A nők és a férfiak számára is a harmadik számot rendezték meg hétfőn az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. A nőknél Mikaela Shiffrin győzött, így a hatodik világbajnoki aranyérmét adhatta a saját nyakába, az elsőt azóta, hogy egy éve elveszítette az édesapját. A férfiaknál jóval nagyobb csata volt az aranyért, végül a szezon legjobb szlalomosa, Marco Schwarz ünnepelhetett.


Az eredetileg múlt hétfőn és szerdán megrendezni kívánt, ám az időjárás miatt eltolt versenyeken könnyű Super-G pályákat, és nehéz tűzési szlalomokat láttunk, így nem meglepő, hogy azok között a sízők között dőltek el a dobogós helyek, akik a jó szlalomosok közül az élmezőnyben voltak az első futamban is. Ezt pedig tovább segítette az, hogy a világbajnokságon debütált az új lebonyolítási rendszer, ahol az első futam sorrendje szerint rajtoltak a versenyzők a műlesiklásban, nem fordították meg az első 30 helyezettet.
A nőknél elég szoros csata alakult ki szuperóriás-műlesiklásban, a legutóbbi négy alpesi összetett világkupa versenyt megnyerő Federica Brignone vezetett egy századdal Elena Curtoni előtt, így az olaszok valamelyest javítottak a gyengén sikerült gyors számok után. A harmadik helyre érkezett be a tavalyi kombinációs vk-versenyek kihagyása miatt csak 28-as rajtszámmal induló Mikaela Shiffrin, mindössze hat századra Brignonétól. Shiffrin mögött két tizedmásodperccel zárta a Super-G-t a szám olimpiai címvédője, Michelle Gisin, míg Petra Vlhová hátránya 4 tizedmásodperc volt Brignonéhoz képest. A kétszeres címvédő Wendy Holdenernek nem sikerült jól a Super-G, csak a 14. helyet szerezte meg, közel egy másodpercre volt a legjobbaktól.
Lake Louise
Alpesi sí Lake Louis - Kilde Aleksander Aamodt
14 ÓRÁJA

mikaela-shiffrin-cortina-kombinacio.jpg

Fotó: Eurosport

A világbajnoki cím kérdése hamar eldőlt a második futamban. Brignone a harmadik - egyébként elég nehéz - kapunál kiesett, utólag az idegességére fogta a hibáját. Shiffrin nagyjából hibátlanul lejött a pályán, majdnem két és fél másodperccel megelőzve Elena Curtonit, majd végignézte, ahogy előbb Gisin ront egyet a középső szakaszon, majd Vlhová nem jön igazán jól, és hat versenyző után elkönyvelhette magát világbajnoknak. 86 illetve 89 századdal előzte meg szlovák és svájci riválisát, a műlesikló futamban több, mint fél másodperccel volt gyorsabb mindenkinél. Holdenernek egy nagyon összerakott menettel lehetett volna esélye a dobogóra (ehhez gyorsabban kellett volna jönnie Shiffrinnél a második futamban), ám hamar kiesett. Mint ahogy kiesett 14 versenyző is, így 5 másodperces hátránnyal a legjobb 10-ben lehetett végezni, és mindössze 16-an fejezték be a versenyt - bánhatjuk, hogy Szőllős Noának túl nehéz volt a Super-G pálya, a 18 éves izraeli-magyar síző már az első futamban kiesett.
Mikaela Shiffrin a hatodik világbajnoki aranyérmét szerezte pályafutása során. Érdekes módon korábban sosem állt rajthoz a kombinációs szakágban, így ebben a versenyszámban 1/1 lett a mérlege, a harmadik különböző számban lett világbajnok, és a negyedikben szerzett érmet. Mind hat világbajnoki címével, mind pedig 9 érmével a negyedik helyen áll a nők között a vb-k örökranglistáján. Vlhovának ez volt a negyedik vb-érme, Gisinnek pedig mindössze a második, négy éve is ebben a számban állhatott fel a dobogóra.
A férfiaknál is hasonlóan alakult a verseny, mint a nőknél: a jó szlalomosok közül többen kifejezetten jó Super-G futamot mentek, így ők harcoltak meg a világbajnoki aranyéremért. A Super-G-ben sokáig az összetett világkupát nagy fölénnyel vezető, a vb kombinációs versenyében címvédő Alexis Pinturault vezetett, ám végül meg kellett elégednie a második hellyel, miután 32-es rajtszámmal nyolc századmásodperccel megelőzte őt a kanadai James Crawford. A két vb-arannyal rendelkező Vincent Kriechmayr lett a harmadik, míg a másik osztrák lesikló sztár, Matthias Mayer várta a szlalomot a negyedik helyről.
Pinturault fő riválisai mégsem ők voltak, hanem az első futamban a franciától mindössze 32 illetve 35 századmásodpercet kapó Marco Schwarz és Loic Meillard. Az osztrák az első három szektorban jobban jött az élen álló franciánál, és a célban mindössze négy századmásodperccel átvette a vezetést. Az utána síző Meillard remekül jött a fölső szakaszon, a pálya közepénél azonban elkövetett egy hibát, így végül több, mint egy másodpercet kapott az első kettőtől. Így is övé lett a bronzérem, hiszen Ärni, Tonetti és Philp is hibázott, előbbi kiesett, utóbbi kettő pedig a legjobb 10-ben tudott csak bennmaradni.

marco-schwarz-cortina-kombinacio.jpg

Fotó: Eurosport

Úgy tűnik, hogy ez a világbajnokság férfi vonalon az osztrák sízőkről szól, hiszen a harmadik aranyérem is Ausztriáé lett. És ugyanúgy, ahogy Vincent Kriechmayr, Marco Schwarz is első aranyérmének örülhetett - idei műlesikló formáját látva nem kizárt, hogy ő is duplázni tud ezen a vb-n, akárcsak Kriechmayr. Az aktív versenyzők közül Alexis Pinturault számít a legsikeresebbnek a férfiaknál azzal, hogy immáron ötszörös vb-érmes az egyéni számokat figyelembe véve, Meillard pedig az első vb-érmének örülhetett. Mindhárom sízőnek lesz még esélye érmeket szerezni a hét hátralévő részében.
Nagyszerűen teljesített a Szőllős család középső gyermeke, Barnabás, aki 3 másodpercen belül maradt a Super-G futamon, majd a nyolcadik legjobb szlalomot teljesítette, és összességében 5.28-as hátránnyal a 13. helyet szerezte meg, míg bátyja, Benjámin 21. lett. A világbajnokság kedden az egyéni, szerdán pedig a csapat parallel versenyekkel folytatódik, programunk az alábbi műsorrend szerint alakul (ha nem jön közbe semmi):
február 16 - férfi és női parallel versenyek (14:00, Eurosport1)
február 17 - parallel csapatverseny (kb. 12:15, Eurosport1 - ez az adás az élő tenisztől is függhet!)
február 18 - női óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 19 - férfi óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 20 - női műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 21 - férfi műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:00, Eurosport1)
Alpesi Sí
„Szeretném, ha az unokáim is síelhetnének” – Kilde segítené a klímaváltozás elleni harcot
15 ÓRÁJA
Killington
10 évig várt a győzelemre, majd elment bulizni New Yorkba – Holdener csodás vasárnapja
18 ÓRÁJA