Drámai versenyt hozott a férfi órás-műlesiklás az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. Az első futam után toronymagas esélyesnek számító Alexis Pinturault hibázott és kiesett a másodikban, így honfitársa, Mathieu Faivre a 

parallel után

 megnyerte ezt a számot is az olasz Luca De Aliprandini és az osztrák Marco Schwarz előtt. 


Napsütés, szélcsend és plusz két fok fogadta a sízőket az alpesi sí vb pénteki napján. Az első futam pályája, melyet a franciák edzője tűzött, technikásra és az átlagosnál hosszabbra sikerült, de abszolút korrekt volt egy világbajnokságra. Széttűzött, ritmusos volt a fölső szakasz, lejjebb pedig néhány trükkös kapu nehezítette meg a versenyzők dolgát.
Minden idők egyik legnagyobb óriás-műlesiklója, Ted Ligety ugyan nem tartozott már az esélyesek közé, mégis méltó lett volna a klasszisához, ha a terveinek megfelelően itt fejezhette volna be a pályafutását. Az ötszörös szakági világkupagyőztes, olimpiai és háromszoros világbajnok amerikai hátsérülése miatt azonban végül nem állhatott rajthoz. 
Alpesi Sí
Kőkemény, rizikós versenyzéssel készül Shiffrin trónfosztására a lesiklás olasz királynője
06/12/2022 - 09:47
A világbajnoki cím egyik legnagyobb esélyese, Marco Odermatt kezdte a versenyt, azonban hibázott a pálya közepén és kiesett. Őt követte Filip Zubcic és a címvédő, de ebben a számban idén gyengélkedő Henrik Kristoffersen, akik ugyan nem jöttek tökéletes menetet, de ekkor még azt gondolhattuk, hogy az ő idejük azért mindenképpen mértékadó lesz.
Alexis Pinturault, a szakági és az összetett világkupa éllovasa azonban gyorsan új alapokra helyezte a versenyt azzal, hogy bő két másodpercet (!) vert a horvátra és a norvégra. A francia remekül kihasználta, hogy az edzője tűzte a pályát, és olyan magasra tette a lécet, amit  a többiek nem tudtak megugrani.
Holtverseny a nőknél, francia győzelem a férfiaknál a látványos, de nem teljesen fair versenyt hozó parallel szlalomban | Eurosport
Bemutatkozott egy új versenyszám a Cortina d'Ampezzóban zajló alpesi sí világbajnokságon, most először osztottak ugyanis érmeket parallel óriás-műlesiklásban. A látványos, bár nem teljesen fair versenyt a nőknél holtversenyben Marta Bassino és Katharina Liensberger, míg a férfiaknál Mathieu Faivre nyerte. A parallel óriás-műlesiklás 2015 decemberében Alta Badián mutatkozott be a világkupában.
Úgy tűnt, nem csak megugrani nem tudják, de megközelíteni sem, ám erre később néhányan azért rácáfoltak. Elsőként Loic Meillard, aki csak másfél másodpercet kapott a franciától, és aki egyedüli svájciként állta a sarat a mai napon, hisz Odermatt után Justin Murisier és Gino Caviezel sem ért célba az első futamban. Nem mentség nyilván, de összesen egyébként nem kevesebb, mint 38 versenyző esett ki már az első körben. 
Még Meillard-nál is közelebb tudott kerülni Pinturault-hoz egy másik francia, a parallel újdonsült világbajnoka, Mathieu Faivre és a német Alexander Schmid, akik 56, illetve 58 századot kaptak az élen álló franciától. Az első számú kihívó azonban az olasz Luca Di Aliprandini lett azzal, hogy mindössze négy tizedes hátránnyal zárta az első futamot. Akik Pinturault után síeltek, tanulhattak nyilván az ő csúszásából, de annyira jó menetet, amivel meg tudták volna őt előzni, senki sem produkált. A francia maradt a favorit, de mivel hárman is bejöttek hat tizeden belülre, egyáltalán nem mehetett biztosra.
