Bemutatkozott egy új versenyszám a Cortina d'Ampezzóban zajló alpesi sí világbajnokságon, most először osztottak ugyanis érmeket parallel óriás-műlesiklásban. A látványos, bár nem teljesen fair versenyt a nőknél holtversenyben Marta Bassino és Katharina Liensberger, míg a férfiaknál Mathieu Faivre nyerte. 


A parallel óriás-műlesiklás 2015 decemberében Alta Badián mutatkozott be a világkupában. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) célja az volt, hogy a snowboardosoknál már népszerű szakágat meghonosítsák az alpesi síben is. Ez többé-kevésbé sikerült is, a versenyek ugyanis kétségtelenül látványosak, még ha nem is feltétlenül igazságosak. Az eredeti terv az volt, hogy az idei világbajnokságon nem lesz kombináció, és a helyére bekerül a programba a parallel óriás-műlesiklás, végül azonban mindkét versenyszámot megrendezték. 
A verseny a délelőtti selejtezőkkel kezdődött, melynek során a nőknél 54, a férfiaknál 48 síző állt rajthoz. A versenyzők párban síeltek egymás ellen, és a délutáni nyolcaddöntőhöz a saját pályájuk nyolc legjobb idejének valamelyikét kellett megszerezniük. A nőknél óriási meglepetésre a szezon eddigi egyetlen versenyén, Zürsben győztes Petra Vlhova hibázott és kiesett, míg az ottani bronzérmes Lara Gut-Behrami nem került a legjobb tizenhat közé. A kombináció győztese, Mikaela Shiffrin és a bronzérmes Michelle Gisin pedig nem is álltak rajthoz. A kvalifikációt egyébként Wendy Holdener nyerte. 
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
TEGNAP - 22:33
A férfiaknál kifejezetten sokan, tizenöten nem értek célba, köztük olyan jelentős sízők mint Adrian Pertl, Gino Caviezel és Kristoffer Jakobsen, valamint nem jutott a legjobb tizenhat közé Marco Schwarz sem. Érdekesség, hogy a zürsi verseny két legjobbja, a győztes Alexis Pinturault és a második Henrik Kristoffersen egyike sem állt rajthoz. Távollétükben a svájci Loic Meillard síelte a legjobb időt a selejtezőben. 
Fölényes Shiffrin-győzelem a nőknél, óriási csata a férfiaknál kombinációban | Eurosport
A nők és a férfiak számára is a harmadik számot rendezték meg hétfőn az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. A nőknél Mikaela Shiffrin győzött, így a hatodik világbajnoki aranyérmét adhatta a saját nyakába, az elsőt azóta, hogy egy éve elveszítette az édesapját. A férfiaknál jóval nagyobb csata volt az aranyért, végül a szezon legjobb szlalomosa, Marco Schwarz ünnepelhetett.
A lebonyolítási rendszer a nyolcaddöntőktől kezdve annyi változott, hogy a versenyzők két futamot síeltek, mindenkinek volt egy csúszása a kék, és egy a piros pályán is. A két futamra azért volt szükség, mert a parallel számokban bármennyire is igyekezhetnek a szervezők két egyforma pályát építeni, szinte biztos, hogy az egyik gyorsabb lesz, mint a másik. A szakértők ezúttal nagyjából két-három tizednyi különbséggel a piros pályát érezték gyorsabbnak, legalábbis még a verseny elején. Az első futamban egyébként maximum fél másodperces előnyt szerezhetett az egyik síző a másikkal szemben.
A legjobb nyolc közé a nőknél Wendy Holdener, a zürsi verseny második helyezettje, Paula Moltzan, Maryna Gasienica-Daniel, Katharina Liensberger, Tina Robnik, Tessa Worley, Federica Brignone és Marta Bassino került be. A legnevesebb kieső a kvalifikáció második helyezettje, Meta Hrovat volt, ő Bassinóval szemben maradt alul. 
A férfiaknál továbbjutott a legjobb nyolcba Loic Meillard, Linus Strasser, River Radamus, az esélyesnek tartott Stefan Luitzot kiejtő Filip Zubcic, Alexander Schmid, a Marco Odermattot búcsúztató Luca De Aliprandini, Mathieu Faivre és Fabio Gstrein
Mivel egyre inkább nőni látszott az olló a piros és a kék pálya gyorsasága között, akik a negyeddöntőtől kezdve a kéken kezdtek, valamelyest előnyben voltak. Ennek az az oka, hogy másodszor síelve a piroson, nagyobb különbséget is kiharcolhattak, mint az első körben maximálisan szerezhető fél másodperc. A nőknél Moltzan, Liensberger, Worley és Bassino, míg a férfiaknál Meillard, Zubcic, Schmid és Faivre jutott a legjobb négy közé.
A két női elődöntő két nagyon eltérő kimenetelű csatát hozott. Liensberger kettőből kétszer, ráadásul mindkétszer nagy különbséggel verte Moltzant, míg Bassino csak egy hajszállal jutott tovább Worley-val szemben. A férfiaknál a nem teljesen fair pályaleosztás első nyilvánvaló áldozata Meillard volt, aki két századdal kapott ki Zubcictól úgy, hogy ő síelt másodszor a kék pályán. A másik összecsapás Schmid hibájának köszönhetően meglehetősen simán dőlt el Faivre javára. 
A nőknél magabiztosan nyerte Worley a bronzcsatát, azok után, hogy a második futamban Moltzan rontott egy nagyot a kék pályán. A döntő rendkívül izgalmasan alakult, Bassino és Liensberger századra azonos időt ért el, de a célfotó először az olaszt hozta ki győztesnek. Később kiderült, hogy a helyosztókon már nincs szükség célfotóra, lehet holtverseny, így végül mindketten aranyérmesek lettek. Az olasz úgy nyerte élete első vb-címét, hogy a kvalifikációból épp, hogy csak továbbjutott. A férfiaknál Schmid rontott egy csúnyát a kisdöntő második futamában, így Meillard lett a bronzérmes. Az aranyat kettős győzelemmel Faivre szerezte meg Zubciccsal szemben. 
A világbajnokság szerdán a parallel csapatversennyel folytatódik. 
február 17
 - parallel csapatverseny (kb. 12:15, Eurosport1 - ez az adás az élő tenisztől is függhet!)
február 18
 - női óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 19
 - férfi óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 20
 - női műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 21
 - férfi műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:00, Eurosport1)
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
TEGNAP - 22:32
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
TEGNAP - 21:27