Az a két versenyző zárta győztesként az alpesi sí világbajnokság első két versenyét, a női és a férfi Super-G-t, aki a legnagyobb esélyes volt, hiszen a legutóbbi világkupa versenyeket is megnyerte. Mivel azonban Lara Gut és Vincent Kriechmayr is életében először lett világbajnok, és a nagy versenyekkel finoman szólva sem volt jó barátságban a múltban, mégsem intézhetjük el egy kézlegyintéssel a cortinai vb első versenyeit.


Eredetileg hétfőn, a női alpesi összetett versennyel vette volna kezdetét a 2021-es alpesi sí világbajnokság Cortina d'Ampezzóban, ám az időjárás közbeszólt: előbb havazás, majd köd, majd újra havazás tette lehetetlenné a versenyek rendezését, pedig kedden a női Super-G résztvevői már a rajtban álltak, amikor előbb halasztották a versenyt, majd lejjebb vitték a rajtot, és végül törölték az aznapi versenyzést.
Így viszont egy teljesen átalakított programmal folytatódott a vb, és csütörtökön rendezték az első versenyeket - akkor, amikor eredetileg négy számon már túl lettünk volna, és a lesiklóedzések voltak az eredeti naptárban. Elsőként a nők jöttek, ahol szinte minden Lara Gut-Behramiról szólt. A svájci síző, aki már a 2009-es világbajnokságon is két érmet szerzett, sorozatban négy világkupa győzelemmel érkezett a vb-re szuperóriás-műlesiklásban, ráadásul győzelmeinek a nagy része mögött domináns teljesítmények álltak.
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
Amikor Gut-Behrami 7-es rajtszámmal lejött a pályán, Corinne Suter vezetett. A másik svájci, aki tavaly megnyerte a szakági világkupát mindkét gyors számban, komoly hátránnyal rendelkezett az előtte megérkező Mikaela Shiffrinnel szemben, ám az utolsó szektorban egy másodperccel volt gyorsabb a hatalmasat rontó amerikainál, így át tudta venni tőle a vezetést. Shiffrin sztorija is rendkívül érdekes: édesapja halála után már nem versenyzett a tavalyi szezonban, az idei felkészülésben pedig hátfájdalmak hátráltatták, így a világkupában egyetlen gyors versenyen sem indult még ezen a télen. Így aztán hiába volt a Super-G címvédője - két éve egy elképesztően szoros versenyt nyert meg Areban, ahol 7 századmásodperces hátránnyal már nem lehetett dobogóra állni, - mégiscsak outsidernek számított.
Ehhez képest a pálya háromnegyedéig fantasztikusan teljesített, ám az alsó szakaszon egy kanyarkombinációban hibázott, így az már Gut menete előtt eldőlt, hogy címvédés biztosan nem lesz ebben a számban. A topfavorit a fölső szakaszon úgy jött, mint az elmúlt világkupa versenyeken: magabiztos volt, könnyedén húzta egymás után a kanyarokat, sebességével pedig senki nem tudta felvenni a versenyt. Nem volt akkora előnye az alsó rész előtt Suterrel szemben, mint amennyivel Shiffrin rendelkezett a hibája előtt, és az alsó szakaszon el is adott a fórból, de így is 34 századdal gyorsabban teljesítette a pályát csapattársánál.
Amikor célba érkezett, Gut-Behrami nem volt biztos a győzelmében. Ez nem az a menet volt, mint Crans Montanában, ahol szinte azonnal lehetett tudni, hogy ezt az időt nem nagyon veri meg senki. De végül azok, akik Gut után indultak, általában nagyobb hátrányokat szedtek össze a pálya fölső szakaszán, és végül a legjobb háromba se tudott senki bekerülni azok közül, akik 10 fölötti rajtszámmal versenyeztek. Az olimpiai címvédő Ester Ledecká - aki nemrég exkluzív interjút adott Pintér László kollégánknak - a negyedikként zárt, az első világkupa dobogóit ebben a szezonban megszerző norvég Kajsa Vickhoff Lie lett az ötödik.
A legutóbbi világkupa versenyen ezüstérmes, összetett világkupa-éllovas Vlhová csak a 9., a rettegett olasz csapat legjobbja, a tavalyi összetett világkupa-győztes Brignone csak a 10. helyen zárt. Gut-Behraminak pályafutása hatodik vb-érme volt a mostani, de az első arany, ami sok mindent megváltoztat - legalábbis szerintünk. Maga a síző a verseny után úgy nyilatkozott, hogy ettől nem lesz más az élete. Biztosak vagyunk benne, hogy 10 éve még másképp látta volna.

