A 2019-es óriásműlesikló világbajnok nemrég szakított a norvég szövetséggel. Szerinte a rosszfiú-imidzse abból fakad, hogy maximálisan őszinte.


Henrik Kristoffersen éveken át Marcel Hirscher árnyékában élt, és sokan azt gondolták, az osztrák klasszis visszavonulása után ő lesz majd a technikai számok domináns alakja. A 2020-as szezon még rendben is volt a számára, a tavalyi azonban az ő szintjén mindenképpen kudarcnak számított. Annak ellenére is, hogy Cortinában szerzett egy világbajnoki bronzot szlalomban.
Alpesi Sí
Motokrossz baleset után többhetes kihagyás vár a világbajnok alpesi sízőre
08/05/2021 09:26
A 2022-es szezon sem indult neki igazán jól. A Marco Odermatt által megnyert hagyományos söldeni szezonnyitó óriásműlesikló versenyen mindössze a 14. helyen végzett, az elmúlt hétvégén Lech/Zürs-ben pedig parallel-óriásban negyedik lett.

Tavaly decemberben megnyerted a madonnai szlalomversenyt, amely után olyan érzelmek szakadtak ki belőled, amiket tán még sosem láttunk tőled. Szinte könnyek között nyilatkoztad, hogy
Az első futam után csak a 12. helyen álltam, megleptek a körülmények. Dühös voltam, fél órán keresztül ültem a hóban. Az apámmal vitatkoztam és haza akartam menni. 1.25 volt a hátrányom, és a végén megnyertem a versenyt három tizedes előnnyel. Nem sokan képesek ilyesmire. Ennek ellenére sosem gondoltam volna, hogy ennyire hatalmukba kerítenek majd az érzelmek.
Amióta ott vagy a legjobbak között, az előző volt a legrosszabb szezonod. Gondod volt a lécekkel és óriásban a pályatűzéssel is.
Amikor a felszerelésem megfelelő, versenyeket nyerek, és az egyik legjobb vagyok a világon. Viszont amikor nem stimmelnek a dolgok, az nagyon frusztráló tud lenni. De a hibáinkból tanulunk, és ha minden könnyű lenne, az eléggé unalmas is volna.
A világkupadöntőn, Lenzerheidében vitába keveredtél a ruhaszponzoroddal. A tévéközvetítésben is lehetett hallani, ahogy arról panaszkodsz, mennyire rosszak a léceid.
Nem vitáztunk, az csak egy hülyeség volt. Miután célba értem, egyedül akartam lenni, mert dühös voltam. Fogalmam sem volt róla, hogy a reklámtáblák mögé is követ a kamera. Egy kis egyedüllét kellett volna, az operatőr pedig lehetett volna egy kicsit tisztelettudóbb. De amúgy igen, voltak gondjaink a felszereléssel, egész évben, de ez szerintem látszott is. Ezen a versenyen a hó gyakorlatilag tükörjég volt, a második kapunál megcsúsztam, és onnantól esélyem sem volt.

Henrik Kristoffersen

Fotó: Getty Images

A rólad kialakult kép az ilyen jelenetek miatt nem túl jó. Sokan goromba, rosszindulatú figurának tartanak.
Nagyon másmilyen vagyok, mint amit az emberek gondolnak. Az a legnagyobb baj, hogy 100 százalékig őszinte vagyok. Soha nem hazudtam még interjúban. Sok síző egészen másként viselkedik. A klubnál, ahol én kezdtem, minden az volt, ami. Ha valamit jól csináltam, azt mondták ’Szép munka’, ha valamit rosszul, akkor pedig, hogy ’Ez szar, javulnod kell’.
Éveken át küzdöttél a norvég szövetséggel, még a bíróságon is. Azt akartad, hogy a Red Bull legyen a főszponzor, nem pedig a szövetség szponzora.
Az emberek 99 százaléka nem tudja, mennyire más az én hátterem, mint a többieké. Oslo keleti részén nőttem fel, nem volt sok pénzünk. Amikor 17 évesen megnyertem Bulgáriában az Európa-kupát, akkor még a szüleim fizettek mindent, beleértve az utazást is. Amikor a következő szezonban az első 30 között végeztem a szlalom-világkupában, még mindig utalniuk kellett pénzt a szövetségnek. Csak a 2013/14-es szezon után, amikor már világkupaversenyt nyertem és olimpiai bronzérmes lettem, csak ezután jött az, hogy már nem kellett fizetniük a szüleimnek.
Ez volna az ellenszenvesnek tűnő, magánakvaló srác története?
Akkoriban Aksel Lund Svinadal és Kjetil Jansrud voltak fókuszban. Nem volt norvég a legjobbak között szlalomban. Sem anyagi, sem emberi források nem álltak rendelkezésre a kellő mértékben, úgy pedig elég nehéz felvenni a versenyt mondjuk Marcel Hirscherrel.

