Érett már Katharina Liensberger első győzelme műlesiklásban, hiszen mind az öt idei világkupa versenyen dobogós volt, a legutóbbi három alkalommal pedig második lett. A lépés mégis a világbajnokságon jött ki először a 23 éves osztráknak, de szerencsésnek ne nevezzük: mindkét futam legjobb ideje az övé volt, és domináns teljesítménnyel utasította maga mögé az elmúlt évek legjobb szlalomosait.


A nők számára az utolsó versennyel folytatódott Cortina d'Ampezzóban az alpesi sí világbajnokság, szokás szerint a legrövidebb, legtechnikásabb szakág, a műlesiklás maradt a végére. Előzetesen elég nehéz volt igazán kiemelkedő esélyest megnevezni, hiába nyert ugyanis a világkupában az idei öt versenyből hármat is Petra Vlhová, ebből kettőn még novemberben győzött, és legutóbbi sikere is másfél hónapja született. Az utolsó szlalomot az előző négy világbajnokságon aranyérmet szerző Mikaela Shiffrin nyerte január közepén, azóta pedig azért elég sok minden történt.
Megszerezte például az első aranyérmét legmagasabb szintű felnőtt versenyen Katharina Liensberger, aki az elég botrányosan sikerült egyéni parallel versenyben lett világbajnok Marta Bassinóval holtversenyben. Shiffrin három számban indult eddig a vb-n, és mindháromban érmet nyert, miközben Vlhová négy számból csak egy ezüstöt hozott össze. A harmadik olyan versenyző, aki a világkupában nyert szlalomot idén, Michelle Gisin pedig leginkább barátja, Luca De Aliprandini pénteki ezüstérmének örülhetett, mint a saját eredménysorának (egy bronz azért így is összejött a kombinációban).
Alpesi Sí
Hirscher majdnem elsírta magát a történelmi győzelmet szerző szlalomos elszántságától
4 ÓRÁJA
Egyszerre pokol és mennyország a franciáknak, parádés ezüstérem az olaszoknak férfi óriás-műlesiklásban | Eurosport
Drámai versenyt hozott a férfi órás-műlesiklás az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. Az első futam után toronymagas esélyesnek számító Alexis Pinturault hibázott és kiesett a másodikban, így honfitársa, Mathieu Faivre a parallel után megnyerte ezt a számot is az olasz Luca De Aliprandini és az osztrák Marco Schwarz előtt.
Az első futam az egyik legfurcsább volt az utóbbi időszakban. Lejött 1-es rajtszámmal Liensberger, egy olyan menetet rakott a pályára, amiről egyből látszott, hogy rendben volt. Petra Vlhová kettessel síelt, három tizedet kapott az osztráktól, és innentől kezdve senki nem tudott másodpercen belülre kerülni Liensbergerhez képest. A visszafogott vb-t futó Wendy Holdener lett a harmadik, 1.24-es hátránnyal, mögötte hat századdal végzett Mikaela Shiffrin, kerek egy másodpercre Vlhovától.
Később viszont az időjárási körülményeknek köszönhetően jobb időket lehetett síelni, mint az alacsonyabb rajtszámokkal, így tudott komoly meglepetésre az ötödik helyen végezni 20-as rajtszámmal Ana Bucik, vagy a hatodik helyen zárni 25-össel Camille Rast (igaz, 1.39 és 1.67 hátránnyal). Gisin már az első futamban kiesett, mint ahogy búcsúzott a tavalyi összetett világkupa-győztes Federica Brignone is, aki nem tudott érmet szerezni a hazai világbajnokságán.
A második futam érdemi részére úgy kanyarodtunk rá, hogy a szlovén Andreja Slokar vezetett. A 22 éves síző, aki 23-ik helynél nem végzett még előrébb ebben a számban a világkupában, 31-es rajtszámmal 17. lett az első futamban, a másodikban pedig parádésan síelt, és vezetett akkor, amikor már csak öten voltak hátra. Végül a több, mint egy másodperces előnyből induló Mikaela Shiffrin tudta csak megelőzni Slokart, de ő is kapott tőle bő három tizedet a második futamban.
Wendy Holdener azzal a tudattal kezdhette meg futamát, hogy 6 századmásodperces előnyt kéne megőriznie Shiffrinnel szemben ahhoz, hogy biztosan érmesnek mondhassa magát, ez azonban nem sikerült neki, így már csak a hátralévő versenyzők nagy rontásában bízhatott. Petra Vlhová végig hasonló részidőkkel jött le a pályán, mint Shiffrin, végül két századdal volt csak lassabb az amerikainál, és majdnem egy másodperccel átvette a vezetést. Az első futamot megnyerő Liensbergeren óriási nyomás volt, hiszen soha korábban nem nyert műlesiklásban ilyen szintű versenyt.
Ebből viszont semmi nem látszott ezen a futamon, Liensberger végig növelte az előnyét Vlhovával szemben, és a végén kerek egy másodperces előnnyel győzött, szinte lemosva a pályáról az idén három szlalomot nyerő Vlhovát és az előző négy vb-t megnyerő Shiffrint. A 22 éves osztrák síző a parallel keddi megnyerése után szerdán részt vett a csapatversenyen, és nem igazán rajta múlott, hogy ott nem szerzett érmet, csütörtökön harmadik lett óriás-műlesiklásban, ahol a világkupában eddig csak egyszer volt dobogós, bő egy éve, majd szombaton világbajnok lett szlalomban, ahol az egész szezonban az első vk-győzelmére készült.

liensberger-vlhova-shiffrin.jpg

Fotó: Eurosport

Liensberger immáron a negyedik duplázó ezen a világbajnokságon (Vincent Kriechmayr, Lara Gut-Behrami és Mathieu Faivre után), a svájci sízőhöz hasonlóan neki is három érem jött össze Cortinában. Vlhovának a kombináció után műlesiklásban jött a második ezüstérem a vb-n, Shiffrin pedig az érmek számát illetően a legsikeresebb versenyzője lett a világbajnokságnak, hiszen 1 arannyal, 1 ezüsttel és 2 bronzzal távozik Cortinából. 
Látva ezt a versenyt, az a kérdés merült fel bennem, hogy ez a 2021-es világbajnokság lesz-e az őrségváltás vb-je a női technikai számokban: a 6-8 éve uralkodó Mikaela Shiffrin, és az ő nehézségeit (semmiképpen sem a szó pejoratív értelmében) kihasználó Petra Vlhová olyan verést kapott a náluk két évvel fiatalabb Liensbergertől, amilyeneket ők osztogattak ki az elmúlt években a riválisoknak. A kérdést az idő meg fogja válaszolni, de az már most biztos, hogy Katharina Liensberger ennek a cortinai vb-nek az egyik legfontosabb szereplője lett.
A világbajnokság vasárnap a férfi szlalommal fejeződik be, az első futamot az Eurosport2-n (9:50), a másodikat az Eurosport1-en (13:00, vagy amikor az Australian Open döntője befejeződik) közvetítjük.
Peking 2022
Az olimpiai bajnok legrosszabbkor sérült meg, veszélyben a pekingi indulása
5 ÓRÁJA
Peking 2022
Győztek a nagy sínemzetek, négy extra kvótát alkudtak ki az olimpiára
17 ÓRÁJA