A 32 éves kanadai síző számára a szezont követően egészen szépen alakultak a dolgok: búcsút intett régi szponzorának, az Atomicnak, hogy a jelenleg legjobbnak számító Head lécekkel csúszhasson – a szerződésről már csak az aláírás hiányzik. Emellett küszöbön áll a szerződéshosszabbítás a Red Bullal is, ami 2006 óta lehetővé teszi Guay számára, hogy anyagi problémáktól mentesen foglalkozhasson a versenyzéssel, és stabil hátteret biztosítson felesége és három gyermeke számára. Hirtelen azonban minden kétségessé vált: a súlyosbodó sérülés akár a karrierje végét is jelentheti.

Erik Guay az olimpiai Super-G-n Szocsiban

Fotó: Eurosport

Nemrégiben megkezdte a nyári alapozó edzéseket, a múlt héten azonban fájdalom miatt napról napra kevésbé tudta tartani a többiek tempóját. Az MR-vizsgálat sajnos azt mutatta, hogy a combcsont fejénél korábban keletkezett 8 mm széles repedés 14 mm-re nőtt. Ezt csak műtéti úton lehet helyrehozni, a gyógyulás azonban körülbelül öt hónapot vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy ki kell hagynia a teljes nyári felkészülési időszakot és a szezon elejét is. Legoptimistább esetben decemberben Val Gardenában versenyezhet először, de a realistább verzió az, hogy a januári klasszikus gyorsasági versenyeken csatlakozhat a mezőnyhöz. Visszatekintve eddigi sérüléseire, és az elmúlt évek küzdelmeire, sokakban az is felmerült, hogy ez akár pályafutása végét is jelentheti. Guay azonban derűlátó:
Alpesi Sí
Marcel Hirscher és Felix Neureuther versenyt fut, és az nyer aki később ér célba
08/05/2021 19:12
"Néha találkozunk olyan sérülésekkel, amelyekből nem tudnak felépülni. Ilyenek léteznek. Én minden oldalról megvizsgálom a kérdést. Ha kés alá fekszem, lehet, hogy nem jövök rendbe idén. Az is megeshet, hogy a későbbiekben is hátráltat majd, és nem tudom már visszaszerezni a korábbi formámat. Ez a lehetőség sajnos mindig benne van. De én továbbra is motivált vagyok, és úgy gondolom, hogy sok van még hátra a pályafutásomból. "
A műtétet június 25-ére tervezik. Az egyelőre kérdéses, hogy a Red Bull kitart-e mellette, de ez foglalkoztatja talán legkevésbé. A legfontosabb számára az, hogy hosszútávon egészséges maradjon, hiszen nem mankóval sétálva szeretné felnevelni három gyermekét.
"Próbálok jókedvű maradni, ami a gyermekeim társaságában nem nehéz. Persze más gondolatok is foglalkoztatnak. Eléggé elfoglalt vagyok itthon, de… nem túl könnyű ez a helyzet. Imádom a síelést, a versenyzést.”
Azért a visszavonulását feszegető megjegyzésekre és a rengeteg biztató üzenetre reagálva sietett megnyugtatni a szurkolóit:
„Mindenkinek köszönöm a biztatást! Ez az egész csak annyit jelent, hogy kicsit több időm lesz a lányaimmal foglalkozni. Jobb formában térek majd vissza, mint valaha, nincs miért aggódnotok.”
Nagy kérdés, hogy ha esetleg nem sikerül úgy a visszatérés, ahogy szeretné, és a Vail/Beaver Creekben rendezett világbajnokságon februárban a hosszú kihagyás miatt várakozáson alul teljesít, mi motiválja majd a folytatásra. Ez persze csak spekuláció, egyelőre csak sikeres műtétet és mielőbbi gyógyulást kívánhatunk neki.

Győzelem Val Gardenában 2013. december 21-én

Fotó: Eurosport

Alpesi Sí
Motokrossz baleset után többhetes kihagyás vár a világbajnok alpesi sízőre
08/05/2021 09:26
Alpesi Sí
Új edzővel készül az összetett vk-győztes alpesi síző Vlhova
03/05/2021 10:32