Személyes tragédia, világjárvány, sérülés. Mikaela Shiffrinnek rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie 2020-ban. A személyes problémák elszenvedése során azonban új kötelékek alakulhattak ki a 25 éves klasszis és csapata között.

„Majdnem olyanok lettünk, mint egy család” - mondta Shiffrin pár nappal a világbajnokság kezdete előtt. - "Az elmúlt egy évben még hálásabb voltam a csapatom támogatásáért, nem csak szakmai szempontból fontosak nekem, de szinte az életemet is mentorálják”
Egy kétszeres olimpiai bajnoknak, aki az elmúlt években sikert sikerre halmozott, és szinte minden mozdulata a nyilvánosság előtt zajlik, tíz hónap kihagyás után nagyon nehéz újraindulnia.
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
11 ÓRÁJA
“Ez a sportban nagyon hosszú időnek számít.” - mondta Mike Day, Shiffrin edzője. - “Sokan úgy tekintettek erre a kihagyásra, mintha szabadidő lett volna, de valójában ez olyan, mint egy sérülés”

shiffrin-mikaela-2021-min.jpg

Fotó: Eurosport

Shiffrin a tavalyi szezon félbehagyására kényszerült, mert édesapja, Jeff Shiffrin egy baleset következtében váratlanul elhunyt.
Az amerikai versenyző vissza akart térni a márciusi versenyekre, de a koronavírus járvány miatt félbeszakadt a szezon. A pandémia aztán a nyári felkészülést is nagyban nehezítette. Ráadásul egy hátsérülés miatt Shiffrinnek az októberi szezonnyitót is ki kellett hagynia.
A nehéz időszak alatt az edzések mennyisége is jelentősen lecsökkent, így a szünet egyértelműen káros hatással volt az amerikai teljesítményére.
“Ha egy versenyző az egyik évről a másikra drasztikusan megváltoztatja az edzések mennyiségégét, az hosszabb távon is komolyabb hatással lesz a teljesítményére" 
- nyilatkozta Jeff Lackie, Shiffrin erőnléti edzője.
A dolgokat tovább bonyolította, hogy a járvány miatti lezárások következtében Lackie szülőhazájában, Kanadában ragadt.
“A helyzet komoly kihívás elé állított minket” - mondta Lackie. - “A távedzősködés egyáltalán nem egyszerű, elég sok kreativitást igényel, de igazából semmi sem pótolja a személyes jelenlétet.”
Az, hogy Shiffrin vissza tudott térni, és úgy fordul rá a cortinai világbajnokságra, hogy a körülményekhez képest kiegyensúlyozottan teljesít, nem csak akaratának és a mentális erejének köszönhető, hanem komoly része van benne edzői csapatának is.
Day ötödik éve dolgozik a kétszeres olimpia bajnokkal, Lackienek pedig ez a hatodik éve a csapatban. A két edzőnek óvatosan kellett újrakezdeni a munkát Shiffrinnel, mert a versenyző úgy érezte, hogy az élete kisiklott.
„Nyilvánvalóan ilyen helyzetben együttérzésre van szükség” - mondta Day. - ”A gyász okozta elkeseredés hullámokban tör az emberre, de sosem tudhatjuk, hogy mikor jönnek ezek a hullámok. Érzelmileg kicsit máshogy kell ilyenkor hozzáállni a versenyzőhöz”

mikaela-shiffrin-semmering-verseny-edzo-min.jpg

Fotó: Eurosport

„Át tudom érezni azt, amin keresztül ment, mivel én is fiatalon veszíttettem el az édesapámat.” 
- mondta Lackie, az erőnléti edző. -
„Nem mindig azt mondtam Mikaelának, amit szeretett volna hallani, de ilyenkor mindig emlékeztettem, hogy én csak segíteni szeretnék neki. Ha nem mondhatom meg, hogy valamit nem azon a szinten csinál, mint amire képes lenne, akkor nem tudom elvégezni a munkámat”
„Idővel könnyű az önelégültség hibájába esni, ha már nem jelentenek akadályt a kihívások, és ilyenkor előfordulhat, hogy az ember igyekszik minden konfliktust elkerülni”
„Hihetetlen, hogy mennyire rugalmas annak ellenére, hogy min ment keresztül. Edzőként a legfontosabb feladatod, hogy higgy a versenyződben, az ő képességeiben, csak így érhettek el sikereket. Mikaela ezt nagyon könnyűvé tette nekem. Hihetetlen, hogy milyen nehézségekkel birkózott meg az elmúlt évben, ez jól mutatja, hogy mennyire erős”
A két edzőnek már korábban is el kellett osztania a feladatokat, miközben Shiffrin édesanyjával is együtt dolgoztak, aki szintén a csapat része volt. Az amerikai versenyző a szezon előtt elárulta, hogy nem tért volna vissza, ha anyja, Eileen úgy dönt, hogy nem utazik vele Európába, és nem tart vele egész szezonon át.
Tavaly sokat voltak egymástól távol, de amióta újra együtt dolgozhatnak közelebb kerültek egymáshoz.
„Hihetetlenül türelmesek voltak velem az elmúlt év hullámvölgyei során, megtalálták a pozitívumokat, lelkesek voltak a jó napjaimon, és tartották bennem a lelket a rosszakon” - mondta Shiffrin. - „Tudom, hogy nekik sem volt könnyű ez az időszak, de egybetartották a dolgokat, és engem se hagytak szétesni, ha kellett kirángattak engem a rossz passzból, és segítettek, hogy újra a legmagasabb szintre érjek a síelés terén.”
Ski Racing Media
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
11 ÓRÁJA
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
12 ÓRÁJA