Csütörtökön a női óriás-műlesiklást rendezték meg az alpesi sí világbajnokságon. Ezzel elkezdődött a vb utolsó szakasza, amikor hagyományosan a technikai szakágak versenyeit rendezik meg. 

A múlt héten az időjárás okozta nehézségek miatt a szervezők szinte folyamatos csúszásban voltak az eredeti programhoz képest, de mostanra már teljesen sikerült utolérniük magukat. Lara Gut-Behrami hatalmas csatában, mindössze a két századmásodperccel előzte meg a szám olimpiai bajnokát, Mikaela Shiffrint, így a svájci a Super-G után második világbajnoki címét szerezte. A verseny rendkívül izgalmas volt, mindkét futam nagyon szorosan alakult, nemcsak az aranyéremről döntöttek századmásodpercek.
Az idei világbajnokság eddig versenyszámainál sok vita kísérte a pályák kialakítását, különösön férfi lesiklásban, ahol pálya középső szakaszát különösen technikásra alakították ki, hogy lelassítsák a versenyzőket, de a kombináció műlesiklásának tűzése is irreálisan nehézre sikerült, ahhoz képest, amit ebben a versenyszámban megszokhattunk, és akkor még nem beszéltünk a parallel verseny egyenlőtlen kialakításáról.
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
TEGNAP - 22:33
A botrányos egyéni után egy nem túl igazságos csapat parallel versenyt rendeztek Cortinában | Eurosport
Kedden este a botrányos egyéni parallel verseny miatt forrongott a levegő Cortina d'Ampezzóban, az alpesi sí világbajnokság helyszínén. Sajnos a vb programjában már 16 éve bemutatkozó csapatversenyre se tűztek új pályát az illetékesek, de legalább annak a szabályzata volt már annyira kiforrott, hogy így is nagyjából fair versenyt tudtak rendezni, amelyet Norvégia nyert meg.
A mai óriás-műlesikló pályákra nem igazán lehetett különösebb panasz, egyedül a reggel mért négy fokos hőmérséklet miatt aggódhattunk, de láthatóan az első és második futamban nem romlott túlságosan a pálya állapota, még viszonylag magas rajtszámokkal is lehetett igazán kimagasló eredményeket elérni, ugyanis már ez az első futam is tartogatott komoly meglepetéseket. Elsőnek Michelle Gisin érkezett, aki komolyabb hiba nélküli ment végig, ő az ötödik helyről várhatta a folytatást, mivel később kiderült, hogy nagyobb tempót vállalva is le lehet jönni a pályán. Ezt többen megpróbálták, köztük Federica Brignone is, aki a kombináció után most is éremesélyesként esett ki.
Az első futam leggyorsabbja Mikaela Shiffrin lett, aki elsősorban a pálya alsó részén síelt igazán jól, ahol puhább havon kellett síelni, itt minden riválisánál gyorsabb volt. A felső részen azért lehetett nála jobban jönni, ezt elég sokan megtették, tíznél nagyobb rajtszámokkal is. Shiffrin az első futam után mindössze két századmásodperces előnnyel vezetett a 19-es rajtszámmal érkező honfitársa, Nina O'Brien  előtt. A Super-G-ben világbajnok Lara Gut-Behrami is mindössze nyolc századdal maradt el az első helyről, sőt, az inkább műlesiklásban kiemelkedő Katarina Liensberger  és Michelle Gisin  is négy tizeden belül volt. 

gut-shiffrin-vb-min.jpg

Fotó: Eurosport

Nina O'Brien remek első futama hatalmas meglepetés volt, az amerikai eddig karrierje során mindössze egyszer végett a legjobb tíz között világkupaversenyen, azt is műlesiklásban. Rajta kívül még mások is be tudtak jönni magasabb rajtszámmal a legjobbak közé, így tett a tavalyi szezonban meglepetésre két óriás-műlesikló versenyt nyerő új-zélandi Alice Robinson, vagy a lengyel Maryna Gasienica-Daniel is, ők egyaránt húsz körüli rajtszámmal jöttek le, de mindketten hat tizeden belül érkeztek meg Shiffrinhez képest. Az esélyesek közül az összetett és a szakági világkupa éllovasa is gyengén ment, a Petra Vlhova a 11., Marta Bassino a 15. helyről várhatta a folytatást.
A második futam pályája, amit a Petra Vlhova edzője tűzött, jóval nehezebb volt az elsőnél, azonban a címvédő szlovák versenyzőn ez sem segített, nem tudott bejönni a legjobb tíz közé. A világbajnok Lara Gut-Behrami lett, aki mindössze két századmásodperccel előzte meg az első futam után még vezető Mikaela Shiffrint. Az amerikai ezen a világbajnokságon már másodszor maradt alul a svájcival szemben, hiszen a Super-G-ben, ahol Gut élete első vb aranyát nyerte, Shiffrin címvédőként harmadik lett, és ha nem vét egy komolyabb hibát, akkor lehet, hogy ő nyerte volna azt a versenyt. 
Lara Gut a második vb címét nyerte Cortinán, azonban ez az óriás-műlesiklásban aratott győzelem kisebb meglepetésnek nevezhető, hiszen a Super-G-ben az elmúlt egy hónapban nyújtott teljesítménye után elvárás volt, hogy végre nagy világversenyen is nyerni tudjon, itt azonban nem volt a legnagyobb favoritok közt. Mikaela Shiffrin pedig ezzel nem tudta, megszerezni világbajnoki címét a negyedik különböző szakágban, ha ma sikerült volna nyernie, akkor csak a lesiklás hiányozna a kollekciójából. 
A bronzérmes végül Katarina Liensberger lett, aki szintén nagyon közel volt a vb-aranyhoz, csak kilenc századdal maradt el Guttól. Az osztrák a nap legjobb második futamát produkálta, egyszer pedig hatalmasat mentett, amikor egy megingásnál a könyöke is földet ért, kérdés, ha nincs ez a hiba, akkor lehet, hogy meglett volna neki a világbajnoki cím. Ki kell még emelni az első futam után második helyen álló Nina O'Brien menetét, aki nagyon bevállalósan jött, és az utolsó ellenőrző pontnál még vezetett Guttal szemben, de aztán nagyot rontott, és csak tizedik lett.
Az első futamban meglepetésre jól szereplő versenyzők egyaránt bátran jöttek a másodikban, Alice Robinson végül a negyedik helyre jött előre, az osztrák Ramona Siebenhoffer a nap legnagyobb előrelépését mutatta be, ő a 14. helyen volt az első futam után, végül ötödik lett, Gasienica-Danielnek volt egy hibája, de a lengyel ennek ellenére hatodik lett. 
A magyar versenyzők mindegyike bejutott a második futamba, Majtényi Hanna a 43., Dorultán Katalin 49. helyet szerezte meg, az izraeli színekben versenyző Szöllős Noa pedig 33. lett. A világbajnokság pénteken a férfi óriás-műlesiklással folytatódik. 
február 19
 - férfi óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 20
 - női műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 21
 - férfi műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:00, Eurosport1)
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
TEGNAP - 22:32
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
TEGNAP - 21:27