A Cortina D’Ampedzóban zajló alpesi sí világbajnokság első napján, csütörtökön meglepetésre Romed Baumann szerezte meg 

az ezüstérmet Super-G-ben.

 A 35 éves versenyző 2019 óta versenyez német színekben, ugyanis gyenge eredményei miatt Ausztria már nem számított rá a legnagyobb versenyek vonatkozásában. Szülőhazájában úgy gondolták, hogy már túl öreg, és nincs több komoly eredmény benne, most bizonyította, hogy ez nem így van.


Baumann tizenhárom éven keresztül versenyzett osztrák színekben a világkupában. Az összetett világkupában a legjobbja egy hetedik helyezés volt 2011-ben, a Super-G és szakági világkupákban néha befért a legjobb tíz közé, de általában a tizedik és a huszadik hely között végzett. Legeredményesebb versenyszáma kombináció volt, tíz világkupa-dobogójából ötöt szerzett ebben a szakágban, köztük mindkét világkupa győzelmét. 2021-ig a legjobb vb eredményét is alpesi összetettben érte el, még 2013-ban, amikor sikerült bronzérmet nyernie Schladmingban.

romed-baumann-cortina-verseny-min.jpg

Fotó: Eurosport

Lake Louise
Alpesi sí Lake Louis - Kilde Aleksander Aamodt
16 ÓRÁJA
Ezek az eredmények a világ talán összes országában komoly megbecsüléssel járnánk, de Ausztria kivételt jelent ez alól. Azért a biztos csapattagsághoz egy ideig elég volt ez a teljesítmény, de általában az osztrák keretbe nagyon nehéz bekerülni, így 2014 után Baumann kezdett kiszorulni az olimpiák és a világbajnokságok osztrák csapataiból, elsősorban a gyorsasági szakágakban. A versenyző eredményei a 2018-2019-es szezonban érték el a mélypontot, amikor mindössze kilenc (!) pontot szerezve az 51. helyen végzett a lesikló szakági világkupában. Ez katasztrofális teljesítménynek számít egy osztrák síző részéről. Hazája közvéleménye eléggé neki is ment Baumann-nak:
“Sokan azt mondták, semmi sem működik, hogy túl öreg vagyok, és már nem merem támadni a lejtőt.”
- mesélte Baumann a csütörtökön megnyert ezüstérme után.

romed-baumann-super-g-min.jpg

Fotó: Eurosport

Annak érdekében, hogy továbbra is a legmagasabb szinten versenyezhessen, 2019-ben Romed Baumann - a világklasszis műlesiklón, Felix Neureutheren keresztül - megkereste a német szövetséget. A bürokratikus akadályokat könnyen elhárították azzal, hogy Baumann német nőt vett el feleségül, és az esküvő után, a család a német-osztrák határ mentén fekvő városba, Kiefersfeldenbe költözött. Az osztrák szövetség sem gördített akadályt az országváltás elé, valószínűleg már nem bíztak az öregedő versenyzőjükben, úgy gondolták, már úgy is kiégett. A következő szezont már németként kezdhette meg Baumann, már ekkor volt némi előrelépés az eredményesség terén, ami valljuk be nem volt nehéz egy borzasztó, kilenc lesikló pontos szezon után. Az igazi feltámadást azonban az idei szezon hozta el, Baumann sorozatban szállítja a top 10-es eredményeket a világkupában, elsősorban lesiklásban, hatodik helyen áll a szakági világkupában. Igaz a dobogó eddig nem jött össze neki a szezon során, de éppen a világbajnokságra álltak össze a dolgok: a csütörtöki Super-G versenyen úgy lett második, hogy mindössze hét századmásodperccel maradt el a világbajnoki címet szerző osztrák Vincent Krichmayrtől.
A többi osztrákot azért természetesen így is megelőzte, és ebben a szezonban nem először bizonyította, hogy akár még az osztrák csapatban is helye lenne.
dw.com német hírportál a verseny után írt cikkében nehezményezte, hogy az osztrák sajtó előszeretettel hivatkozott úgy Baumannra, hogy a „német színekben rajthoz álló tiroli”, ezzel is kicsit maguk sikereként kezelve az ezüstöt. Ezzel egyfajta kettős osztrák győzelemként értelmezve az eredményt. Ez azért is lehet visszás, mert korábban szerettek úgy utalni Baumannra, hogy „Piefke-Zebra”. A Piefke az Ausztriában élő német nemzetiségűekre használt pejoratív kifejezés, zebra pedig a német síelők zebracsíkos szerelésére utal. Az osztrákok persze most nem lehetnek igazán bosszúsak, mivel az ő versenyzőjük lett a világbajnok, de ha az a minimális különbség Baumannak kedvezett volna, akkor biztosan nagy lett volna a botrány.

romed-baumann-verseny-super-g-min.jpg

Fotó: Eurosport

Az osztrák alpesi sí sport nem a legszebb éveit éli, igaz, hogy a 2010-es években versenyzett mindeni idők talán legnagyobb alpesi sízője, Marcel Hirscher, de rajta kívül nem feltétlenül az osztrákokról szólt az elmúlt tíz év. Igaz, női vonalon sokkal nagyobb a baj, ahhoz képest a férfiak gyengébb eredményei csak hajszálrepedéseknek tűnnek. Hirscher visszavonulása után látszott meg igazán, hogy mennyire híján vannak az ikonikus versenyzőknek az osztrákok. Például elég nehéz lehet megélniük, hogy az elmúlt két évtizedben több norvég világsztárja volt az alpesi sínek, mint osztrák, ez nem feltétlenül illik ahhoz a képhez, hogy ők számítanak a sportág első számú nemzetének. Ettől mondjuk még lehet ővék ez a státusz, mert ezt nem csak a legcsillogóbb sztárok adják, hanem egy sok minden más is: a sportág népszerűsége, történelme vagy épp a különböző országok merítésének mélysége. Tehát ez egyáltalán nem tragédia, főleg, hogy azért eredmények is vannak, és az, hogy egy sportág több pólusúvá válik, és ezzel a sztárok és a győzelmek jobban eloszlanak a nemzetek között egy elég természetes folyamatnak számít a 21. században.
Nyilván nem egy 35 éves versenyzőtől várnák a megváltást az osztrákok, de egy ilyen történet érzékenyen érintheti őket mostanában, persze úgy szólt volna igazán nagyot a dolog, ha Baumann legyőzi Krichmayrt. Mondjuk elég furcsának hangzik az osztrák férfi alpesi sí sport problémáival foglalkozni, amikor a vb első három versenyszámában ők nyerté az aranyérmet, de ne felejtsük el, hogy december végén még világkupa-győzelem nélkül álltak, azóta azonban az elvárásokhoz képest masszívan felülteljesítenek.
Ha Baumann folytatni tudja remek teljesítményét, akkor ez akár karrierje legjobb szezonja is lehet, ami egy 35 éves versenyzőtől, aki tavalyelőtt közel volt a visszavonuláshoz, fantasztikus bravúr lenne. Igaz, a vb vasárnapi lesikló versenyén a célba érkezés után a reklámfalba csapódott, és agyrázkódást szenvedett, de reméljük a szezon végén is láthatjuk hasonló színvonalon versenyezni a világkupában. 
részben dw.com
Alpesi Sí
„Szeretném, ha az unokáim is síelhetnének” – Kilde segítené a klímaváltozás elleni harcot
16 ÓRÁJA
Killington
10 évig várt a győzelemre, majd elment bulizni New Yorkba – Holdener csodás vasárnapja
20 ÓRÁJA