lara-gut-behrami-cortina-aranyerem.jpg

Fotó: Eurosport

Hasonló eredménnyel, de teljesen más forgatókönyv szerint zajlott le a férfi Super-G, mint a női: a legnagyobb esélyes, a legutóbbi két világkupa versenyen nyerő Vincent Kriechmayr lett a világbajnok. A verseny főszereplője azonban - és talán nem bántódik meg a győztes, ha ezt gondoljuk - nem ő, hanem Alberdo Ghidoni volt. Az olasz csapat edzője tűzte ugyanis a pályát, egy olyan lejtőn, ahol nemzetközi versenyt még soha korábban nem rendeztek.
Emiatt persze a többi csapat balhézott is az olaszokkal, mondván, óriási előny számukra az, hogy ők ismerik a Vertigine lejtőt, amit kifejezetten a mostani vb-re, illetve a 2026-os olimpiára építettek ki. Ehhez képest az olaszok nem szerepeltek különösebben jól, a címvédő Dominik Paris lett a legjobb hazai síző, aki az 5. helyen zárt. És valószínűleg ennél is hátrébb végzett volna, ha nincs egy elképesztő kapukombináció a pálya fölső részének felénél: a Vertigine ugrató, és az azt követő Canalone Schuss nevű szakaszon egy olyan tűzést választott az olasz edző, aminek áldozatául esett az első három síző, és a később rajtolók közül is rengetegen.
Ezen a szakaszon nyerte meg a világbajnoki címet Kriechmayr, aki 5-ös rajtszámmal jött, így végignézhette azt, hogy az első három hogyan esik ki ugyanott - azt viszont nem, hogy mégis mi lehet a probléma ideális megoldása. Ő úgy döntött, hogy szinte végigfékezi az ugrató utáni meredek lejtőt, hogy minél magasabban kanyarodhasson az ugrató utáni második kapura, hiszen ezt a jobbkanyart nem tudták bevenni a legtöbben a riválisok közül. Elsőre nem tűnt igazán tökéletesnek ez a megoldás, ám végül kiderült, hogy ezen a szakaszon senki nem volt gyorsabb Kriechmayrnél.
A dobogóra másodikként komoly meglepetésre állhatott fel Romed Baumann, aki két évvel ezelőttig az osztrák csapatot erősítette, ám akkorra megunta azt, hogy minden világversenyen kérdéses az indulása, és hogy mindig van négy jobb a csapatában. Felesége és gyermekei révén német állampolgár volt, így csapatot váltott, az idei évben pedig sorra hozta a szép eredményeket a világkupában is. Baumann a pálya második felén volt villámgyors, 62 százados "félidei" hátrányából 55-öt ledolgozott alul, így lett második, a verseny után pedig arról beszélt, hogy szerinte nem került volna be az idén sem az osztrák csapatba ebben a számban, és elsősorban a német szövetség biztosította nyugalomnak köszönheti ezt a remek eredményt, hiszen így tudott igazán azokra az apróságokra koncentrálni, amik elválasztják a legjobbakat egymástól. Az mindenesetre elég komoly botrányt indíthatott volna el az osztrákoknál, ha az "elengedett" Baumann veszi el Kriechmayr aranyérmét...
Szintén kisebb meglepetésnek tekinthető, hogy az összetett világkupában komoly előnnyel vezető Alexis Pinturault lett a harmadik, hiszen - Shiffrinhez hasonlóan - ez talán a leggyengébb száma azok közül, amelyeken rajthoz áll a vb-n. Pinturault bronza se múlott sokon, 28-as rajtszámmal szenzációsan síelt a kanadai Brodie Seger, ám végül négy századdal lassabb volt a franciánál, de így is élete legnagyobb sikerét érte el.

vincent-kriechmayr-cortina.jpg

Fotó: Eurosport

Ha Gut-Behrami aranyérmére azt mondtuk, hogy teljesen megérdemelt, akkor nem mondhatunk mást Kriechmayrére sem. Az osztrák két éve mindkét gyors számban érmes volt a vb-n, az elmúlt három évben második lett a Super-G szakági világkupában. Guthoz képest talán annyi a különbség, hogy Kriechmayr kevésbé régóta van ott a mezőnyben - viszont ő még azt se mondhatta el magáról, hogy legalább egy kis kristálygömböt kitehetne a polcára. Most már van egy világbajnoki aranya, és jó eséllyel egy hónap múlva a kristálygömböt is hazaviheti.
A vb pénteken lesikló edzésekkel folytatódik, a további tv-s közvetítések pedig az alábbiak szerint alakulnak (ha az időjárás is úgy akarja):
február 13 - női lesiklás (11:00, Eurosport2)
február 14 - férfi lesiklás (10:50, Eurosport2)
február 15 - férfi alpesi összetett (10:00 és 13:15, Eurosport2), női alpesi összetett (11:40, E2 és 14:30, Eurosport1)
február 16 - férfi és női parallel versenyek (13:45, Eurosport1)
február 17 - parallel csapatverseny (kb. 12:15, Eurosport1 - ez az adás az élő tenisztől is függhet!)
február 18 - női óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)
február 19 - férfi óriás-műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)február 20 - női műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:20, Eurosport1)február 21 - férfi műlesiklás (9:50, Eurosport2 és 13:00, Eurosport1)
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13