Bár kétségtelenül a lesiklás a leggyorsabb, a legintenzívebb és legveszélyesebb szakág az alpesi sízésben, a hétköznapi emberek számára viszont mégis talán a másik véglet, a szlalom a leginkább kézzelfogható, ha síelésről van szó. Ebben a szakágban lassabbak, technikásabbak a versenyzők, ráadásul a helyszínen ülve (állva) még valami látszik is a versenyükből. Nem csoda, ha a lesiklás klasszisai mellett a műlesiklás legjobbjait szokták a legnagyobbak között emlegetni. Na, közülük búcsúzott el kedden a női mezőny legnagyobb klasszisa, Marlies Schild.
Az osztrákok által egyenesen csak síkirálynőnek nevezett Schild 33 évesen talán még folytathatná (ahogy arról  párja, Benjamin Raich is döntött pár napja), de mégis úgy határozott, hogy befejezi. A salzburgi síző minden idők legeredményesebb szlalomosa (37 Vk sikeréből 35-öt ebben a szakágban ért el), így nagyon fog hiányozni az osztrák válogatottból. Schild kétszer nyert világbajnokságot és emellett négy olimpiai érme is van, ugyanakkor a tökéletes búcsúhoz az olimpiai szlalom-arany (Szocsiban ezüstérmes lett a tőle a szlalom-stafétát elég gyorsan átvevő Mikaela Shiffrin mögött) hiányzik gyűjteményéből, amelyhez háromszor is nagyon közel volt.
Alpesi Sí
Marcel Hirscher és Felix Neureuther versenyt fut, és az nyer aki később ér célba
08/05/2021 19:12
Schildnek ugyan nem jött össze a nagyon várt hazai siker a 2013-es schladmingi vb-n, de két évvel korábban Garmischban megnyerte a műlesiklást, akkor ráadásul úgy, hogy egy korábbi sérülés miatt 30 cm (!) hosszúságú fém szegecs volt a sípcsontja mellé beültetve.
A saját bevallása szerint most már a családalapításra koncentráló (két gyereket szeretne) Schild már a szocsi olimpia után is negatívan nyilatkozott a folytatásról, a Világkupa döntő után pedig a "belső tűz hiányáról" panaszkodott, így a szakmát nem érte váratlanul döntése. Pedig nem egy feladós fajta, amit jól bizonyít, hogy hét (!) térdműtét után is vissza tudott térni a lejtőkre - rendre sikerrel. Sokan várták és végül tényleg ő lett az, aki a legendás svájci Vreni Schneider szlalom-rekordját (34 Vk-siker) megdöntötte, amikor 2013 december 29-én Lienzben pályafutása során 35. alkalommal nyert műlesikló versenyt. Ez utolsó Világkupa győzelme is egyben. Most már végérvényesen kijelenthetjük.
Alpesi Sí
Motokrossz baleset után többhetes kihagyás vár a világbajnok alpesi sízőre
08/05/2021 09:26
Alpesi Sí
Új edzővel készül az összetett vk-győztes alpesi síző Vlhova
03/05/2021 10:32