezy Johnson produkálta, aki annak ellenére is átvette a vezetést, hogy a pálya legfölső részén volt egy óriási rontása, és emiatt fél másodperc hátrányba került.
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
Exkluzív interjúnk a havas hercegnővel, aki történelmet írt az olimpián | Eurosport
Fotó: Red Bull Content Pool 2018. február 17-én az egész világ döbbenten meredt a képernyőre, vagy éppen tátott szájjal a fejét fogva értetlenül nézte, ahogy a női alpesi sí szuperóriás-műlesiklás során Ester Ledecka célba ért, és egyetlen századmásodperccel megelőzte azt az Anna Veithot, aki már félig nyakában érezhette a második olimpiai aranyérmét, miközben világszerte újságírók százai írták az utolsó sorokat cikkükhöz, amely a sorozatos sérülésekből csodálatosan visszatérő osztrák csillag címvédéséről szólt.
Az igazán nagy esélyesek közül a csütörtöki Super-G-ben második, a legutóbbi vb-n pedig mindkét gyors számban érmes Corinne Suter jött le elsőként a pályán. Ő is hozta a felső szakaszon a fél másodperces előnyt Johnsonnal szemben, ám ő a pálya alján is növelni tudta az előnyét, így majdnem egy másodperces különbséggel vette át a vezetést az amerikaitól. Ezt a különbséget előbb Michelle Gisin, majd Ester Ledecká is megfelezte, így 10 versenyző után Suter, Ledecká, Gisin ideiglenes dobogóval várhattuk a folytatást - ám szemben a csütörtöki versennyel, itt kétszámjegyű rajtszámokkal is várakoztak még nagyon jó sízők a rajtban.
Rögtön elsőként fantasztikus menetet produkált a német Kira Weidle, aki Viktoria Rebensburg visszavonulását követően az egyetlen igazán jó német gyorssíző maradt a mezőnyben. A fiatal Weidle végig közel volt Suterhez, a célban pedig mindössze két tizedmásodperc döntött a svájci javára. Teljesen más dinamikája volt a végre valahára világbajnok Lara Gut-Behrami menetének, ő ugyanis szenzációsan kezdett, majdnem fél másodperccel vezetett, ám fokozatosan eladta az előnyét, a pálya aljára érve pedig az egyik kanyarban kijjebb is sodródott a kelleténél, így végül 37 százados hátránnyal a harmadik helyre érkezett meg.
A még fent lévők közül a két osztrák, Siebenhofer (a legutóbbi cortina világkupa versenyek győztese) és Tippler jött jól, előbbi Gisinnel holtversenyben az ötödik, utóbbi néhány századdal elmaradva tőlük a hetedik helyen végzett. A dobogós helyezések azonban már nem változtak, ráadásul az éllovasoknak ezúttal csak 31 versenyzőt kellett végigizgulniuk, mielőtt hivatalossá váltak az eredmények.
Ugyan pályafutása azon része, ami alatt a világ legjobbjai közé tartozik, Corinne Suter esetében jóval rövidebb, mint Lara Gut-Behraminál, ám nála is egészen nyugodtan elmondható, hogy jó helyre került a világbajnoki arany. Suter tavaly mindkét gyors számban megnyerte a szakági világkupát, ráadásul olyan eredménysora van a mostani és a legutóbbi világbajnokságon, amire korábban csak Lindsey Vonn volt képes: egymást követő két vb-n tudott mindkét gyors számban érmet szerezni! (Suter: lesikló arany, Super-G ezüst 2021-ben, ezüst és bronz 2019-ben; Vonn: két arany 2009-ben, két ezüst 2007-ben, és közös pont az is, hogy a 2007-es és a 19-es vb-t is Areban rendezték.)
Fantasztikus vb-nyitányt ünnepelhet a német csapat is, hiszen Weidle már a második ezüstérmét szerezte a németeknek, Romed Baumann a férfi Super-G-ben lett második. Ezzel a német válogatott már most lekörözte a legutóbbi két világbajnokságon nyújtott teljesítményét, amikor csak 1-1 érmet szerzett, de könnyen elképzelhető, hogy a hátralévő 10 szám során sikerül felülmúlni az akkori 2 ezüst-1 bronzos éremtermést is.
Újabb érmével Lara Gut-Behrami immáron a világbajnokságok történetének 15 legsikeresebb sízője közé került, hiszen ez már a hetedik vb-érme volt pályafutása során. Ha pedig csak az aktív sízőket nézzük, egyedül a nyolc éremmel álló Mikaela Shiffrin számít eredményesebbnek nála a világbajnokságokon. Egyelőre kérdéses, hogy Gut rajthoz áll-e a hétfői alpesi összetettben (az eredetileg a mögöttünk hagyott hétfőre tervezett verseny eredeti rajtlistáján nem volt ott, de ebben alighanem szerepet játszhatott a másnapra tervezett Super-G is, ahol topfavorit volt), ha nem, akkor óriás-műlesiklásban bővítheti éremkollekcióját, és nem kizárt, hogy a parallel számban is látni fogjuk.
A világbajnokság következő száma a férfi lesiklás lesz, további programunk az alábbi műsorterv szerint alakul:
február 14  - férfi lesiklás (10:50, Eurosport2)
február 15  - férfi alpesi összetett (10:00, 13:15, Eurosport2), női alpesi összetett (11:40, E2, 14:30, Eurosport1)
február 16  - férfi és női parallel versenyek (13:45, Eurosport1)
február 17  - parallel csapatverseny (kb. 12:15, Eurosport1 - ez az adás az élő tenisztől is függhet!)
február 18  - női óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 19  - férfi óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 20  - női műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 21  - férfi műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:00, Eurosport1)
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13