A második férfi számot is az osztrák Vincent Kriechmayr nyerte meg a Cortina d'Ampezzóban zajló alpesi sí világbajnokságon. A csütörtöki Super-G győztese elsőként jött le a Vertigine lejtőn, amelynek névadó szakasza, az ugrató, illetve az előtte és utána lévő kanyargós rész ezúttal is döntőnek bizonyult. A németek újabb ezüstéremnek örülhettek, a svájci Feuz pedig hazája ötödik érmét szerezte a vb-n.


A cortinai világbajnokság előtt Vincent Kriechmayr a szuperóriás-műlesiklás első számú esélyese volt, ám az esélyessége mellett képzeletben ott volt egy apró csillag: az osztrák általában ritkán volt a századmásodpercek és a világkupa-pontok jó oldalán, a legutóbbi három szezonban például második volt kedvenc szakágának világkupájában. A vb férfi versenyei azonban eddig róla szólnak, méghozzá annak köszönhetően, hogy az új lesiklópálya, a Vertigine névadó szakaszát mindkét versenyen messze ő oldotta meg a legjobban.
A csütörtöki Super-G-n egy elképesztően nehéz kanyarkombinációt tűzött az olaszok edzője az ugratóra, ami az első három induló kiesését jelentette. Kriechmayr így nem látott maga előtt olyan versenyzőt, aki sikeresen oldotta meg a nehéz tűzésű szakaszt. Ennek ellenére a leggyorsabb volt, tulajdonképpen végigdriftelte a meredek lejtőt, és emiatt nem veszített akkora tempót, mint azok a riválisok, akik biztonságosabb vonalvezetést választottak.
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
A hatalmas ugrató veszélyei miatt a lesikló pályát igyekeztek a lehető legbiztonságosabbra tűzni Hannes Trinklék, akik az összes lesikló világkupa verseny pályájáért felelősek. Emiatt a Vertigine ugrató előtt annyira lelassították a versenyzőket, hogy mindenki biztonságban megoldja az ugratót. Úgy kell elképzelni a dolgot, mint egy sikán az autóversenypályákon, mesterségesen elhelyezett kanyarokkal csökkentették le a tempót. Ez pedig nagyon nem feküdt a világ legjobb lesiklóinak, akik már az edzések után panaszkodtak a pályára.
Ezzel a helyzettel nehéz volt mit kezdeni, hiszen a tavalyi világkupa-döntő, ahol éles körülmények között tesztelhették volna a pályát, a koronavírus-járvány első hulláma miatt elmaradt. Így a két edzés állt rendelkezésre, ott pedig igazán jelentős módosításokat már nem lehetett elvégezni. Ettől még nem mondható igazságtalannak az, hogy Vincent Kriechmayr három nap alatt két világbajnoki címet szerzett, hiszen az alpesi sí világbajnokság ettől is izgalmas: minden két évben teljesen más pályákon mérkőzik meg a világ krémje.
Az esélyeseké a két Super-G az alpesi sí vb első versenynapján | Eurosport
Az a két versenyző zárta győztesként az alpesi sí világbajnokság első két versenyét, a női és a férfi Super-G-t, aki a legnagyobb esélyes volt, hiszen a legutóbbi világkupa versenyeket is megnyerte. Mivel azonban Lara Gut és Vincent Kriechmayr is életében először lett világbajnok, és a nagy versenyekkel finoman szólva sem volt jó barátságban a múltban, mégsem intézhetjük el egy kézlegyintéssel a cortinai vb első versenyeit.
A Vertigine ugrató és környéke mind a Super-G versenyen, mind a lesiklás során a pálya legfontosabb szakasza volt, és ezt a szakaszt egyik versenyen se síelték meg jobban Vincent Kriechmayrnél. Az érdekes, hogy a csütörtöki versenyen a fölső szakaszon negyed, a legalsón egyharmad másodperccel is gyorsabbak voltak a világbajnoknál, és a lesiklásban is voltak olyanok, akik az utolsó két szektorban hat tizedmásodperccel gyorsabbak voltak, mint Kriechmayr, ám összességében senki nem tudta legyőzni őt.
A második vb-címe egyetlen századmásodpercen múlott, az 1-es rajtszámmal síző Kriechmayr mögött rögtön a 2-es rajtszámú Andreas Sander végzett, aki a német csapatnak már a harmadik ezüstérmét szerezte ezen a vb-n. Sanderről régóta mondtuk a közvetítésekben, hogy aki ennyiszer van a legjobb 10-ben a világkupában, annak előbb-utóbb összejön a dobogó is, ő pedig azon szerencsések közé került, akiknek ez egy világbajnokságon sikerült.
Az elmúlt évek legjobb lesiklója, a svájci Beat Feuz szerezte meg a bronzérmet, mindössze 18 századmásodperces hátránnyal, úgy, hogy a Vertigine után hét tizedes lemaradással állt Kriechmayr mögött. A fölső szakaszon a hazaiak legjobbja, Dominik Paris volt a leggyorsabb, ám a Vertiginén másfél másodpercet (!!) kapott a győztestől, és hiába volt nagyon gyors alul is, ez csak a holtversenyes negyedik helyhez volt elég, a svájciak szupertehetségével, Marco Odermattal. A másik osztrák esélyes, Matthias Mayer a pálya második legnehezebb pontján, a traverzre ráfordító kapunál esett ki.
A verseny leglátványosabb jelenete Maxence Muzaton nevéhez fűződött, aki a pálya fölső szakaszán vesztette el az uralmát a lécei fölött, ám teljesen valószínűtlen módon esett a talpára azok után, hogy pár szempillantással korábban még a fején csúszott:
Százzal állt fejre, mégis talpra esett a francia lesikló | Eurosport
Muzaton valószínűtlen mentése
Négy szám után Svájc immáron öt éremmel rendelkezik, és vezeti a világbajnokság éremtáblázatát, az osztrákok két arannyal a másodikak, a harmadik helyen pedig az a német csapat áll három ezüsttel, amely ennél jobban utoljára 8 éve szerepelt, miközben a vb programjának kétharmada még hátra van. Hétfőn jönnek az alpesi összetett versenyek, egy olyan szakág küzdelmei, amelyben a világkupában egyetlen verseny sem szerepelt a szezon programjában. Közvetítéseink az alábbi terv szerint alakulnak, hétfőn újabb változás történt:
február 15 - női alpesi összetett (9:45, 14:00, Eurosport2, az élő tenisz végétől Eurosport1)
február 15 - férfi alpesi összetett (11:15, Eurosport2, 15:15, Eurosport1)
február 16 - férfi és női parallel versenyek (13:45, Eurosport1)
február 17 - parallel csapatverseny (kb. 12:15, Eurosport1 - ez az adás az élő tenisztől is függhet!)
február 18 - női óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 19 - férfi óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 20 - női műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 21 - férfi műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:00, Eurosport1)
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13