Katharina Liensberger az elmúlt egy hónapban zsinórban három műlesikló versenyen végzett a második helyen, novemberben pedig két harmadik helyet szerzett, így ebben a szezonban csak ő állhatott dobogóra mind az öt műlesikló versenyen. Ez az idény egyértelmű áttörés jelent az osztráknak, most már tényleg csak az hiányzik, hogy megszerezze élete első győzelmét. Liensbergernek stabilitása révén még a szakági világkupa megnyerésére is van esélye, ez pedig különösen ráférne az elmúlt években történelmi mélységeket megélő osztrák csapatra.


A most 23 éves Katharina Liensberger 2016-ban mutatkozhatott be a világkupában, első dobogós helyezést pedig 2019-ben szerezte, műlesiklásban, ezt követte a tavalyi szezon, amikor már egyértelműen az egyik legjobb versenyző lett az osztrák csapatban, kétszer állhatott dobogóra, és Vlhova és Shiffrin mögött harmadik lett a műlesikló szakági világkupában, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy akiket reálisan meg lehetett előzni, azokat meg is előzte.

liensberger-katharina-vk-verseny-min.jpg

Fotó: Eurosport

Lake Louise
Lindsey Vonn első győzelme Lake Louisbe-ból
TEGNAP - 15:41
Az idei szezonban Liensberger új szintre lépett, eredményeivel egyértelmű helyet harcolt ki magának a műlesiklók legszűkebb elitjében. 2021-re kialakult egy ötös, akik rendre elfoglalják az első 5-6 helyet a műlesikló versenyeken. Ez az öt versenyző: Vlhova, Shiffrin, Gisin, Holdener és Liensberger. Már maga a tény, hogy Katharina Liensberger be tudott kerülni ebbe a csoportba hatalmas fegyvertény, ugyanis a másik négy versenyző egyaránt idősebb és tapasztaltabb, mint ő, ráadásul az osztrák messze nem a leggyengébb közülük, hiszen a második helyen áll a szakági világkupában, és mindössze 40 pont a lemaradása Petra Vlhova mögött. Ami egyáltalán nem sok, hiszen Vlhova a szezon első hónapjában verhetetlennek tűnt, azóta azért csökkent a fölénye a többiekkel szemben, ez alapján úgy is nézhetjük, hogy a tendenciák a fiatal osztráknak kedveznek. Azért az említett nagy ötösben elég kicsik a különbségek, még a negyedik helyen álló Michelle Gisinnek is mindössze 30 pont a lemaradása Liensberger mögött. Ráadásul a világkupában most március elejéig nem rendeznek műlesikló versenyt, tehát majd a vb utáni forma dönti el a kis kristálygömb sorsát. Ezenkívül azt is meg kell jegyezni, hogy Vlhova és Gisin elsősorban az összetett világkupa megnyerésére hajt, Shiffrin pedig korábban elmondta, hogy erre az évre nem tűzött ki magának konkrét célokat a világkupában, így idén neki talán a vb a legfontosabb.

liensberger-verseny-flachau-min.jpg

Fotó: Eurosport

Liensbergernek akkor is fantasztikus ez a szezonja, ha nem sikerül megnyernie a szakági vk-t, ez az első éve, amikor ez a lehetőség igazából felmerül, úgyhogy valószínűleg lesz még esélye rá a következő években. Magának az osztrák alpesi sínek lenne igazán nagy szűksége egy ilyen eredményre, különösen női vonalon, ugyanis az osztrákok 2016 óta mindössze egy szakági világkupán nyertek, 2019-ben, lesiklásban, Nicole Schmidhofernek köszönhetően. Emellett az elmúlt négy szezonból háromszor történt meg, hogy nem volt osztrák versenyző az összetett világkupában az első tíz között. Tehát sok mindennel alátámasztható, hogy az osztrák női alpesi sízés történtében az elmúlt négy év volt a leggyengébb. Az pedig a sportág szempontjából sem mindegy, hogy a legnagyobb alpesi sí nemzet, Ausztria versenyzői milyen eredményeket szállítanak. Így Liensberger pályafutását tekintve egyáltalán nem katasztrófa, ha idén nem sikerül vb-t vagy szakági világkupát nyerni, sőt hatalmas bravúr lenne, ha valamelyik sikerülne, de az osztrák csapat szempontjából már sokkal sürgősebb, hogy ilyen kaliberű eredményeket hozzanak a versenyzőik.
Némiképp az is frusztráló lehet Liensberger számára, hogy most már nyolc alkalommal állt dobogóra a világkupában, de még egyszer sem sikerült nyernie, ez különösen igaz az elmúlt egy hónapra, amikor három egymást követő műlesikló versenyen lett második.
„Az első győzelmet nem lehet megtervezni, az csak megtörténik, a századok egyszer majd nekem fognak kedvezni.”
- mondta az osztrák, és hozzátette, hogy jó lenne, ha ez épp a világbajnokságon sikerülne.

hansdotter-holdener-pjongcsang-olimpia-min.jpg

Fotó: Eurosport

A nyolc világkupa dobogó győzelem nélkül még nem olyan statisztika, ami miatt egy ilyen fiatal, és ilyen rövid ideje a legjobbak közé számító versenyzőnek aggódnia kéne, de a közelmúltban is vannak példák hasonlóan nehezen megszerzett első győzelmekre, ráadásul pont műlesiklásban.Frida Hansdotternek nyolc dobogó után (amelyből mind a nyolc második hely volt!) jött össze a világkupa győzelem, ő úgy fejezte be a pályafutást, hogy 34 világkupa-versenyen állhatott dobogóra, de mindössze négyet tudott megnyerni. Igaz a svéd versenyző pályafutása így is teljesnek mondható, műlesikló specialistaként sikerült nyernie egy olimpiai aranyérmet, és egy szakági világkupát is. Hasonló sorsú versenyző a svájciWendy Holdener, aki parellelben és kombinációban már nyert versenyeket, sőt utóbbiban két világbajnoki címet is, de műlesiklásban 25 (!) dobogós helyezése ellenére még mindig nem tudott versenyt nyerni. Hansdotter és Holdener győzelmei ugyanazon akadály miatt maradtak el, ezt az akadályt pedig Mikaela Shiffrinnek hívják, aki annyira dominálta ezt a szakágat az elmúlt években, hogy még a fő riválisai is alig tudtak versenyt nyerni mellette.
Liensberger azért bizakodóbb lehet, idén több szereplőssé vált a műlesikló mezőny, de lassan nem ártana megszerezni az első győzelmet, mert még néhány második és harmadik hely, és esetleg nagyon kellemetlenné, frusztrálóvá válhat a helyzet egy „az örök második” számára.  
Lake Louise
Alpesi sí Lake Louis - Kilde Aleksander Aamodt
29/11/2022 - 12:59
Alpesi Sí
„Szeretném, ha az unokáim is síelhetnének” – Kilde segítené a klímaváltozás elleni harcot
29/11/2022 - 12:34