A második futamban a nagy menők közül az elsőben gyengén teljesítő Kristoffersen síelt először. Ezúttal sem ment jól, olyannyira, hogy még a pillanatnyi vezetést sem tudta átvenni az ekkor élen álló Adam Zampától. Nem sokkal később Filip Zubcic ment egy nagyot, amivel egészen sokáig első volt, és végül a negyedik helyen zárt. Következett Marco Schwarz, aki egy jó menettel átmenetileg átvette a vezetést.
Két század döntött óriás-műlesiklásban, Lara Gut-Behrami a világbajnok | Eurosport
Csütörtökön a női óriás-műlesiklást rendezték meg az alpesi sí világbajnokságon. Ezzel elkezdődött a vb utolsó szakasza, amikor hagyományosan a technikai szakágak versenyeit rendezik meg. A múlt héten az időjárás okozta nehézségek miatt a szervezők szinte folyamatos csúszásban voltak az eredeti programhoz képest, de mostanra már teljesen sikerült utolérniük magukat.
Faivre, a parallel friss világbajnoka a negyedik helyről vágott neki a második futamnak. Bátran kockáztathatott, ő ezt meg is tette, támadta a pályát és bő nyolc tizeddel megelőzte Schwarzot. Schmid nem kezdett rosszul a fölső szakaszt a franciához hasonlóan jól megsíelte, de aztán hibázott és kiesett. Aliprandini csodálatosan ment az első futamban, amivel hatalmas esélyt adott magának, ugyanakkor óriási terhet is vett a nyakába, különösen azért, mert ő az ilyen helyzeteket jellemzően nem szokta jól kezelni. Ráadásul most hazai közönség előtt kellett bizonyítania.
Aliprandini nem az aranyra ment, hanem reálisan az érmet vette célba, ennek megfelelően vállalt kockázatot is. Pont annyit, amivel be tudott jönni a pillanatnyi második helyre. Hatalmas üvöltések formájában távozott belőle a feszültség, és öntötte el az öröm és a megkönnyebbülés. Mivel már csak Pinturault volt fenn, a bronz biztos volt az olasz számára.
A francia egész évben hatalmas formában volt, és a szezonban nyújtott kiváló teljesítményét többek között a kiegyensúlyozottságának köszönhette. Annak, hogy szinte sosem esett ki, és hogy mindig jól ment, néha extra jól. Egy ilyen, az ő szintjén mérsékelten jó teljesítmény most is elég lett volna az aranyéremhez, azonban az első néhány jól megsíelt kapu után hibázott, és kiesett a versenyből, így a kombináció ezüstérme és a super G bronza után óriásban helyezetlenül zárt. 
A franciák, akik néhány pillanatra a pokolban érezhették magukat, végül azért mégiscsak örülhettek Faivre győzelmének, aki immáron kétszeres egyéni világbajnoknak mondhatja magát. Aliprandini két nagyszerű menete ezüstérmet ért a számára, a bronzot pedig Schwarz szerezte meg. 
Ami a magyar vonatkozású eredményeket illeti, a 17 éves Úry Bálinttól már az is bravúrnak számított, hogy sikerrel vette a kvalifikációt. A 67-es rajtszámmal induló magyar versenyző számára a világbajnoki pálya már sok volt, és végül nem ért célba az első futamban. Az izraeli színekben induló Szőllős Barnabás viszont a 33. időt érte el az első csúszásával, kevesebb mint fél másodperc hiányzott neki ahhoz, hogy ő kezdje a második futamot. Ettől függetlenül jól sikerült a második menete is, így nagyszerű eredménnyel a 25. helyen végzett. 
Val Gardena
Val Gardenában pótolják az ítéletidő miatt törölt Beaver Creek-i lesiklást
05/12/2022 - 19:58
Lake Louise
Nüanszok döntöttek a Lake Louse-i super-G-n, Goggiának nem jött össze a tripla
04/12/2022 - 20:36