Henrik Kristoffersen és Marcel Hirscher

Fotó: Getty Images

Mennyire viselt meg téged ez az egész?
Öt éven keresztül voltak súrlódások a szövetséggel és ment a harc értem, miattam. A Red Bullnak köszönhetően hozzájutottam azokhoz a forrásokhoz, amikhez a szövetség által nem. A dolog azonban a visszájára fordult. Én lettem Marcel legnagyobb ellenfele, az emberek azonban ferde szemmel néztek rám, csak mert nem a hagyományos norvég utat jártam. Miközben láttam magam körül versenyzőket, akiket egy egész csapat támogatott. Ha ebből nekem is jut, jobb síző lehettem volna. De ezen most már túlvagyok.
Voltak olyan norvég versenyzők, akik élesen bíráltak téged.
A szövetség megkavarta a dolgokat, a többiek elkezdtek rosszakat mondani rólam, és kialakult ez a kép rólam. De a lényeg mégiscsak a győzelem. Inkább nyerjek versenyeket, és mondjanak rosszakat rólam, mint fordítva. Megrögzötten azért küzdöttem, hogy legyőzzem Marcelt az összetett világkupában. Neki volt egy saját csapata, mint Marc Giraldellinek vagy Anja Pärsonnak anno, és mint Alexis Pinturault-nak és Mikaela Shiffrinnek most. És amikor Svindal összetett világkupát nyert 2007-ben és 2009-ben, ugyanez volt a helyzet.
Bár a bíróságon vesztettél 2019-ben, a szövetségen belül azóta mégis van egy saját csapatot. Akkor most már minden rendben?
Ez volt az alku. Kaptam egy saját csapatot, ezért nem vittem tovább az ügyet a következő szintre. Nem mondom, hogy sosem megyek vissza a szövetséghez, de most jól van így, ahogy van.
Édesapád, Lars a menedzsered és az egyik edződ is. Hogy változott a kapcsolatotok az évek alatt?
Most már egyenrangúbb, gyakran megvitatunk dolgokat, de az apai és az edzői szerepet nem lehet szétválasztani. Apa mindent lát, nem bújhatok a csapattársaim mögé, ha rossz napom van. Szerintem így lehet a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből.

Henrik Kristoffersen

Fotó: Getty Images

Édesapád azt mondja, gyerekként nem voltál extra tehetség.
Én mindent, amit elértem annak a kemény munkának köszönhetem, amit már nagyon korán elkezdtem. Nem voltam ott az iskolai bálokon, nem vagyok rajta egy csomó osztályképen, a sízés miatt alig volt szociális életem. Tizenegy évesen napi kétszer edzettem még a nyári szünetben is.
Az elmúlt két szezonban már nem volt ott Hirscher. Mi a helyzet az összetett világkupával? Még mindig olyan fontos a számodra?
Az első szezonban, amikor ő már nem versenyzett, megnyertem a szlalom és az óriás kristálygömbjét. A szezon végét törölték, pedig még volt hátra két szlalom és óriás, de csak egy super G és lesiklás. A törlés jól jött Aleksander Kildének, és rosszul az üldözőknek, Pinturault-nak és nekem. Valahogy elengedtem az összetettet, miután olyan sokáig üldöztem Marcelt.

Alexis Pinturault, Marco Odermatt, Aleksander Aamodt Kilde és Henrik Kristoffersen

Fotó: Eurosport

Van, hogy valami pont azért nem sikerül, mert az ember mániákusan rágörcsöl. Lehet, hogy pont, akkor jön össze, amikor már elengedte.
Talán. Most az a legfontosabb célom, hogy versenyeket nyerjek.
Öt éve Ausztriában élsz. Milyen ott az élet?
Kényelmes és sokkal alkalmasabb az edzésre, mint Oslo. Nem is értem, miért nem jön ide több norvég versenyző.
A barátnőd táplálkozási szakértő. Ő is része a csapatodnak?
Nem, szerintem nem jó így keverni a dolgokat. Persze, ha megkérdezem valamiről, szívesen válaszol. Amúgy általában ő főz, szóval profitálok a tudásából.


Tavaly elég sok gondod volt óriásban.
Amióta Marcel visszavonult, egyre gyorsabbak a versenyek, sokkal kevésbé vannak széttűzve a kapuk. A tavalyi adelbodeni győztes például nyolc másodperccel volt gyorsabb, mint Hirscher 2019-ben. Szerintem ez nem jó irány. Egy technikai szám maradjon technikai szám. A jelenlegi trend azoknak kedvez, aki super G-ben jók, Pinturault-nak, Kildének és Marco Odermattnak. Tavaly sokat panaszkodtam, de most már végeztem ezzel.
Hogy lehet, hogy már nem érdekel?
A tavalyi világkupadöntőről úgy jöttem haza, hogy azt mondtam, oké, kész befejeztem a panaszkodást, egyszer és mindenkorra. Olyan a tűzés, amilyen, nekem az adott lehetőségekből kell kihoznom a legtöbbet.
Már nem Rossignollal síelsz, hanem egy konkurens márka termékével.
Igen, mindössze két héttel a söldeni szezonnyitó előtt döntöttünk erről. Többet nem mondhatok erről.
Érdekes, hogy Hirscher egyszer hasonló döntést hozott ugyanezen márka irányába. Megbeszélted vele a dolgot?
Néha dumálunk, de nem ilyesmiről. Leginkább motocrossról.
Az alpesi sí világkupa a hétvégén a finnországi Leviben folytatódik, ahol a nők számára rendeznek szlalomversenyt.
via NZZ
Beaver Creek
Elfújta a szél a vasárnapi lesiklást Beaver Creekben
TEGNAP 20:29
Lake Louise
Sofia Goggia verhetetlen volt a Lake Louise-i lejtőn
TEGNAP 19:57